biopotraviny navrat k prirode
Galéria (7)

Biopotraviny – návrat k prírode

Supermarkety a hypermarkety ponúkajú spotrebiteľom široký sortiment tovaru s rôznymi cenovými zľavami, napríklad, ovocie a zeleninu zo všetkých kútov sveta, ale aj „naše“, vzhľadovo dokonalé a lesklé jabĺčka bez škvrniek na šupke... Ako však boli dopestované? Akými chemikáliami boli ošetrené, aby dosiahli takúto dokonalosť? A koľko kilometrov precestovala zelenina či ovocie, kým sa dostali na pulty predajní?

Galéria

jablko hruska big image
fasirky big image
ecka potraviny big image
zelenina ovocie big image
zakladne pravidla vyroby zdravych potravin 97 big image

Istotu nemáme ani na trhoviskách. Nájdu sa drobní pestovatelia, ktorí ponúkajú zeleninu, ovocie a zemiaky dopestované v našom kraji, ale ani tu neexistuje záruka, že sú dopestované bez chémie.

Stopercentná ovocná šťava neznamená, že je v škatuli vylisované ovocie. Najprv sa pripraví koncentrát a ten sa riedi vodou na 100% obsahu vody v čerstvom ovocí. Šťavy by nemali obsahovať umelé sladidlá a ani žiadne chemické konzervačné látky.

Žijeme vo svete, v ktorom je naše zdravie značne ohrozené. Bez ohľadu na typ jedálnička (vegetariánstvo, makrobiotika alebo moderné stravovacie systémy: výživa podľa krvných skupín, delená strava…), kto sa chce naozaj zdravo stravovať, mal by dodržiavať tieto pravidlá: Konzumované produkty majú byť dopestované na zdravom, neznečistenom území, bez chemických hnojív a postrekov, spracované bez použitia chemických prídavných látok.

Konvenčné potraviny
Pri bežných produktoch nikdy s istotou nevieme, čo zjeme. Hygienici síce analyzujú potraviny, ktoré sa uvádzajú na trh, ale merajú v nich iba množstvo dusičňanov a ťažkých kovov. Obsah pesticídov sa zisťuje len veľmi zriedka. Nepodceňujme preto dlhodobý príjem potravín, ktoré môžu obsahovať zvyšky cudzorodých látok, pretože rôzne škodliviny (nazývané tiež perzistentné = pretrvávajúce) sa z organizmu nevylučujú, ale ukladajú sa napríklad v pečeni alebo v tukovom tkanive. Nebezpečné koncentrácie dosiahnu až po desiatkoch rokov. Mnohí lekári a vedci priznávajú súvislosti medzi nadmerným používaním chemikálií a rastúcim výskytom civilizačných chorôb.

Ekologické poľnohospodárstvo
Produkty ekologického poľnohspodárstva sú pre zákazníka veľmi príťažlivé, pretože toto odvetvie dodržiava určité zásady:
– Nečaká na analýzy hygienikov a dobrovoľne mení svoje produkčné postupy.
– Zrieka sa používania zdraviu škodlivých látok.
– Vracia sa späť k prírode – ku koreňom, z ktorých vzišlo.
– Využíva skúsenosti našich predkov, zároveň disponuje modernou mechanizáciou a prostriedkami biologickej ochrany.

V porovnaní s konvenčným poľnohospodárstvom funguje „v malom“ a s vyšším podielom ručnej práce. Dôsledkom tohto faktu je aj cena bioproduktov – o niečo vyššia ako bežných potravín. Biopotraviny však zaznamenali za posledné roky obrovský boom – ich spotreba ročne narástla o 50%.

Pravidlá výroby biopotravín
Bioprodukty na výrobu biopotravín sa spracúvajú len v objektoch, v ktorých sú vytvorené podmienky na ich dôsledné priestorové a časové oddelenie od výroby konvenčných potravín. Zákon tiež vymedzuje technologické postupy, materiály na výrobu a balenie, prídavné a konzervačné látky, ktoré sa používajú pri ich spracúvaní, prostriedky na asanáciu skladovacích priestorov na biopotraviny.

Ovocné a zeleninové šťavy
Aké pravidlá výroby platia pre ovocné a zeleninové šťavy, ak majú byť zaradené medzi biopotraviny? V technológii ich výroby sa nesmú používať syntetické sladidlá a konzervačné látky, oxid siričitý,azbest na filtráciu a plastové nádoby ako obaly. Na dosiahnutie požadovanej koncentrácie ovocných a zeleninových štiav i koncentrátov z nich sa používajú len vákuové a membránové procesy pri teplote do 45 °C. Výrobné zariadenie a fľaše sa čistia len mechanickým spôsobom, a to pitnou vodou zahriatou na 85 °C a parou vyrobenou z pitnej vody.

Pivo
Na výrobu biopiva možno používať len jačmeň a chmeľ, ktoré boli dopestované ekologickým spôsobom. V technológii výroby sa nesmú používať recirkulácie chmeľového mláta v celom varnom procese, chmeľový extrakt, filtrovanie cez aktívne uhlie alebo cez dosky obsahujúce azbest či ultrafiltrovanie, ako ani hliníkové a plastové obaly, korkové korunky dezinfikované formaldehydom a enzýmy.

Múka
Múka musí byť vyrobená z potravinárskeho obilia a dopestovaná ekologickým spôsobom. Nesmie sa do nej pridávať glutén, bielidlá, syntetické kypridlá a chemické prídavné látky.

Kontrolný systém
Garantom kontroly dodržiavania zásad ekologického poľnohospodárstva pri pestovaní rastlín, chove hospodárskych zvierat a spracovaní rastlinných a živočíšnych produktov je Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky (ÚKSÚP), ktorý výkonom kontroly poveruje certifikačnú a inšpekčnú organizáciu Naturalis. Správy o kontrole slúžia ako podkladový materiál pre priznanie ochrannej známky „Ekopoľnohospodárstvo“.

Zdroj: časopis Urob si sám
Spracované podľa www.biospotrebitel.sk

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.