![](https://urobsisam.zoznam.sk/wp-content/uploads/2025/02/pestovanie-petunie-2-840x560.jpg)
Chcete si dopestovať petúnie zo semien? Držte sa správneho postupu a nepremeškajte ideálny čas
Hoci je leto ešte veľmi vzdialené, už teraz sa môžete pustiť do pestovania priesad niektorých letničiek. Prvá polovica februára je na to ako stvorená. Okrem ťahavých muškátov sú veľmi obľúbené aj petúnie, ktoré sú dostupné v mnohých atraktívnych kultivaroch. Čo robiť, ak si chcete dopestovať petúnie zo semien?
O petúniách je známe, že sú to bohato kvitnúce rastliny, ktoré sa pri pravidelnom skracovaní v prvých mesiacoch krásne rozkošatia a nadobudnú objem vypĺňajúci celé kvetináče. Známe sú kultivary veľkokvetých petúnií s priemerom kvetov až do 10 cm a kultivary mnohokvetých petúnií s kvetmi menšieho priemeru, ale za to vo väčšej početnosti. Niektoré rastú vzpriamene, iné sú skôr poliehavé a pri dobrej starostlivosti dokážu vytvárať husté previsy.
V apríli a v máji sú záhradkárstva plné hotových priesad, no pravdou je, že síce je jednoduché sa k nim dostať, ich cena nepatrí k najnižším. Ak chcete otestovať svoje pestovateľské schopnosti a trpezlivosť alebo iba máte zálusk na neopozeraný kultivar petúnie, vyskúšajte to tento rok od úplného začiatku – pestovaním petúnií zo semien.
Opatrný výsev
Semienka petúnií sú veľmi malé, preto po otvorení balenia postupujte opatrne a majte už vopred pripravený substrát vo vhodnej nádobe. Nádobu zvoľte v takých rozmeroch, aby vám na okennom parapete najbližšie týždne neprekážala. Dobrou voľbou sú napríklad plastové vaničky z potravín, ktoré nie sú ani príliš plytké, no ani zbytočne vysoké. Do nádoby nasypte špeciálny záhradnícky substrát určený na výsev a množenie. Jeho povrch jemne urovnajte.
Semená petúnií zľahka rozsypte na povrch pripraveného substrátu (pozor, aby sa všetky nechtiac nevysypali na jedno miesto). Nevyžadujú prekrytie substrátom, stačí ich iba ponechať na povrchu a pomocou brušiek prstov alebo starou lyžičkou opatrne pritlačiť. Substrát so semenami petúnií následne zavlažte mäkkou vodou – ideálne pomocou rozprašovača, aby voda semienka nevyplavila.
Izbová teplota nemusí petúniám stačiť
Väčšina dostupných kultivarov petúnií spoľahlivo klíči už pri teplote 20 – 22 °C. Nájdu sa však medzi nimi aj také, ktoré potrebujú počas prvých dní vyššiu teplotu – a to až okolo 24 – 26 °C. Tieto podmienky vytvoríte tak, že nádobu so substrátom umiestnite do igelitového vrecka (priehľadného) a položíte ju na slnečný vnútorný parapet. V provizórnom „minifóliovníku“ bude o niečo vyššia teplota a dlhšie sa udrží aj vlhkosť. Siahnuť môžete aj po praktických miniskleníkoch na okno, ktoré sú v hobby obchodoch k dostaniu v rozmanitých tvaroch a kapacite.
Podmienky pre zdravý rast
Už onedlho budete svedkom, ako schopné semienka vyklíčia. Najbližšie dni substrát podľa potreby opatrne roste rozprašovačom, aby nepreschol úplne. Veľa vody však uškodí a podporí tvorbu plesní. Po dvoch týždňoch od výsevu budete pozorovať prvé lístky. V tejto fáze už nepotrebujú sadenice extra teplo. Ideálna bude teplota okolo 18 °C. V teplejších podmienkach by sa rýchlo vytiahli a zoslabli. Svetlo je však pre rast petúnií naďalej dôležité. Pri nedostatku prirodzeného svetla môžete niekoľko hodín denne používať aj pestovateľské LED svetlo.
Od semienka k mladým silným petúniám
Po približne 5 týždňoch od výsevu je na rade presádzanie do samostatných kvetináčov. Do malých kvetináčov (alebo malých plastových kontajnerov, či kelímkov od jogurtov) nasypte odľahčený substrát pre balkónové rastliny. Sadenice opatrne podoberajte vidličkou a dávajte pozor, aby ste nepoškodili korene. Každý kvetináč by mal mať odtokové otvory, a tak budú potrebné aj podmisky. Sadenice petúnií podľa potreby polievajte. Ak sa niektoré vytiahnu do výšky, opatrne ich zaštipnite, čím sa podporí rast nových bočných vetiev. Do vonkajšieho prostredia presuňte petúnie až po odznení posledných jarných mrazov – teda ideálne v druhej polovici mája.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre