Nič sa nevyrovná chuti a sviežosti domácich jahôd, ktoré ste si práve odtrhli v záhrade. Akonáhle si po prvýkrát vypestujete svoje vlastné a zažijete chuť čerstvo nazbieraných plodov, už ich nikdy nebudete kupovať v potravinách. Jahody sa pomerne ľahko pestujú a udržiavajú, dokonca ani nevyžadujú toľko priestoru. Farmári poznajú niekoľko skvelých tipov, ktoré zabezpečia chutnú úrodu – od výsadby cez starostlivosť.
Zelenina a ovocie
Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.
Patríte medzi netrpezlivých záhradkárov alebo chcete priviesť k pestovaniu chutnej úrody deti? V tom prípade je dobré siahnuť po druhoch zeleniny a byliniek, ktoré rastú skutočne rýchlo. Tieto rýchlorastúce plodiny majú jednu výhodu navyše: darí sa im aj v nádobách, takže ich môžete pestovať i na balkóne či na terase.
Určite ste už počuli o tom, že sa dajú v nádobách na balkónoch či terasách vypestovať paradajky, papriky, hrášok. Dokonca aj mrkva a zemiaky, ak zvolíte dostatočne veľkú nádobu. Veríte tomu, že takto si môžete vypestovať aj uhorky a skutočne nepotrebujete veľa priestoru do šírky, skôr do výšky?
Ak ste už počuli o hydroponických rastlinách viete, že sa pestujú vo vode. Viete však, že takýmto spôsobom môžete pestovať aj jarnú cibuľku? Potrebujete len malé cibuľky obľúbenej odrody a šup s nimi do nádob vhodných na pestovanie vo vode. Budete prekvapení, ako rýchlo sa dočkáte prvých výsledkov!
Prichádza jar a s ňou začiatok prác v záhradkách. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, do akej pôdy sadíte svoje rastliny a čo vám pomôže k lepšej úrode či krajším kvetom?
Konečne je tu marec. Pre nadšených záhradkárov začína obdobie výsevu a výsadby nielen úžitkových, ale aj okrasných rastlín. Niektoré treba stále predpestovať vo vnútri, iné už môžete vysievať priamo von, napríklad odolné letničky. Pri nich nezabúdajte, že sa im najlepšie darí na „chudobnej“ pôde bez hnojív.
Geneticky modifikované plodiny sú vyvíjané hlavne s cieľom zabezpečiť dostatok potravín pre neustále narastajúcu ľudskú populáciu. Hybridné odrody zelenín sú tvorené hybridným krížením pre zvýšenie rezistencii voči širokému spektru chorôb a škodcov a pre zvýšenie lepšej prispôsobivosti voči teplotným a vlhkostným výkyvom.
Bohatá, zdravá a chutná úroda paradajok je snom každého záhradkára. Ak sa vám doteraz až tak nedarilo, prečítajte si nasledujúce triky úspešných „rajčinárov“. Zužitkujete ich pri pestovaní vo veľkom i v malom, na záhonoch či v nádobách. Dokonca aj pri pestovaní na balkóne!
Misa krásnych jabĺk v kuchyni na pracovnej doske alebo na stole vyzerá určite pôsobivo, no nenechávajte ich vystavené dlhšie ako týždeň. Na misku dávajte len toľko jabĺk, koľko ste schopní v priebehu týždňa zjesť. Aby zostali čerstvé čo najdlhšie, chráňte ich pred priamym slnečným žiarením.
Jedným z najlepších spôsobov, ako kompenzovať neustále rastúce náklady na potraviny, je pestovať si vlastnú zeleninu. Ak si dokážete dobre naplánovať pestovanie jednotlivých druhov s ohľadom na mrazenie, nakladanie či iný spôsob konzervovania úrody, môžete ušetriť desiatky až stovky eur. Ako však určiť, koľko rastlín musíte pestovať, aby vám úroda stačila na dlhší čas?
Z brokolice či karfiolu zvyčajne jeme len najjemnejšie časti – neotvorené ružičky. Okrem toho, že je vhodné pridať do jedál aj stonky, ktoré obsahujú viac cenných živín, ani listy nemusia končiť v koši. Prečo a ako ich zužitkovať?
Pestovanie vlastných rajčiakov zo semien je najlepším spôsobom, ako zabezpečiť, aby vaša záhrada bola toto leto plná úrody chutných červených plodov – a presne tých odrôd, ktoré máte najradšej. Navyše je to zábavné, obohacujúce a na výber máte podstatne viac druhov semien ako už predpestovaných sadeníc z obchodov.
Kde sa diskutuje