Výsadba priesad
Apríl je mesiac výsadby predpestovaných kvetov a zeleniny. Hĺbka výsadby ovplyvňuje ich ďalší rast. Väčšinu druhov vysádzame do takej hĺbky, v akej boli predpestované. Plytkú výsadbu vyžaduje hlávkový šalát a zeler. Hlbšie vysadený šalát často nevytvorí hlávku, pretože srdiečko nie je nad úrovňou pôdy. Hlboko vysadený zeler zle rastie, má malé a deformované buľvy. Naopak, hlbšiu výsadbu vyžaduje pór, ktorý vytvorí dlhšiu bielu konzumnú časť. Hlbšie vysádzame aj rajčiaky, najmä vysoké odrody.
Galéria
Otužovanie priesad pred výsadbou
Otužovanie je postupné zvykanie rastlín, ktoré sme predpestovali v chránených priestoroch domu, pareniska alebo skleníka. Pre priesady tento prechod predstavuje intenzívnejšie svetlo a zvýšenie alebo zníženie teploty. Vďaka otužovaniu sa krehké rastliny vyhnú klimatickému šoku a ich rast sa tak nezabrzdí. Priesady pred vysadením na trvalé stanovište otužujeme aspoň 10 dní, väčšinou v priebehu apríla, keď sú už rastlinky dostatočne vyvinuté.
V prvých dňoch dáme priesady von iba na niekoľko hodín. Umiestnime ich v tieni, kde sú chránené pred vetrom a dažďom. Pobyt vonku postupne predlžujeme a niekoľko dní pred výsadbou ich už necháme vonku aj cez noc. Ak hrozí nebezpečenstvo neskorých mrazíkov, priesady prikryjeme fóliou alebo netkanou textíliou.
Priesady otužujeme aj v parenisku tým, že otvárame a zatvárame pareniskové okná, prípadne ich zakrývame rohožou alebo plachtou.
Nakupujeme rezistentné a tolerantné odrody zelenín
Pri zdravej výžive uprednostňujeme zeleninu bez chemického ošetrenia alebo s minimálnym použitím chémie. Jednou z možností je pestovanie odrôd rezistentných alebo tolerantných k jednotlivým chorobám.
Rezistentné odrody choroba nenapáda a aj pri jej silnom výskyte sú len veľmi málo poškodené. Tolerantné sú odrody, ktoré napriek príznakom choroby zostávajú vitálne a úroda sa výrazne neznižuje, horšie odolávajú iba príliš silnému výskytu choroby. Osivo takýchto odrôd je drahšie, ale vyššie výdavky sa nám viacnásobne vrátia, ušetríme prácu a náklady na chémiu, pričom úroda sa neznižuje.
V praxi sú rozšírené najmä uhorky a rajčiaky tolerantné k viacerým chorobám, uhorky navyše nie sú horké. Šalát je rezistentný proti hubovým chorobám, fazuľa proti vírusovej mozaike, špenát proti plesni a múčnatke a mnoho ďalších.
Aké zemiaky patria do záhrady
Zemiaky sú významnou záhradnou plodinou dôležitou vo výžive ľudí, preto ich niekedy nazývame „druhý chlieb“.
Hlavným cieľom záhradkára je dopestovať čo najväčšiu úrodu veľmi skorých a skorých zemiakov, to znamená už začiatkom júna. Skoré zemiaky využívajú jarnú vlahu, sú menej napádané chorobami a škodcami a na trhu sú ešte drahé.
Podmienkou úspešného pestovania zemiakov v záhrade je vhodná odroda a kvalitné sadivo. Kvalitné sadivo si zabezpečíme od semenárskej firmy, ktorá sa zaoberá výrobou a distribúciou certifikovaného sadiva. V žiadnom prípade nesadíme sadivo z vlastnej úrody z predchádzajúceho roka, sadivo neznámeho pôvodu, ako aj sadivo odrodovo nejednotné, pomiešané, nahnité, chrastovité a poškodené.
Ak si jeden rok zakúpime certifikovanú sadbu a ponecháme si z nej sadivo na nasledujúci rok, v dôsledku zhoršeného zdravotného stavu – degenerácie – sa úroda zníži o 30 až 50 %.
Odporúčané odrody:
-veľmi skoré – Minerva, Rosara, Gloria, Velox, Inova,
-skoré odrody – Almera, Vitara, Vineta, Rosanna, Sirius,
-stredne skoré – Agria, Satina, Daisy, Steffi.
Uvedené odrody sú rezistentné proti háďatku a rakovine zemiakovej a sú väčšinou varný typ B. Veľmi skoré a skoré odrody majú vegetačné obdobie 90 až 100 dní.
Zber skorých zemiakov môžeme urýchliť predklíčovaním, s ktorým začneme vo februári a trvá 4 až 6 týždňov. Na predklíčovanie sú vhodné hľuzy veľkosti slepačieho vajca. Sadbu na predklíčovanie uložíme v jednej vrstve do debničky, prípadne na vrstvu rašeliny, ktorú občas navlhčíme. Priemerná teplota pri predklíčovaní je 9 až 11 °C a vyžadujú dostatočnú vlhkosť vzduchu, čo dosiahneme tým, že hľuzy príležitostne postriekame alebo pokropíme. Predklíčovanie vyžaduje dostatok svetla, pri slabom osvetlení sú klíčky bledé a vytiahnuté. Klíčky musia byť silné, pevné, zdravé, so zárodkami korienkov. Najlepšie je sadivo naklíčovať v malých plytkých debničkách od ovocia.
Výsadba zemiakov
Zemiaky sadíme až vtedy, keď je pôda prehriata na 8 °C aspoň do hĺbky 10 až 12 cm. Niekoľko dní pred výsadbou predklíčenú sadbu otužujeme. Predklíčenú sadbu sadíme ručne do jamiek hlbokých 10 cm, vzdialených 25 až 30 cm. Hľuzy ukladáme klíčkami hore a zakryjeme ich zeminou tak, aby vznikol asi 10 až 15 cm kopček. Vrstva nahrnutej pôdy chráni mladé rastliny pred poškodením jarnými mrazíkmi. Na ochranu a prirýchlenie môžeme hriadku po výsadbe zakryť bielou alebo čiernou netkanou textíliou.
Pestovanie zemiakov v slame
Pestovanie zemiakov v slame uľahčuje ich pestovanie a zber. Vrstva slamy sa osvedčila nielen ako prostriedok na potlačenie burín, ale tiež ako účinná prevencia proti výskytu niektorých škodcov, napr. pásavky zemiakovej. Keďže sa zemiakové hľuzy vyvíjajú v slame, môžeme ich zberať ľahko a úplne čisté. Pred výsadbou zeminu na záhone prekypríme a zapracujeme kompost. Potom na povrch zeminy naukladáme zemiaky a zakryjeme vrstvou slamy. Len čo sa objavia listy, sformujeme slamu do kopčeka. Hľuzy sa budú vytvárať prevažne nad zemou v slame, a preto musia byť celkom zakryté, aby vplyvom svetla neozeleneli.
Text: Ing. Katarína Kettmannová
Foto: autorka, archív vydavateľstva
Mám predpestované šery paradajky cca 5cm, možem ich presadiť do pareniska.Boba