Čerstvé vitamíny v zime
V novembri sa už začína kopiť opadané lístie zo stromov. Zhrabeme ho a dáme do kompostu aj s ostatnými zvyškami rastlín. Neskorú zeleninu nechávame na záhone čo najdlhšie, aby dobre vyzrela a mohli sme ju bez obáv uskladniť. Nesmieme však zabudnúť, že niektoré druhy neznášajú ani slabší mrázik.
Galéria
Predovšetkým ide o červenú kapustu. Pri zbere by hlávky kapusty mali byť primerane suché. Ak kapusta do príchodu mrazov nie je dostatočne vyvinutá, zbierame ju aj s koreňom a založíme v pivnici do navlhčenej zeminy. Pritom by v pivnici malo byť dostatočné svetlo.Zeler a petržlen

Zelenina prezimujúca na hriadke
Niektoré druhy zeleniny, ktoré zostanú na hriadke po celú zimu aj počas trvalých mrazov, môžeme v dňoch bez mrazov zberať ako čerstvú zeleninu. Z hlúbovín sú to predovšetkým kel kučeravý a kel ružičkový. Pred príchodom mrazov rastliny ponechané na hriadke nakopcujeme tak, aby ich vietor a ťažký sneh nepováľali. Zber ružičkového kelu skončíme začiatkom februára, pretože neskôr sa začínajú ružičky otvárať a rastlina sa pripravuje na kvitnutie. Veľmi cennou, ale u nás málo pestovanou zeleninou je čierny koreň. Je to typická zelenina vhodná na zimný zber. Dieteticky je veľmi cenná, pretože sa môže konzumovať v surovom stave i po kuchynskej úprave. Namiesto cukrov obsahuje polysacharid inulín, preto ju možno zaradiť aj do diabetickej diéty. Z cibuľových zelenín je na priamy zber v zime vhodný pór. Pred zimou porast zakryjeme tenkou vrstvou suchého lístia alebo posekanej slamy, aby pôda veľmi nepremrzla a rastliny sme mohli zberať celú zimu. Na hriadke prezimuje predovšetkým tzv. trváca zelenina – rebarbora, špargľa, chren, pažítka, zimná cibuľa, topinambur a ďalšie. Dobre prezimujú, ak ich v jeseni riadne ošetríme alebo ochránime prikrývkou proti prípadným holomrazom.
![]() |
![]() |
Všeobecné zásady zberu a uskladnenia zeleniny
Zelenina, ktorú chceme zbierať, musí byť dobre vyzretá, aby nám dlho vy¬držala. Predčasne zozbierané zelenina obyčajne začne hniť. Do pivnice by sme ju nemali ukladať znečistenú. Zeleninu na uskladnenie by sme mali zbierať za suchého počasia, najmä v čase od 9 do 12 hodiny, aby mohla dobre obschnúť. Pri popoludňajšom zbere sa rastliny na záhonoch zahrejú a potom sú menej trvanlivé. Zeleninu, ktorú sme zozbierali predpoludním, musíme v ten istý deň do večera uskladniť. Väčšie množstvo zeleniny môžeme uskladniť na zimu v hrobli. Na menšie množstvo stačí suchá a chladná pivnica, v ktorej teplota neklesá pod bod mrazu. Pritom by však teplota v pivnici nemal byť vyššia ako 5 °C, preto musíme čo najviac vetrať. Pred uskladnením by sme zeleninu nemali umývať.
Text: Vladimír Chudý
Foto: archív vydavateľstva
Zdroj: časopis Urob si sám
















Komentáre