Ak máte k dispozícii udiareň, môžete obohatiť svoj sortiment vlastnoručne vyrábaných mäsových výrobkov. Inšpirujte sa naším čitateľom, ktorý si zhotovil domácu udiareň prevažne zo zvyškov, ktoré našiel v pivnici.
Galéria
Dnes si môžete kúpiť klobásy, slaninu či údené mäso v každom obchodnom reťazci či u mäsiara. Keď však ochutnáte napríklad slaninu, zistíte, že jej čosi chýba. Nemá až takú dobrú chuť, ako by ste čakali. Možno je to tým, že výrobcovia mávajú prevažne murované udiarne.
Ak si trúfate tieto produkty radšej vyrobiť sami, určite sa nezaobídete bez drevenej udiarne s kovovým podstavcom a kotlíkom mimo udiarne. Ide o proces, pri ktorom údite studeným dymom. A aj keď je domáce údenie v domácich udiarňach časovo náročnejšie ako grilovanie, celkový výsledok to niekoľkonásobne vykompenzuje.
Budete potrebovať
MATERIÁL
L-profil
s rozmermi 60 × 40 × 2 000 mm (2 ks)
hrubostenné pozinkované rúry
s priemerom 30 mm, s dĺžkou 1 200 mm (4 ks)
pozinkovaný plech hrubý 0,55 mm s rozmermi 740 × 840 mm (1 ks)
smrekové dosky
hrubé 30 mm, V-1 000, D-690 mm (v našom prípade s rôznou šírkou zo zvyškového materiálu)
smrekové doskyna vrchnú časť udiarne
s hrúbkou 30 mm, V- 1 100 mm, D-1 200
smrekový hranol
s rozmermi 50 × 50 × 680 mm (4 ks) a 50 x 50 x 740 mm (4 ks)
drevené hranoly na striešku
50 x 50 x 2 000 mm (5 ks)
závesné pánty (2 ks)
čapová západka s protikusom (1 ks)
klince
žiaruvzdorný pás
dlhý 3 m a klince D-25 mm (20 ks)
roxorové tyče (2 ks)
skrutky do dreva
na bočné steny 4 x 50 mm (40 ks), na pánty a západku 4 x 25 mm (20 ks), na spájanie stien 5 x 60 mm (28 ks), na strešnú krytinu DURA-ZINC s gumeným tesnením 4,8 x 35 mm ( 30 ks) a 4,8 x 20 mm (10 ks)
dymové koleno (3 ks)
dymovod
priemer 125 mm (1 m)
plechová strešná krytina
s rozmermi 700 x 1 200 mm (1 ks)
starý kúpeľňový valec (spodná časť bojlera na ohrev vody)
Kovový podstavec je vyrobený zo štyroch L-profilov (2 ks, dlhé 850 mm, 2 ks dlhé 750 mm) na koncoch zrezaných do 45° uhla a následne zvarených do obdĺžnika. K nemu sú privarené štyri pozinkované rúry ako nohy. V strede obdĺžnika je vsadený plech s otvorom 125 mm uprostred. | Zdroj: Štefan Vaľko
Z boku konštrukcie sme privarili aj dva držiaky na budúcu striešku pod uhlom asi 45°.
2.
Na samotnú udiareň si zo smrekových dosiek pripravte dve bočné steny s rozmermi 690 × 1 100 mm. Smrekové dosky s hrúbkou 30 mm by mali byť frézované, aby zapadli do seba. Tým zabránite úniku dymu. | Zdroj: Štefan Vaľko
3.
Tým istým spôsobom si vyrobte prednú aj zadnú stenu udiarne s rozmermi 850 × 1 400 mm. Keďže udiareň je v tvare domčeka, vrchnú časť oboch stien zrežte priamočiarou pílkou do tvaru striešky. | Zdroj: Štefan Vaľko
4.
Na vnútornej časti zadnej steny vidieť spevňovacie hranoly a tiež hranol s rozmermi 50 × 50 mm, na ktorý sa budú pokladať palice so slaninou. | Zdroj: Štefan Vaľko
5.
