Biopotraviny – návrat k prírode
Supermarkety a hypermarkety ponúkajú spotrebiteľom široký sortiment tovaru s rôznymi cenovými zľavami, napríklad, ovocie a zeleninu zo všetkých kútov sveta, ale aj „naše“, vzhľadovo dokonalé a lesklé jabĺčka bez škvrniek na šupke... Ako však boli dopestované? Akými chemikáliami boli ošetrené, aby dosiahli takúto dokonalosť? A koľko kilometrov precestovala zelenina či ovocie, kým sa dostali na pulty predajní?
Galéria
Istotu nemáme ani na trhoviskách. Nájdu sa drobní pestovatelia, ktorí ponúkajú zeleninu, ovocie a zemiaky dopestované v našom kraji, ale ani tu neexistuje záruka, že sú dopestované bez chémie.
Stopercentná ovocná šťava neznamená, že je v škatuli vylisované ovocie. Najprv sa pripraví koncentrát a ten sa riedi vodou na 100% obsahu vody v čerstvom ovocí. Šťavy by nemali obsahovať umelé sladidlá a ani žiadne chemické konzervačné látky. |
Žijeme vo svete, v ktorom je naše zdravie značne ohrozené. Bez ohľadu na typ jedálnička (vegetariánstvo, makrobiotika alebo moderné stravovacie systémy: výživa podľa krvných skupín, delená strava…), kto sa chce naozaj zdravo stravovať, mal by dodržiavať tieto pravidlá: Konzumované produkty majú byť dopestované na zdravom, neznečistenom území, bez chemických hnojív a postrekov, spracované bez použitia chemických prídavných látok.
Konvenčné potraviny
Pri bežných produktoch nikdy s istotou nevieme, čo zjeme. Hygienici síce analyzujú potraviny, ktoré sa uvádzajú na trh, ale merajú v nich iba množstvo dusičňanov a ťažkých kovov. Obsah pesticídov sa zisťuje len veľmi zriedka. Nepodceňujme preto dlhodobý príjem potravín, ktoré môžu obsahovať zvyšky cudzorodých látok, pretože rôzne škodliviny (nazývané tiež perzistentné = pretrvávajúce) sa z organizmu nevylučujú, ale ukladajú sa napríklad v pečeni alebo v tukovom tkanive. Nebezpečné koncentrácie dosiahnu až po desiatkoch rokov. Mnohí lekári a vedci priznávajú súvislosti medzi nadmerným používaním chemikálií a rastúcim výskytom civilizačných chorôb.
Ekologické poľnohospodárstvo
Produkty ekologického poľnohspodárstva sú pre zákazníka veľmi príťažlivé, pretože toto odvetvie dodržiava určité zásady:
– Nečaká na analýzy hygienikov a dobrovoľne mení svoje produkčné postupy.
– Zrieka sa používania zdraviu škodlivých látok.
– Vracia sa späť k prírode – ku koreňom, z ktorých vzišlo.
– Využíva skúsenosti našich predkov, zároveň disponuje modernou mechanizáciou a prostriedkami biologickej ochrany.
V porovnaní s konvenčným poľnohospodárstvom funguje „v malom“ a s vyšším podielom ručnej práce. Dôsledkom tohto faktu je aj cena bioproduktov – o niečo vyššia ako bežných potravín. Biopotraviny však zaznamenali za posledné roky obrovský boom – ich spotreba ročne narástla o 50%.
Pravidlá výroby biopotravín
Bioprodukty na výrobu biopotravín sa spracúvajú len v objektoch, v ktorých sú vytvorené podmienky na ich dôsledné priestorové a časové oddelenie od výroby konvenčných potravín. Zákon tiež vymedzuje technologické postupy, materiály na výrobu a balenie, prídavné a konzervačné látky, ktoré sa používajú pri ich spracúvaní, prostriedky na asanáciu skladovacích priestorov na biopotraviny.
Ovocné a zeleninové šťavy
Aké pravidlá výroby platia pre ovocné a zeleninové šťavy, ak majú byť zaradené medzi biopotraviny? V technológii ich výroby sa nesmú používať syntetické sladidlá a konzervačné látky, oxid siričitý,azbest na filtráciu a plastové nádoby ako obaly. Na dosiahnutie požadovanej koncentrácie ovocných a zeleninových štiav i koncentrátov z nich sa používajú len vákuové a membránové procesy pri teplote do 45 °C. Výrobné zariadenie a fľaše sa čistia len mechanickým spôsobom, a to pitnou vodou zahriatou na 85 °C a parou vyrobenou z pitnej vody.
Pivo
Na výrobu biopiva možno používať len jačmeň a chmeľ, ktoré boli dopestované ekologickým spôsobom. V technológii výroby sa nesmú používať recirkulácie chmeľového mláta v celom varnom procese, chmeľový extrakt, filtrovanie cez aktívne uhlie alebo cez dosky obsahujúce azbest či ultrafiltrovanie, ako ani hliníkové a plastové obaly, korkové korunky dezinfikované formaldehydom a enzýmy.
Múka
Múka musí byť vyrobená z potravinárskeho obilia a dopestovaná ekologickým spôsobom. Nesmie sa do nej pridávať glutén, bielidlá, syntetické kypridlá a chemické prídavné látky.
Kontrolný systém
Garantom kontroly dodržiavania zásad ekologického poľnohospodárstva pri pestovaní rastlín, chove hospodárskych zvierat a spracovaní rastlinných a živočíšnych produktov je Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky (ÚKSÚP), ktorý výkonom kontroly poveruje certifikačnú a inšpekčnú organizáciu Naturalis. Správy o kontrole slúžia ako podkladový materiál pre priznanie ochrannej známky „Ekopoľnohospodárstvo“.
Zdroj: časopis Urob si sám
Spracované podľa www.biospotrebitel.sk
Komentáre