Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Ak sa chystáte na miestne trhy nakúpiť priesady paprík, zaujímajte sa o to, akú odrodu kupujete. Chcete si o niekoľko mesiacov pochutnávať na plodoch sladkých alebo štipľavých? Máte záujem o papriky tenkostenné, hrubostenné, kónické alebo kvadratické? Výber je ohromný a nestačí sa spoliehať iba na to, že teraz sú priesady krásne urastené a zdravo zelené.

Lucia Gogová -

Chcete jednoduchý a efektívny trik, ako pomôcť rastlinám paradajok ku zdraviu a dobrej úrode? Vysaďte spolu s nimi do zeme rozdrvené vaječné škrupiny. Záhradkári, ktorí to vyskúšali, túto metódu používajú každý jeden rok a vedia prečo. Rozdrvené vaječné škrupiny sú plné živín, ktoré dodajú rajčiakom energiu a zároveň ich ochránia pred hnilobou kvetov a plodov.

Ak by existoval zoznam najobľúbenejších plodín na domáce pestovanie, uhorky by boli na popredných miestach. Sú ideálne na priamu konzumáciu a ešte lepšie na nakladanie do zásob. Hoci sa hovorí, že pestovanie uhoriek zvládne aj začiatočník, nie vždy to ide podľa očakávaní. Ak chcete zabezpečiť, aby zostali uhorky zdravé, prosperujúce a produktívne, inšpirujte sa nasledujúcimi tipmi.

Lucia Gogová -

Čoraz častejšie sa v knihách, časopisoch i v odbornej literatúre stretávame s novými výrazmi, ku ktorým neexistuje vhodný slovenský ekvivalent. Slovo „mikrogreeny“ patrí tiež do tejto skupiny. Čo si pod týmto pojmom predstaviť?

Bez cibule si nevieme predstaviť množstvo pokrmov, a preto nečudo, že majitelia záhrad jej bez váhania vyčlenia niekoľko riadkov, aby bola kedykoľvek po ruke. Je lepšie sadiť cibuľu na jar alebo na jeseň? Vedľa akých iných plodín ju vysadiť? Pozrite si niekoľko praktických tipov, ako pestovať cibuľu.

Lucia Gogová -

Je dobre známym a vedecky podloženým faktom, že väčšina pesticídov má škodlivé účinky na užitočné organizmy. Tiež aj dezinfekčné prostriedky pôdy čiastočne likvidujú hmyz žijúci v pôde, čo vedie k  narúšaniu biologickej rovnováhy.

Aj u vás má špenát svoje čestné miesto na tanieri iba jedenkrát v roku – na veľkonočné sviatky? Ak táto chrumkavá listová zelenina niekoho nepresvedčila, zrejme za to môže jej dusená podoba zo školskej jedálne. Je to však škoda. Špenát je nenáročný na pestovanie, výživný a v kuchyni sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi. Tieto zaujímavostí o špenáte sa oplatí poznať!

Lucia Gogová -

Pestovanie jarných šalátov je veľmi vďačné a obľúbené. Najjednoduchšie sa pestuje listový šalát, ktorý vytvára ružicu krehkých, no za to voľných listov. V tesnom závese za ním je hlávkový šalát, ktorý vytvára uzavretú a kompaktne vyzerajúcu hlávku jemnej a vyváženej chuti. Jeho listy sú chutné a chrumkavé. Na skoré pestovanie sú vhodné odrody jarného hlávkového šalátu, ktorým vo všeobecnosti vyhovujú podmienky nevykurovaných fóliovníkov.

Lucia Gogová -