Pripravené steny udiarne dôkladne vybrúste dohladka. | Zdroj: Štefan Vaľko
6.
Na čelnej stene vyrežte otvor na dvierka s rozmermi 500 × 800 mm. | Zdroj: Štefan Vaľko
7.
Vo vrchnej časti prednej steny vyrežte otvor s priemerom 125 mm na únik dymu. | Zdroj: Štefan Vaľko
8.
Priskrutkujte závesy na dvierka a uzamykací systém. | Zdroj: Štefan Vaľko
9.
Na spodnú časť všetkých stien pribite malými klincami žiaruvzdorný pás, ktorý zabráni prehrievaniu stien. | Zdroj: Štefan Vaľko
10.
Na mieste, kde bude stáť udiareň, vykopte jamu a na betónové platne osaďte kovový podstavec. Nohy podstavca poprepájte s roxorovými tyčami a zasypte kameňmi do výšky 500 mm. Tým docielite, že sa udiareň pri silnom vetre neprevráti. | Zdroj: Štefan Vaľko
11.
Všetky steny osaďte do kovového podstavca vzájomne spojte skrutkami 5 × 60 mm a poriadne ukotvite aj o podstavec. | Zdroj: Štefan Vaľko
12.
Pripravte si výstupný dymovod z dymového kolena s priemerom 125 mm. V rúre si zhotovte klapku, ktorou budete regulovať dym na výstupe. | Zdroj: Štefan Vaľko
13.
Vrchnú časť udiarne zabednite doskami a priskrutkujte k otvoru v strieške výstupné koleno s klapkou a krytom, aby vám počas dažďa voda nestekala do udiarne. | Zdroj: Štefan Vaľko
14.
Aby vám nad kotlíkom nepršalo, urobte strešnú konštrukciu, na ktorú upevnite plechovú strešnú krytinu. | Zdroj: Štefan Vaľko
15.
Liatinový kotlík je v našom prípade z vyradeného kúpeľňového valca. | Zdroj: Štefan Vaľko
16.
Na vrchnú časť kotlíka použite plech s hrúbkou 4 mm a priamočiarou pílkou vyrežte aj otvor s priemerom 125 mm a privarte dymovú rúru (10 cm). | Zdroj: Štefan Vaľko
17.
Vrchný plech rozrežte na dve časti a priskrutkujte závesy. | Zdroj: Štefan Vaľko
18.
Pripevnite držiak na otváranie a zadnú časť plechu zvarte s kotlíkom. V našom prípade tekutým kovom, keďže kotlík je z liatiny. | Zdroj: Štefan Vaľko
19.
Pohľad na otvorenú časť vrchnej časti kotlíka, ktorý poslúži na to, aby ste mohli sypať piliny do kotlíka. Tým ušetrite drevo. | Zdroj: Štefan Vaľko
20.
Kotlík spojte s domčekom metrovou dymovou rúrou a dvomi kolenami s priemerom 125 mm. Upevnite plechovú krytinu a nakoniec upravte okolitý terén. K udiarni si dokúpte háky na zavesenie slaniny a dve palice na klobásy. | Zdroj: Štefan Vaľko
Text, foto a realizácia: Štefan Vaľko
Zdroj: časopis Urob si sám
Máte aj vy za sebou zaujímavý domáci projekt, ktorým by ste mohli inšpirovať iných? Neváhajte, pošlite nám ho na email ussportal@jaga.sk a my vás za to radi odmeníme!
Urobsisam.sk – Miesto, kde sa aj vaša práca môže stať majstrovstvom!
Keby som mal všetky tie veci tak si ju zhotovim ľavou zadnou
Nie som za tie rúry do udiarne, ja mam udiaren bez rúry a ohnisko pod ňou. Nic nespalim. A efekt sto a jedno
Od roku 2024 ku každej udiarni povinná výbava pištoľ na Budajove drony. To sme sa dožili…
Ohnisko mimo je kvoli dechtu.