Kozub, gril, pec a udiareň v jednom!

image 49797 25 v1

Zastavili sme v malej dedinke v Karpatoch potom, čo prehrmela veľká búrka. V útulnej chate nás privítal staviteľ kozuba, pán Porubčanský.

Od nášho čitateľa

Napísal nám: „Tento typ pece sa vyznačuje najmä malými nárokmi na priestor, zmestí sa na pôdorys 1,2 × 1,2 m, pričom má zabudované nasledujúce funkcie: akumulačná pec, udiareň, otvorené ohnisko, na ktorom je možno variť v kotle, opekať na ražni, grilovať na rošte, ktorý je unikátny tým, že nedovoľuje odkvapkávanie mastnoty do ohňa, a ešte piecť v pekáči. Sila ohrevu sa dá regulovať podľa potreby a okamžite. Opisovanú pec používame viac ako 20 rokov.“ Jeho majiteľ je veľmi zručný človek, ktorý sa zaoberá rôznymi amatérskymi činnosťami, ale výsledky vyzerajú poloprofesionálne až profesionálne. Ako strojár je technicky veľmi zdatný a vie si svojpomocne vyrobiť mnoho aj na stavbu, aj do záhrady či do domácnosti. Úplne pôvodný návrh pece, ale inej, si majiteľ našiel v novinovom článku. Bola to skôr inšpirácia. Na jej základe si vypracoval vlastný technický návrh a aj ho svojpomocne zrealizoval.

UROB SI SÁM

NÁROČNOSŤ: *****

ČAS: 1 mesiac

NÁKLADY: do 1 315 €

ĽUDIA: 1

OBDOBIE: celoročne

KONTROLNÝ ZOZNAM

MATERIÁL 1 315 €

• šamotové tehly 400 €
• plné tehly 150 €
• betón, malta 70 €
• šamotová malta 25 €
• vodné sklo 10 €
• strecha 90 €
• škridla s latovaním
• spojovací materiál 20 €
• oceľové prvky 350 €
roxory, kovania, držiaky príslušenstva, oplechovanie komína, žľaby a lišty, gril, pekáč a kotlík – vyrobené na zákazku
• kamenný koberec, dlažba 100 €

NÁRADIE

•murárske náradie
miešačka alebo kalfas, čakan, lopata, fúrik, vedrá, naberačka, kelňa, vodováha, meter, zubová a hladká stierka, škárovacia špachtľa
• píla s diamantovým kotúčom
na rezanie šamotu
• píla na drevo, kladivo
• vŕtacie kladivo, skrutkovač

POSTUP PRÁCE

Ako postaviť kvalitný záhradný kozub?

Prvým príslušenstvom, ktoré môžeme využiť na prípravu jedál, je jednoduchý ražeň. Majiteľ ho vybavil elektrickým pohonom. 

Ide o finančne nenáročný motorček, ktorý si môžete kúpiť v obchodoch s domácimi potrebami alebo v železiarstve a pod. 

Veľmi zaujímavý je grilovací rošt, ktorý tvorí ďalšie príslušenstvo záhradného grilu. 

Mriežky grilu sú zo špeciálne vytvarovaných plechových lamiel s profilom „S“. Spodnú časť tvorí žliabok na odvádzanie tuku. 

Ďalším príslušenstvom je oceľový pekáč či hranatá panvica, ktorú si dal majiteľ vyrobiť na zákazku z nehrdzavejúcej ocele

Pekáč bežne „parkuje“ na bočnej stene kozuba. Jednoducho ho vložíme do presne zhotovených výrezov v držiaku príslušenstva. 

Závesná konštrukcia držiaka príslušenstva je základom kuchyne, pretože do nej sa vkladá či vešia každé príslušenstvo. 

Je vyhotovená z oceľovej pásoviny a zo zvislých rúrok, okolo ktorých sa otáča držiak príslušenstva.

Konštrukciu držiaka treba urobiť tak, aby udržala váhu kotlíka, pekáča, ražňa bez toho, aby hrozilo jej samovoľné otáčanie. 

Antikorový kotlík Ďalšie príslušenstvo zhotovené na zákazku môžeme vysúvať (odkláňať) sponad ohniska smerom von. 

Bezpečne Takto môžeme upravovať jedlo bez toho, že by hrozilo popálenie od horúcej pahreby či ohňa. 

