Rozhodujúcim predpokladom na maximálne využitie znáškového obdobia je predovšetkým kvalita včelstva.
Chovateľstvo
Poradíme vám pri chove domácich zvierat od starostlivosti po správny výber a vhodné zázemie.
Kedysi sa včelám výborne darilo na vidieku, dnes im, naopak, mnohé mestá poskytujú čistejšie ovzdušie i rastliny.
Mačka prinesie veľa radosti a zábavy celej rodine. Uvoľňuje stres a prispieva tak k psychickému relaxu po namáhavom dni.
Náš štvornohý rodinný priateľ si zaslúži, aby sme mu vytvorili to najlepšie a najzdravšie prostredie.
Opelenie viac ako tretiny ľuďmi konzumovaných a využívaných rastlín sprostredkúvajú hlavne včely. Ako ich teda ochrániť a vytvoriť im ideálne podmienky na život?
Na francúzskych gazdovských dvoroch bolo celkom bežné, že popri hrabavej a vodnej hydine sa chovali aj holuby. Často sa objavovali na stoloch vo forme chutných jedál.
Zvieratá, ktoré odjakživa slúžili len na konzum, ľudia povyšujú na rozmaznávaných miláčikov. Dnes už nie je úplnou raritou stretnúť dievčinu, ktorá „venčí“ malé, chutné chrochtajúce prasiatko. Kde sa vzalo?
Bažanty patria medzi hrabavé vtáky (gallformes) z čeľade bažantovitých. Najdôležitejšie sú lovné bažanty. Niektoré z nich sú vhodné aj na domáci chov ako úžitkové zvieratá, prípadne na chov pre bažantnice.
Pštrosa nemožno chovať v dvojárovej záhradke pri dome. Ale ak máte možnosť výhodne si prenajať napríklad hektárový pozemok, môžete si zabezpečiť celkom slušný vedľajší príjem. Skúsení farmári vravia, že je výhodnejšie chovať 100 pštrosov ako 10 kráv.
Má byť vzdušný, zateplený a aj svetla sa doň pýta primerane. Rozmery mu určili veterinárni špecialisti, ale že má kurín vyzerať aj na pohľad ako honosné sídlo, to netušili ani operené dámy. Niekoľko vyvolených si hovie na bidle v domčeku ako z britského pobrežia.
Veru áno, perličky sú ešte aj dnes skoro ako divé. Ich prvá domestikácia totiž prebehla len asi pred 3 000 rokmi. Staroveké národy si ich obľúbili najmä pre ich jedinečné mäso chutiace ako bažantie, ale aj pre lahodnú chuť ich vajíčok.
Chudé morčacie mäso sa právom ponúka najmä deťom, lebo obsahuje najviac aminokyseliny lyzínu, ktorého deti potrebujú trikrát viac ako dospelí. Okrem toho obsahuje až päťkrát menej tukového cholesterolu ako mäso veľkých zvierat.
Kde sa diskutuje