Na jeseň chystáme zásoby potravín na zimné mesiace. Okrem zaváranín, ovocia a zeleniny sú to aj zemiaky. Pri ich nákupe na zimné uskladnenie by sme si však mali dávať pozor na ich kvalitu. Vydržia nám iba zdravé a mechanicky nepoškodené zemiaky.
Zelenina a ovocie
Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.
Drieň obyčajný (Cornus mas L.) poznali už dávno naši predkovia a jeho plody využívali tak ako všetko, čo im príroda ponúkala. Z drienok sa vyrábali džemy, kompóty, sirupy a chutný likér. Dokázali z nich vypáliť dobrú drienkovicu. V ľudovom liečiteľstve sa zas drienky používali pri vysokých horúčkach a zažívacích ťažkostiach.
Ak nemáme možnosť kúpiť si sadenice kríčkových egrešov v špecializovaných predajniach, môžeme si ich vypestovať rozmnožovaním z vlastných kríčkových egrešov v záhradke. Poznáme niekoľko spôsobov takéhoto rozmnožovania.
Supermarkety a hypermarkety ponúkajú spotrebiteľom široký sortiment tovaru s rôznymi cenovými zľavami, napríklad, ovocie a zeleninu zo všetkých kútov sveta, ale aj „naše“, vzhľadovo dokonalé a lesklé jabĺčka bez škvrniek na šupke... Ako však boli dopestované? Akými chemikáliami boli ošetrené, aby dosiahli takúto dokonalosť? A koľko kilometrov precestovala zelenina či ovocie, kým sa dostali na pulty predajní?
Rajčiny, rajčiaky, paradajky či rajské jabĺčka – ako ich občas volajú v susednom Česku – pochádzajú zo Strednej a Južnej Ameriky, odkiaľ ich k nám doviezli koncom pätnásteho, či začiatkom šestnásteho storočia. Najprv sa uchytili iba v južných oblastiach Talianska, aj to iba na okrasu, pretože ich – ako všetky ľuľkovité – považovali za jedovaté. Rajčina na konzumné účely sa začala pestovať až v devätnástom storočí.
Dnes sa v bežnom živote stretávame s chémiou na každom kroku a, samozrejme, aj v potravinách. Rôzne emulgátory či zahusťovadlá, prísady na zjemnenie chuti alebo na jej zvýraznenie, aromatické látky, prísady kvôli lepšej vôni alebo na predĺženie trvanlivosti potravín sa stali súčasťou produktov, ktoré denne konzumujeme. Sú však bezpečné z hľadiska nášho zdravia?
Huby nás od pradávna lákajú vôňou, chuťou, vzhľadom, ale aj svojou tajuplnosťou. Rastú na skrytých miestach, akoby sa s nami hrali na schovávačku. Možno preto, že „hubačka“ - hľadanie húb, svojim charakterom pripomína poľovačku, priťahuje čoraz viac ľudí. Záujem o huby však narastá aj vďaka pribúdajúcim informáciám o ich gastronomických a dietetických, ale aj liečebných vlastnostiach. Z toho istého dôvodu rastie aj záujem o ich amatérske i priemyselné umelé pestovanie.
Kde sa diskutuje