Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Nie je lepší čas na výsadbu cesnaku a cibule ako jeseň. Nielenže nám dáva príležitosť udržať časť záhrady produktívnu aj počas zimných mesiacov, ale môže tiež priniesť veľkú a chutnú úrodu oboch druhov zeleniny na ďalší rok.

V ostatných rokoch čoraz častejšie počúvame o pestovaní plodín vo vyvýšených záhonoch. Mnohí záhradkári si ich nevedia vynachváliť, na druhej strane budete potrebovať zeminu a trochu zručnosti – ak si ich chcete pripraviť sami. Samozrejme, dajú sa aj kúpiť. Je to však investícia, ktorá sa naozaj oplatí? Pozrime sa nielen na výhody, ale aj na nevýhody vyvýšených záhonov.

Ak pestujete rajčiny, pravdepodobne ste sa už stretli s viacerými názormi na to, ako paradajky uskladniť. Každý z nás, či si ich natrháme v záhrade alebo kúpime v obchode, chce rovnaký výsledok – aby zostali čo najdlhšie čerstvé. Ako teda správne skladovať paradajky? Môžete ich uložiť do chladničky? Ako a kam uskladniť nakrájané paradajky? Dajú sa rajčiny aj zmraziť?

Reďkev siata – raphanus sativus – má jedlé listy, ktoré sa dajú použiť do šalátov, ale pestujeme ju predovšetkým pre chrumkavú, jemne pikantnú okrúhlu buľvu. Keď nadíde čas zberu a vy namiesto krásnej sviežej buľvy vytiahnete len tenké dlhé korienky či popukané korene, určite pocítite sklamanie. Čo je príčinou, keď pestované reďkovky neprinesú úrodu, akú by mali? Ako tomu predísť?

Keď sa povie špargľový šalát, predstavíme si šalát zo zelenej alebo bielej špargle. Tentokrát však máme na mysli úplne iný šalát – listovú rastlinu, ktorá vytvára hrubé chutné stonky a z nich vyrastajú veľké listy. Možne ste sa s touto listovou zeleninou stretli aj pod názvom celtuce či wosun. Postupne získava pozornosť pestovateľov aj u nás.

Zo záhrady do kuchyne. Z pôdy na tanier. Od semienka po stôl. Zber úrody nie je len zber ovocia, zeleniny a bobúľ zo záhrady – je to aj túžba po zdravších voľbách, odhodlanie skúšať a robiť chyby a hodiny tvrdej práce. Je to cesta s uspokojivými výsledkami, ktoré môžete cítiť, dotknúť sa ich, vychutnať si ich a podeliť sa o ne, a zároveň zážitok, ktorý si môžete spríjemniť správnymi nástrojmi. Teraz môžete zbierať úrodu pomocou súboru nástrojov navrhnutých tak, aby bol tento proces presnejší, efektívnejší a nakoniec aj príjemnejší.

Pri vysokoúrodných odrodách sliviek, ako Juna alebo Tophit, môžete skorým preriedením plodov zberať väčšie, veľmi šťavnaté a aromatické plody.

Papriku a rajčiny by ste mali von vysádzať až vtedy, keď už nehrozia mrazy a pôda sa zohreje aspoň na 15 stupňov Celzia.