Ako vypestovať a najlepšie zužitkovať pažítku?

Zdroj: istock.com

Pažítka so svojou jemne pikantnou chuťou, vôňou a sviežou zelenou farbou vynikne na chlebe, zemiakoch, v polievkach, v praženici či na cestovinách. Môže byť aj atraktívnou ozdobou záhradky, najmä vďaka fialovým kvetom.

Ak chcete mať dva v jednom, pestujte si ju v záhradke alebo na balkóne. Čo o jej pestovaní, zbere a použití potrebujete vedieť?

Do bytu, na balkón, aj do záhrady

Najčastejšie pestovanou odrodou v domácnostiach a záhradách je Allium schoenoprasum. Rastliny tvoria trsy trávovitých dutých listov, ktoré využívame v kuchyni kvôli jemnej cibuľovej chuti. Fialové kvety však nie sú len na parádu. Sú jedlé, a preto ich kulinári používajú ako ozdobu šalátov, či dokonca ako samostatnú prílohu. Pozitívom je, že tejto chutnej a zdravej bylinke sa darí vonku i vo vnútri.

Zdroj: istock.com

Kedy siať pažítku a kedy ju jesť?

Výhodou pažítky je ľahké a takmer vždy úspešné klíčenie – v interiéri i v záhradke. Ocení piesčitú pôdu obohatenú kompostom, dostatok vlahy a slnečné miesto. Siať by sme ju mali aspoň 10 centimetrov od seba do hĺbky zhruba 1,3 centimetra. Vyklíči približne za 14 dní.

Na začiatku jari vždy pridajte rastlinkám organické kvapalné hnojivo, ktoré podporí ich vitalitu. Pozor na burinu, pažítka ju netoleruje. Skúste domáce prírodné prípravky proti nej alebo ju manuálne odstraňujte. Na konzum je vhodná približne 60 až 70 dní po zasiati, vtedy dosahuje výšku 15 až 40 centimetrov. Pažítka dokáže tolerovať aj mráz, ale nie dlhodobo. Nechajte ju rásť v trsoch, rozdeľte ich každé tri roky.

Veľká zdravá rodina

Pažítka je členom rodiny Allium, je podobná cibuli, póru i cesnaku. Všetky tieto rastliny sú bohaté na vitamín C, kyselinu draselnú a kyselinu listovú. Ako vplývajú na naše zdravie? Podporujú trávenie, znižujú krvný tlak. Okrem použitia za čerstvého stavu alebo ako prísadu do varenia si môžete dať pažítku zmraziť alebo usušiť. Na sušenie potrebuje tmavú dobre vetranú miestnosť, zaveste ju „dole hlavou“.

Zdroj: istock.com

Napadnutie pažítky voškami

Problémom pažítky môže byť zamorenie voškami. Opäť hľadajte najmenej toxické riešenie, aby ste mohli pažítku bez obáv použiť v kuchyni:

* Silne zamorené listy alebo iné časti rastlín odrežte.

* Podporte prospešný hmyz, ktorý ničí škodcov (napríklad lienky).

* Neprehnojujte.

* Informujte sa o prírodných prípravkoch proti voškám v predajni záhradníckych potrieb.

Ako zberať a skladovať pažítku?

Väčšinu byliniek je najvhodnejšie zberať skoro ráno, keď sa odparí rosa. Ak chcete podporiť ďalší rast pažítky, treba jej steblá strihajte približne 5 centimetrov nad zemou.

Sabína Zavarská
Zdroj: planetnatural.com
Foto: istock.com

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.