Ako mraziť úrodu zo záhrady? Nie je to také jednoduché, ako sa zdá
Mrazenie je skvelý spôsob, ako si zachovať vitamíny z vlastnej záhradky aj na zimu. Lenže, mrazenie zeleniny a ovocia nie je také jednoduché, ako by sme si mohli myslieť. Chce to správnu taktiku podľa druhu plodiny.
Mraziť možno takmer čokoľvek, s výnimkou šalátov a zeleniny s vysokým obsahom vody, ako sú uhorky. Zamrazujte iba plody, ktoré sú v dobrom stave a ktoré by vám nevadilo jesť čerstvé. Ideálne je mraziť práve nazbieranú úrodu. Ovocie a zeleninu spracujte v porciách, aby sa vám s nimi dobre pracovalo. Zároveň tak šetríte priestor.
Ako mraziť fazuľu, hrach, mrkvu, kukuricu
Absolútne najvhodnejšími plodmi na mrazenie sú fazuľa, hrach a iná zelenina s vysokým obsahom cukru – kukurica a mladá mrkva. Struky fazule nakrájajte na menšie kúsky, z kukuričných klasov oberte zrniečka kukurice a nechajte zamraziť len tie, pretože klasy zaberajú veľa miesta.
Pripravenú zeleninu je potrebné pred zmrazením blanšírovať, aby nezmenila farbu, chuť alebo obsah živín.
Ako na to? Priveďte do varu mierne osolenú vodu a ponorte do nej malé dávky zeleniny. Menšiu zeleninu (napríklad hrášok) blanšírujte jednu minútu, fazuľu zhruba dve a nakrájanú celú zeleninu (napríklad mrkvu) tri až štyri minúty. Potom zeleninu ponorte do misky s ľadovou vodou, aby ste zastavili proces varenia. Nechajte usušiť a vložte do vrecka alebo nádoby na mrazenie a šup do mrazničky. Nezabudnite napísať dátum zmrazenia.
Urobte si porcie
Najpraktickejšie je zmraziť ovocie a zeleninu po porciách – tak, aby ste v jednom balíčku mali akurát na prípravu jedného jedla. Ak chcete, aby si vaše plodiny zachovali tvar, dajte ich najskôr na hodinu-dve zmraziť poukladané v jednej vrstve na plechu vystlanom papierom na pečenie. Potom premiestnite do vrecúška alebo nádoby na mrazenie.
Ako mraziť ovocie?
Na rozdiel od zeleniny, bobuľové ovocie si nevyžaduje blanšírovanie a dá sa jednoducho zmraziť celé. Najskôr plody poukladajte na plech s papierom na pečenie do jednej vrstvy a nechajte hodinu-dve mraziť, potom preložte do vrecúšok. Ak nepotrebujete, aby si ovocie zachovalo svoj tvar, napríklad ho plánujete použiť do smoothies, môžete mrazenie na plechu vynechať.
Ovocie na varené dezerty je dobré pred zmrazením poriadne obaliť v cukre, ktorý pomôže zachovať jeho pevnosť. Alebo do ovocia pridajte kvapku vody a trochu cukru, a potom ho uvarte do stavu pyré a uložte do mrazničky.
Paradajky sa po rozmrazení zmenia na kašu, preto ich pred mrazením spracujte na omáčku, zároveň tak ušetríte miesto.
Mrazenie čerstvých byliniek
Čerstvé bylinky sú vždy vítané, preto si nájdite čas, aby ste ich mali dostatok aj v mrazničke. Ako mraziť bylinky?
Najskôr ich umyte, potom najemno nasekajte. Nasekané bylinky preneste do podnosov na kocky ľadu. Nakoniec ich zalejte vodou a dajte zmraziť. Teraz budete mať poruke čerstvé bylinky, kedykoľvek ich budete potrebovať, aj počas zimy. Samozrejme, môžete ich mraziť aj vo vrecúškach, ale v ľadových kockách sú praktickejšie a máte ich hneď aj naporciované.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre