Ako si vypestujete vlastnú rukolu a čo by ste mali o nej vedieť?
Vypestovať vlastnú rukolu nie je nič zložité – nevyžaduje si veľa priestoru a dokáže bez problémov rásť takmer aj v nádobe. Rastie rýchlo, jedlá osvieži svojou korenistou chuťou. Listy rukoly sú vynikajúce nielen do šalátu, môžete ich priložiť aj na pizzu či k mäsu.
Rukolu vysejte v pravý čas
Pri mnohých rastlinách je základom úspechu výsev v pravý čas. Rukola preferuje chladnejšie teploty. Dlhodobé vysoké teploty zmenia jej chuť na ešte horkastejšiu a stane sa mľandravejšou. Hoci horúčavy neobľubuje, jemný mráz toleruje dobre.
Ideálny čas na výsev rukoly je po poslednom jarnom mraze. Ideálna teplota pôdy na výsadbu je 7 – 18 ° C. Rastie najlepšie pri teplotách medzi 7 – 13 ° C.
Ak chcete mať z rukoly úžitok čo najdlhšie, vysievajte ju priebežne každé 2 – 3 týždne počas vegetačného obdobia. Tak budete mať postarané o nepretržitý zber listov.
Ako rukolu správne vysiať?
Rukola rastie rýchlo a najlepšie sa jej darí zo semien. Semená rukoly sejeme do hĺbky 6 – 7 milimetrov a 2,5 – 5 palcov od seba. Pôdu udržiavame vlhkú, kým nevyklíčia semená.
Keď majú sadeničky niekoľko centimetrov, riedime ich na vzdialenosť 6 – 8 centimetrov. Ak chcete väčšie rastliny, ponechajte medzi nimi rozstup 15 centimetrov. Spravidla sú však chutnejšie menšie a jemnejšie rastliny rukoly.
V chladnejšom prostredí môžeme rukolu pestovať na plnom slnku. Znáša aj polotieň (4 – 6 hodín slnka denne).
Veľmi dobre si rozumie v susedstve s cviklou, mrkvou, uhorkami a cibuľou.
Vyskúšajte rôzne odrody rukoly
Ešte skôr, ako si zaobstaráte semiačka, poprezerajte si rôzne odrody a ich špecifiká. Odlišujú sa nielen požiadavkami na pestovanie – to zvyčajne len mierne, ale predovšetkým chuťou a odolnosťou voči teplu. Napríklad odroda Astro má miernu chuť a je do istej miery odolná voči teplu. Talianska rukola, nazývaná aj Rocket alebo Roquette, je najbežnejšou odrodou rukoly. Wasabi rukola je zase divoká rukola s chuťou podobnou wasabi. Je ich mnoho. Oplatí sa pestovať viacero odrôd.
Rukolu nenechajte nikdy vyschnúť
Rukola má plytký koreňový systém a vyžaduje časté zavlažovanie. Suché podmienky spôsobujú, že zhorkne a ide do kvetu. Aby ste sa vyhli problémom s chorobami, snažte sa pri polievaní nedostať vodu na listy. Zalievajte, pokiaľ je to možné ráno, priamo na pôdu.
Zo stresu do kvetu
Možno neviete, že keď je rastlina v strese z nedostatku vody, teploty alebo iných faktorov prostredia, môže predčasne vyprodukovať kvitnúcu stonku, ktorá vytvorí semená. Akonáhle sa rastlina vytiahne do kvetu, je často nepoužiteľná a horká.
Nezabúdajte na častý zber
Mladé listy rukoly majú jemnú, korenistú chuť, ktorá sa rastom stáva silnejšou. Pravidelný zber listov podporuje ich ďalší rast. Listy rukoly sú pripravené na použitie 35 – 50 dní po vysiatí. Zberajte ich, keď majú dĺžku 10 až 15 centimetrov.
Aj kvety sú jedlé
Kvety rukoly sú jedlé a dodávajú jedlám výraznú korenistú chuť. Z kvetov sa neskôr vyvinú semenné struky. Ak nechcete, aby sa rukola vo vašej záhrade automaticky množila, kvety skráťte skôr, ako sa vytvoria semená.
Bonusový tip: Pestovanie rukoly v nádobách
Keďže rukola má plytký koreňový systém, je dobrou voľbou pre nádoby. Zvoľte si samozavlažovaciu nádobu, ktorá poskytuje rastline ľahký a stabilný prístup k vode. Nenechajte pôdu vyschnúť. Použite kvalitnú zeminu. V teplom počasí pre rukolu vypestovanú v nádobe vyberte tienisté miesto. Ďalšia výhoda: výsadbou rukoly do nádob sa vyhnete mnohým problémom so škodcami.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre