Nechajte parapet zazelenať aj cez zimu! Vyskúšajte túto mimoriadne chutnú päticu byliniek
Pohľad cez okno zatiaľ neveští nič dobré. Zamračené počasie a nízke teploty sú síce pre zimu typické, no niektorým záhradkárom už chýba radosť z pestovania. Čo tak premeniť prázdny okenný parapet na malú „záhradku“ plnú chutí a živín? Niektoré bylinky sa pri správnych podmienkach dajú dopestovať kedykoľvek počas roka. Už o pár týždňov sa tak môžete tešiť z chutných zelených lístkov, ktoré dodajú vašim pokrmom ten správny šmrnc.
Galéria
Bazalka
Ak máte radi taliansku kuchyňu, bez bazalky sa iba horko-ťažko zaobídete. Patrí na pizzu, do talianskych šalátov, hodí sa ku grilovanému mäsu aj k morským plodom. Pri pestovaní vo vnútri sa jej bude dariť na najsvetlejšom parapete – ideálne s orientáciou na juh. Potrebuje dostatok vlahy, no nadmerné premokrenie dlhodobo neznesie. V kvetináči, do ktorého vysadíte mladé priesady bazalky, preto nezabudnite urobiť drenážnu vrstvu. Pravidelným zaštipovaním podporíte jej košatenie a pekným zeleným objemom postupne vyplní celý kvetináč.
Pažítka
Pažítka je známa pre výraznú až pikantnejšiu chuť, ktorú rýchlo odovzdá do každého jedla. Najchutnejšia je v čerstvej podobe. Je ako stvorená do nátierok, majonéz či na ochutenie domácich dresingov. O pažítke je známe, že má prirodzené antibakteriálne a dezinfekčné vlastnosti a jej konzumácia prospieva tráviacej sústave. Pestovanie pažítky na okennom parapete je výnimočné jednoduché. Nájdite pažítke svetlé miesto, vysaďte ju do dobre priepustného výživného substrátu a raz za mesiac ju prihnojte hnojivom na bylinky.
Žerucha
Ozdoba taniera, minimálne pestovateľské nároky, no vynikajúci zdroj cenných a zdraviu prospešných živín… Taká je žerucha, ktorá medzi bylinkami vyzerá celkom nenápadne. Jej prítomnosť oceníte v šalátoch, na obložených misách, no i v tvarohových, vajíčkových a tuniakových nátierkach. Na rast potrebujete iba nízku misku s vatou alebo škrupiny z vajec. Vatu pravidelne kropte vodou a už po niekoľkých dňoch môžete zbierať prvé výhonky žeruchy.
Mäta
Mätu – jednu z najpopulárnejších byliniek s výraznou mentolovou arómou – je možné pestovať pestovať ako trvalku priamo v pôde na záhrade, tak i v kvetináči na kuchynskom parapete. Z mäty si môžete pripraviť výborný čaj, spestrí miešané nápoje, koktaily a limonády. Mätové lístky sú tiež atraktívnou zelenou ozdobou na sladkých dezertoch. Na dopestovanie mäty v kvetináči sa dajú použiť zakúpené semienka, no jednoduchšie je namnožiť ju vegetatívnym spôsobom – cez vrcholové odrezky z rozrastenej mäty (napríklad z prosperujúcej mäty v kvetináči u vašej kamarátky). Nie je náročná na hnojenie, aj zálievka jej postačí iba priemerná. Potrpí si však na dostatok svetla, preto ju umiestnite na južné alebo západné okno.
Oregano
Oregano – alebo pamajorán obyčajný – má veľmi príjemný stredomorský závan a jeho chuť a vôňa sa krásne vynímajú v paradajkových omáčkach, v pokrmoch s rybami a duseným mäsom. Ak občas zabudnete na polievanie izbových rastlín, je to práve suchomilnejšie oregano, ktoré vám túto chybičku odpustí. Pri interiérovom pestovaní vyžaduje oregano umiestnenie na slnečnom parapete, ľahší substrát a izbovú teplotu aspoň 18 – 20 °C. V kvetináči mu postačí iba mierna zálievka.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre