Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Veľká netrpezlivosť prenasleduje asi každého, kto podľahol nejakému záujmu či koníčku. A tak sa už od začiatku roka na sociálnych sieťach objavujú otázky: „Kedy už budete vysievať?“ či „Komu už semienka vzchádzajú?“ Ako hovorí príslovie – trpezlivosť ruže prináša. A platí to, samozrejme, aj pre výsev zeleniny vrátane paradajok.

Mnohí záhradkári si kladú otázku, či sa oplatí strácať čas tým, aby som ukladal semienka pri sejbe do pôdy na rovnakú vzdialenosť, alebo stačí jednoducho nasypať ich do riadkov a počkať, čo vyrastie.

Aj počas zimy zvykneme využívať v kuchyni rôzne druhy zeleniny. Koreňová zelenina má napríklad nezastupiteľné miesto pri príprave vývarov. Po príprave na kuchynské využitie však niekedy ostáva časť zeleniny nevyužitá, prípadne sa nahromadí množstvo odpadu, konkrétne odrezky, ktoré putujú na kompostovisko alebo do odpadkových košov. Niečo z toho, čo sme doteraz vyhadzovali, však môžete ďalej využiť.

Dátum v kalendári dáva tušiť, že je čas na februárový rez. Patrí k základným krokom v starostlivosti o niektoré druhy ovocných stromov a môže mať veľký vplyv na ich zdravie i úrodu. Čo vykonaním predjarného rezu získate, ako k rezu pristupovať a pre ktoré stromy prináša najväčší osoh?

Lucia Gogová -

„Keď sa postavím pre regál so semienkami v obchode, čas prestáva plynúť…“ Je to tu – prichádza nová záhradkárska sezóna! Toto obdobie je pre záhradkárov plné plánovania, vízií a snahy robiť veci zase o kúsok lepšie. Nové aj overené odrody, bohaté kvety či veľká úroda – cesta k tomu začína starostlivým výberom osiva. Pozrite si nasledujúce tipy, ako postupovať pri výbere semienok na sadenie.

Lucia Gogová -