Mrazenie a sušenie zeleniny

mrazenie a susenie zeleniny

Zeleninu na zmrazovanie pripravujeme tak ako pred varením – očistíme ju a pokrájame. Pred zmrazovaním sa odporúča blanšírovať.

Robíme to tak, že zeleninu ponoríme na niekoľko minút do vriacej vody, aby si zachovala farbu a chuť. Blanšírujeme špenát (1 až 2 min.), zelený hrášok a fazuľku (2 až 3 min.), koreňovú zeleninu, ružičkový kel (3 až 4 min.), papriku (2 až 4 min.), kukuricu (7 až 8 min.). Rajčiaky, uhorky, tekvicu, zelené vňate a bylinky neblanšírujeme. Po prevarení zeleninu okamžite ochladíme, zabalíme do vrecúšok, uzatvoríme, označíme a vložíme do mrazničky. Uskladňovacia teplota by nemala klesnúť pod –18 °C.

Ako dlho zmrazujeme
Zmrazujeme pri teplote v mrazničkách –25 až –30 °C. Čas mrazenia závisí od veľkosti balíčka, čím je väčší, tým dlhšie trvá mrazenie, maximálne však 24 hodín. Na mrazenie používame obaly, ktoré zabraňujú vysychaniu, vhodné sú polyetylénové vrecúška a fólie, nádobky z hliníkovej fólie, polyetylénu alebo z laminátových materiálov. Po zmrazení ovocie a zeleninu v mrazničke uložíme skladnejšie a prehľadne. Nezabudnite si ovocie a zeleninu označiť, aj dátum zmrazenia. Vrecúško so zmrazenou potravinou spolu s názvom vložíme do ďalšieho PE vrecka, aby lístok neprevlhol. Zmrazené ovocie a zeleninu rozmrazujeme pri izbovej teplote. Po rozmrazení potraviny nikdy opakovane nezmrazujeme!

Sušenie zeleniny
Nemá síce u nás tradíciu, ale je tiež jedným zo spôsobov skladovania. Pri tomto spôsobe môžeme využiť aj mierne poškodené kusy. Zeleninu očistíme, predvaríme, resp. blanšírujeme – asi 3 minúty, nahrubo nakrájame a po ochladení sušíme pri teplote 65 až 70 °C 2 až 3 hodiny. Zeler obvárame v okyslenej vode – 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej na liter vody. Vňaťovú zeleninu sušíme vo zväzkoch na tienistom, dobre vetranom mieste. Môžeme ju sušiť aj na radiátore alebo v rúre pri teplote do 40 °C.

Text: Ing. Katarína Kettmannová
Foto: autorka
Zdroj: časopis Urob si sám

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.