Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Rajčiny, rajčiaky, paradajky či rajské jabĺčka – ako ich občas volajú v susednom Česku – pochádzajú zo Strednej a Južnej Ameriky, odkiaľ ich k nám doviezli koncom pätnásteho, či začiatkom šestnásteho storočia. Najprv sa uchytili iba v južných oblastiach Talianska, aj to iba na okrasu, pretože ich – ako všetky ľuľkovité – považovali za jedovaté. Rajčina na konzumné účely sa začala pestovať až v devätnástom storočí.

Dnes sa v bežnom živote stretávame s chémiou na každom kroku a, samozrejme, aj v potravinách. Rôzne emulgátory či zahusťovadlá, prísady na zjemnenie chuti alebo na jej zvýraznenie, aromatické látky, prísady kvôli lepšej vôni alebo na predĺženie trvanlivosti potravín sa stali súčasťou produktov, ktoré denne konzumujeme. Sú však bezpečné z hľadiska nášho zdravia?

Huby nás od pradávna lákajú vôňou, chuťou, vzhľadom, ale aj svojou tajuplnosťou. Rastú  na skrytých miestach, akoby sa s nami hrali na  schovávačku. Možno preto, že „hubačka“  - hľadanie húb, svojim charakterom pripomína  poľovačku, priťahuje  čoraz viac ľudí. Záujem o huby však narastá aj vďaka pribúdajúcim informáciám o ich gastronomických a dietetických, ale aj liečebných vlastnostiach. Z toho istého dôvodu rastie aj záujem o ich amatérske i priemyselné umelé pestovanie.