Udiareň je veľkou prednosťou zariadenia. Umožňuje pripraviť si v domácich podmienkach kvalitné údeniny bez chémie.

Vrchná časť udiarne s odťahom do komína. Vnútorný priestor je dostatočne veľký na vyúdenie väčších kusov mäsa. 

Spodná časť udiarne s prívodom dymu. Udiareň je napájaná ťahom z pece, ktorá je pod ňou.

Pec pod udiarňou má ťahy prispôsobené tak, že dym spolu s teplom prúdi do prednej časti stavby, potom ponad pec do udiarne.

Ohnisko pece je teda ohrievané dymom aj zhora. Dym sa dostane na spodok udiarne a cez ňu potom nahor do komína. 

Plechová strieška nad komínom, ktorá slúži jednak na ochranu pred dažďom, ale aj na zlepšenie ťahu komína. 

Pálená škridla holandského typu. Jej oranžovočervená prírodná farba pôsobí prirodzene. Použité sú aj okrajové škridly. 

Strecha drží na jednoduchom drevenom rošte tvorenom dvomi krokvami, strešnými latami a vyrezávanou pohľadovou spodnou latou.

V závetrí je uložené potrebné náčinie. Malú plochu vedľa ohniska možno využiť na odloženie pekáča alebo hrnca na chladnú plochu. 

Odvodnenie Po obvode je umiestnený žľab na odvod vody. Znižuje námahu vynaloženú na údržbu a natieranie ocele proti korózii. 

Na skrášlenie Zručný domáci majster si upravil kozub aj vlastnoručne zhotovenou drobnou grafikou. 

Pekné prostredie V máji boli farby rastlín veľmi živé, a tak si celý kozub aj s okolím ihneď podmaní oko návštevníka. 

Zručný majiteľ so svojím dielom. „Ukážem vám kozub, aký ste ešte nevideli,“ sľuboval. Skutočnosť prekročila naše očakávania. 

PRÍSLUŠENSTVO

Grilovací rošt

Majiteľ ho navrhol neskôr, v roku 2014. Tiež je z nehrdzavejúcej ocele. Zhotovili ho v dielni, keďže zváranie antikorových materiálov je pomerne náročné. Základným vtipom alebo princípom celej konštrukcie je to, že mriežky grilu nie sú z guľatiny, ale zo špeciálne vytvarovaného plechu v tvare „S“, ktorého spodnú časť tvorí žliabok. Tieto plechové lamely umožňujú, aby sa ku grilovanému pokrmu dostalo teplo z plameňa či z pahreby, ale tuk nebude kvapkať do ohňa a znehodnocovať tak dymovú vôňu prírodného dreva. V žliabkoch sa vypečený tuk zachytáva, a pretože sú naklonené, tuk steká do pristavenej nádoby, čo je veľmi dobré, lebo v okolí necítiť nežiaduce pachy. Ani okolie kozuba nie je znečistené, ani tukové výpary neznečisťujú prieduch komína či ťahov. Na rošte si môžeme opekať klobásky, slaninku, mäso, zeleninu.

Ražeň

Ražeň je uložený v masívnej závesnej konštrukcii z ocele tak, aby sa neotáčal motorček, ale iba ražeň. Motorček sa nám stará o to, aby sa nepripálilo opekané jedlo z jednej strany, ale aby bolo rovnomerne opečené z každej strany.

Pekáč

Umožňuje piecť rôzne pokrmy, zemiaky, zeleninu, mäso, ktoré neprichádzajú do priameho kontaktu s plameňom. Iným príslušenstvom vhodným pre náš záhradný kozub môže byť kotlík. Kotlík si dal majiteľ špeciálne zhotoviť z nehrdzavejúceho súdka na pivo. Má pomerne veľký objem, takže môže pohostiť viacerých hostí. Opäť vďaka jednoduchému zaveseniu na držiak môže majiteľ bez hrozby popálenia pripravovať a vkladať do nich potraviny alebo suroviny. Dôležité a veľmi praktické je však to, že možno regulovať teplotu vareného guláša. Ak veľmi buble, pootočením ramena sa kotlík vysunie trošku nabok a môžeme ho pomaličky dovárať trebárs na polovičnom plameni.

