Malá domáca udiareň na syry z debničiek? Takto si ju Lukáš vyrobil za pár minút
Máte radi údené syry? Ak áno, skúste si s nami zhotoviť malú domácu udiareň z debničiek, ako to urobil aj náš domáci majster Lukáš.
Galéria
„Doma si často vyrábame syry z mlieka, ktoré nám dávajú naše kozičky. Konzumujeme ich zväčša neúdené, ale napadlo mi, že ich vyskúšam aj jemne zaúdiť. Rozhodol som sa teda, že si zhotovím malú udiarničku. Nechcel som stavať veľkú udiareň, skôr som rozmýšľal nad niečím malým, čo by som mal za pár minút hotové. Nakoniec som si vymyslel, že ju vyrobím z drevených debničiek, ktorých máme veľa,“ pochválil sa autor tohto účelového a zároveň nízkonákladového projektu. Veď posúďte sami.
Budeme potrebovať
MATERIÁL
- Drevené debničky (3 ks)
- Staré kovové vedro
- Sieťka z nehrdzavejúcej ocele
- Syry
NÁRADIE
- priamočiara píla
- sponkovačka
- plynový horák
- kladivo a klince
NÁKLADY 0 €
Pracovný postup výroby udiarne z debničiek
Ako prvé si pripravte debničky. Na prvej rozoberte jej dno.
Páčidlom postupne povyťahujte všetky klince.
Na druhej debničke priamočiarou pílou vypíľte stredové dosky.
Prvé dve upravené debničky uložte na seba.
Z malých doštičiek a nerezovej sieťky si vyrobte rošt na údenie, ktorý bude umiestnený na vrchu druhej debničky. Na upevnenie sieťky použite sponkovačku.
Na okraje druhej debničky upevnite centrovacie doštičky, aby debničky po poskladaní na seba spolu pevne držali.
Centrovacie doštičky urobte aj na prvej debničke. Tretiu debničku ponechajte bez úpravy.
Po príprave debničiek plynovým horákom opáľte všetky drevené časti. Opálením zároveň drevo vydezinfikujete a bude odolnejšie proti vysokej teplote.
Na údenie vám postačí klasické záhradné ohnisko. Založte v ňom oheň.
Kým sa vytvorí pahreba, upravte staré vedro tak, aby ste jeho dno z vonkajšej časti pretlačili mierne dovnútra.
Do vedra vložte malé kúsky dreva.
Naplnené vedro otočte a položte na pahrebu. Na vytvarované dno vedra nasypte piliny z tvrdého dreva.
Potom postupne pokladajte na seba debničky. Najskôr prvú, ktorej ste odstránili dno.
Na ňu položte druhú debničku, na ktorej máte vyrobený rošt na údenie.
Na tento rošt poukladajte bochníčky syrov.
Hneď po uzavretí udiarne treťou debničkou, ktorá je bez úpravy, sa syry začnú údiť.
Potom syry úďte asi 2 až 4 hodiny, podľa toho, akú intenzívnu chuť chcete mať.
Po pár hodinách odoberte vyúdené syry. Syry nechajte oddýchnuť do ďalšieho dňa a môžete ochutnávať.
Text, foto a realizácia: Lukáš Urblík
Zdroj: Časopis Urob si sám
Komentáre