Aké druhy zeleniny si môžeme v zime vypestovať doma?

Aké druhy zeleniny si môžeme v zime vypestovať doma?

Obľúbenú zeleninu si v zime môžeme vypestovať aj vo vlastnom byte, či v pivnici. Výhodou je, že nemusíme nikam chodiť a skvelú zásobu vitamínov, minerálov a vlákniny máme kedykoľvek po ruke – či už na použitie na za surového stavu na chlieb, do šalátov alebo varených jedál.

Krásne, voňavé a zdravé

Zeleninové odrody, ktoré sa dajú pestovať v zime v domácnostiach, prinášajú viacero druhov osohu. Okrem živín a možnosti okamžitého použitia skrášľujú a zútulňujú náš domov, prinášajú tiež príjemnú vôňu. Najčastejšie pestujeme vňate, ktoré sú v kuchyni čoraz obľúbenejšie. Navyše, ich pestovanie neznamená veľa námahy.

Najpopulárnejšie z nich sú:

Cibuľka

Zelené výhonky cibuľky môžu skvele nahradiť pažítku. Jej použitie je skutočne všestranné. Do pripravenej nádoby so zeminou zasejeme nahusto semiačka, osivo prekryjeme 2 cm zeminy , polejeme a povrch prikryjeme ľahkým papierom. Keď uvidíme, že už vykuli klíčky, môžeme papier odstrániť. Vňať striháme a konzumujeme podľa chuti a potreby.

Kôpor

Nemenej chutnou a voňavou vňaťou je kôpor. Túto vňať si vypestujeme prakticky rovnako a cibuľovú, s tým rozdielom, že semiačka kôpru zasypeme len centimetrovou vrstvou zeminy. Vňať striháme až vtedy, keď vyrastie aspoň do výšky 10 centimetrov.

Petržlen

Petržlenová vňať je skvelým pomocníkom v kuchyni, pretože sa hodí prakticky všade – na zemiaky, do polievok, cestovín, omáčok. Môžete si ju kúpiť v obchode, ale aj vypestovať zo semien, podobne ako kôpor. Najlepší a najrýchlejší efekt však dosiahneme, ak si vyberieme zo záhrady koreň petržlenu, a ten zasadíme do hlbšieho kvetináča. Pestujeme v domácnosti. Aj pestujeme iné druhy petržlenu v záhrade – kučeravý alebo listový, i ten môžeme zo záhradky jednoducho presadiť do vnútorného kvetináča. Podobne sa dá doma pestovať aj pažítka zo záhrady – stačí zasadiť trs do kvetináča.

Žerucha

Táto rastlinka je nabitá množstvom živín a pripomína chuťou zjemnenú reďkovku. Je skvelá na maslový chlieb, do nátierok, či smoothie. Možne ste počuli už o najjednoduchšom spôsobe pestovania žeruchy – vo vlhkej vate. Profesionálnejší je však tento postup: Osivo žeruchy husto vysejeme do vlhkého substrátu a umiestnime na okno, verandu, či iné miesto, kde je dostatok svetla a teplota sa pohybuje v rozpätí 10 až 24 stupňov. Po týždni až 10. dňoch rastlinky dosiahnu výšku 8 až 10 centimetrov. Vtedy sú vhodné na konzumáciu. Vňať striháme nožničkami a šup s ňou na chlebík, do šalátu, na ozdobenie jedla či do zdravého nápoja.

Sabína Zavarská
Foto: iStock.com
Zdroj: Magdaléna Valšíková-Frey, ROK V ZELENINOVEJ ZÁHRADE + biologická ochrana

Komentáre

  1. Ervin Sebo says:

    Cibulku nevysievame ale dame do kvetinaca drobnu sadzacku cibulky.

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.