postrek proti letným škodcom v záhrade
Galéria (7) Zdroj: isifa/shutterstock

Ako včas rozpoznať letných škodcov a choroby v záhrade

Škodcovia sú v tomto období prítomní všade, ale našťastie sa proti nim dá ľahko bojovať. Zvýšenú pozornosť venujte najmä rastlinám, ktoré sú náchylné na hubové choroby.

Galéria

postrek proti letným škodcom v záhrade
Mlynárik kapustový
Voška šalátová
Molica lastovičníková
Piliarka jablčná
Moníliová hniloba

Niektoré úžitkové rastliny vyžadujú minimum našej pozornosti, iné viac. Ak však zbadáte, že sú napadnuté chorobou či škodcom, treba okamžite zasiahnuť. Pravda je, že viaceré choroby alebo napadnutia škodcom nemá zmysel ošetrovať v čase, keď ich zbadáte, pretože by to bolo neúčinné, ale treba začať oveľa skôr.

Vďaka tomu, že ich teraz správne identifikujete a spoznáte, môžete ďalší rok zakročiť včas, aby ste sa nedostali opäť do rovnakej bezvýchodiskovej situácie. Správna „diagnóza“ je totiž kľúčom k účinnému riešeniu. Platí tiež, že pri malom výskyte choroby alebo škodcu uprednostnite mechanickú ochranu (rukou zbierate hubou napadnuté listy alebo priamo larvy aj tzv. dospelce chrobákov), prípadne necháte prírodu, nech si s tým poradí sama.

Napríklad pri výskyte vošiek chvíľu trvá, než sa rozmnoží aj ďalšia generácia lienok či iného predátora, ktorá ich začne likvidovať. Chemické postreky používajte vždy podľa návodu a rozumne. Dôležité je dodržiavať odporúčané termíny postrekov, tiež následného zberu úrody. Vyhýbajte sa postrekom počas kvetu, keď na rastliny lietajú užitočne opeľovače.

Letní škodcovia a choroby

Mlynárik kapustový

Zelené húsenice bieleho motýľa rýchlo požierajú prakticky všetky druhy kapustovín.

Mlynárik kapustový
Mlynárik kapustový | Zdroj: isifa/shutterstock

Riešenie: Prezrite spodné strany listov a ručne pučte vajíčka. Zbierajte a likvidujte húsenice. Prevenciou napadnutia je zakrytie porastu v čase nalietavania motýľov bielou netkanou textíliou.

Voška šalátová

Tento druh vošky uprednostňuje čierne ríbezle, vyciciava šťavu z mladých pletív. Listy sa skrúcajú.

Voška šalátová
Voška šalátová | Zdroj: isifa/shutterstock

Riešenie: Keď je ker dosť veľký, napadnuté konce výhonkov odstrihnite a zničte. Rastlinu postriekajte prípravkom s obsahom olejových zložiek. Podporujte výskyt lienok a zlatoočiek.

Molica lastovičníková

Vyskytuje sa na spodnej strane listov vo veľkom množstve drobných bielych mušiek, s larvami a vajíčkami. Cicajú rastlinné šťavy, listy znečisťujú výlučkami, čo láka huby – černe.

Molica lastovičníková
Molica lastovičníková | Zdroj: isifa/shutterstock

Riešenie: Spodné strany listov postrekujte olejovitými prípravkami. V prípade chemických prípravkov pridajte zmáčadlo.

Piliarka jablčná

Spôsobuje červivosť jabĺk. Ostávajú na nich stopy po vyhryzených tuneloch.

Piliarka jablčná
Piliarka jablčná | Zdroj: isifa/shutterstock

Riešenie: Dospelé larvy prezimujú v pôde, pomôže jarné okopanie. Poškodené plody zničte. Pred kvetom zaveste na stromy biele doštičky s lepom. Pri opakovanom výskyte striekajte po odkvitnutí insekticídom.

Moníliová hniloba

Hniloba sa začína v mieste, kde plod poškodil hmyz alebo vtáky. Môže napadnúť i konáriky a kvety, ktoré následne usychajú.

Moníliová hniloba
Moníliová hniloba | Zdroj: isifa/shutterstock

Riešenie: Napadnuté plody odstraňujte čo najskôr. Na jeseň zo stromu pozbierajte mumifikované plody, na ktorých choroba prezimuje. Likvidujte aj napadnuté konáriky.

Obaľovač jablčný

Larvy tohto nenápadného nočného motýľa spôsobujú červivosť jabĺk aj dúl.

Obaľovač jablčný
Obaľovač jablčný | Zdroj: isifa/shutterstock

Riešenie: Dospelce odchytávajte pomocou feromónových lapačov. V júni môžete spraviť postrek s obsahom parazitických háďatiek, ktoré ničia larvy. Na konci jesene spod stromov vyhrabte opadané lístie i plody a zničte ich.

Text: Redakcia
Foto: isifa/shutterstock
Zdroj: Časopis Urob si sám

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje