Ako zvíťaziť nad slimákmi v záhrade

slizniaky v záhrade
Zdroj: shutterstock.com

V záhrade sú nevítanými hosťami. Našťastie vieme, ako ich udržať čo najďalej od vašich záhonov.

Keď zbadáte v záhone nahlodané listy na zelenine alebo na kvetoch a stopy po slize, prípad je jasný: do vášho záhona zavítali slimáky a slizniaky.

90% škôd na úrode napácha najmä slizovec iberský.

Najmä podvečer alebo po jemnej dažďovej prehánke, keď je pôda vlhká, vylezú zo svojich úkrytov a zatúžia po dobrej obžive. Aby ste zabránili nájazdom slimákov na zeleninu, záhony zakladajte na otvorenom slnečnom mieste. Okrem toho treba v blízkosti záhonov pravidelne odstraňovať vysokú trávu, ktorá môže byť pre slimáky a slizniaky výbornou skrýšou.

vajíčka slizniakov
Slizniaky nakladú až 400 vajec vo veľkosti špendlíkovej hlavičky. Biele guľôčky môžete nájsť v dierach či trhlinách v zemi alebo aj pod kvetináčmi. | Zdroj: shutterstock.com

Ten, kto si chce byť úplne istý, na okraje záhonov vysadí aromatické rastliny (levanduľa, šalvia, nechtík, petržlen, cesnak), ktoré slimáky nemajú na jedálnom lístku.

Ak už ste v záhrade spozorovali prvé plazivé mäkkýše, skúste tieto kroky.

Kusy dreva nasiaknutého vodou
Kusy dreva nasiaknutého vodou položte do blízkosti infikovanej oblasti. Zakrátko ich slimáky použijú na úkryt. Odtiaľ ich môžete ľahko pozberať | Zdroj: shutterstock.com
ochrana proti slimákom
Drsný materiál v podobe pilín či štrku a ostrý okraj mechanickej pomôcky prekazí každému slimákovi cestu za pochúťkou. | Zdroj: shutterstock.com

Text: Redakcia
Foto: isifa/shutterstock
Zdroj: Časopis Urob si sám

Komentáre

  1. Najkrajšia veta. Zakladajte záhony na otvorenom, slnečnom mieste. Iba, keby ste nepovedali, že slizniaky chodia na pašu hlavne večer a v noci. Čo už tiež neni pravda. Špacírujú sa už aj cez deň. Asi sa prispôsobujú.

  2. Pokiaľ si v záhrade neudržíte ježka, či jašterice,alebo čínsku kačku tak si poradíte ťažko. Je to nekonečný boj, ktorý vyhráte aj s veľkým úsilím ťazko ak vôbec.

  3. Najúčinnejšie je zavčas rána, alebo po daždi ich popozerať a posypať jedlou soľou tak ako solíme polievku a behom sezóny ich skántrime. Soľ stojí cca 0,20 € za jeden kilogram a ten nám stačí na celú sezónu.

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.