Ako na ohnisku

Nad otvoreným ohniskom grilu je však možné opekať aj na ručnom ražni tak, ako to robíme niekde v lese pri ohnisku. Okrem toho je ohnisko zhotovené tak, že vyžaruje príjemné teplo do okolia, bočná stienka a komín tvoria písmeno L, a teda akýsi reflektor. Vtedy sa aj tí, čo sedia okolo, môžu trošku zahriať.

MOŽNOSTI KOZUBA

Ochrana pred vetrom

Stienka, ktorá je na pravej strane ohniska, umožňuje zavesenie rôzneho náradia, medzi ktorým nechýba ani rozdúchavač pohreby alebo rôzne druhy ražňov či kuchynské náradie na grilovanie.

Domáce lahôdky

Pán domáci si rád vyúdi bravčové karé či bravčové stehno namočené iba v roztoku soli a korenín s vedomím, že v mäse nie sú nijaké prímesi, ktoré by mohli znehodnotiť pravú chuť a hodnotu domácej údeniny. V udiarni možno údiť veľké kusy mäsa – rebierko, bravčové stehno, bok, karé, klobásy atď. Udiareň je od okolia oddelená plechovými dvierkami z nehrdzavejúcej ocele, takže o to ľahšia je aj jej údržba.

Údržba

Kozub nebolo treba špeciálne udržiavať. Majiteľ hovorí, že len raz za celých 20 rokov ho bolo treba generálne vyčistiť, inak sa upratuje len minimálne. Hoci vidno, že na spodnej časti sa možno trošku občas chce usadiť mach pre odstrekujúcu dažďovú vodu, nie je také ťažké z času na čas prečistiť spodné škáry.

Údenie a pečenie

Pečúca rúra

Zaujímavá je pec umiestnená pod udiarňou. Slúži na vytvorenie dymu, ale nielen na to. V peci možno aj zakúriť, rozpáliť šamotové tehly a potom nechať drevo zhorieť na popol. Naakumulované teplo pomáha dokonalému spaľovaniu, takže množstvo popola je minimálne. Po jeho vymetení, keď sa pec dobre zohreje ohňom z dreva, upečie sa v nej aj prasiatko, možno upiecť niekoľko pecňov veľmi chutného domáceho chlebíka.

Dvierka pece

Sú zhotovené z plechu, a aby dobre tepelne izolovali, sú tiež vyložené orezanými šamotovými tehlami, takže žiadne teplo zbytočne neunikne, a preto pec ani nemá veľkú spotrebu paliva. Na vykúrenie stačí niekoľko polien dreva, ktoré dokonale zhoria, takže ani popola nie je veľa.

Na komíne

Je nasadená plechová strieška, ktorá slúži jednak na ochranu pred dažďom, ale aj na zlepšenie ťahu, pretože keď je nasadená v správnom smere prevažujúcich vetrov, vietor pomáha vyťahovať vzduch, resp. zlepšovať ťah komína.

OKOLIE KOZUBA

Pochôdzne plochy

Veľmi príjemná je aj podlaha v jeho okolí na strane grilu, ktorú tvorí betónový podklad, na ktorom je nanesený tzv. kamenný koberec z veľmi jemného a dobre preosiateho riečneho štrku s frakciou 4 – 8 mm. Rovný kamenný koberec bol prilepený polyesterovým lepidlom, takže v pekne upravenom okolí užívateľom nehrozí, že by po búrke prechádzali popri kozube v blate. Všetky okraje spomínaných dláždených upravených plôch sú ohraničené lištami z nehrdzavejúcej ocele.

PARAMETRE

Rozmery

Pôdorys pece je 1 100 × 1 010 mm a výška pracovnej plochy je zruba 830 mm, pričom celková výška vrátane komína môže byť okolo 2,70 – 3 m (výšku aj všetky rozmery si možno prispôsobiť podľa vlastných možností). Čím vyšší je komín, tým je to lepšie kvôli ťahu aj v súvislosti s obťažovaním susedov nepríjemným dymom. Ohnisko má rozmery 500 × 500 mm, udiareň má pôdorysnú plochu 700 × 265. Rozmery dvierok sú 520 mm (šírka) a 1,20 m (výška).

Text a foto: Stanislav Botur
Foto: Miro Pochyba
Realizácia: Stanislav Porubčanský
Zdroj: časopis Urob si sám 7/2018

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.