Zelenina zimujúca na hriadke

Zelenina zimujúca na hriadke

Existuje pomerne veľa druhov zeleniny, ktoré môžu zimovať na hriadke v záhrade. Sú to druhy, ktoré pripravujeme na jarné pestovanie a skorý zber a niektoré mrazuvzdorné druhy, ktoré sme dopestovali v priebehu vegetácie.

Trváca zelenina
Na hriadke prezimujú predovšetkým všetky druhy trvácej zeleniny – rebarbora, špargľa, chren, pažítka, zimná cibuľa, topinambur a ďalšie. Dobre prezimujú, ak ich na jeseň riadne ošetríme, prípadne ochránime prikrývkou proti prípadným holomrazom.

Zeleniny vysievané a vysádzané na jeseň
Zberajú sa jar. Z cibuľovín je to hlavne sadzačka na dopestovanie lahôdkovej cibuľky, tiež šalotka, a hlavne jesenný cesnak. Ak sme ich vysadili v správnom termíne, nepotrebujú osobitnú ochranu. Z listových zelenín vysádzame na jeseň zimný šalát a vysievame špenát a valeriánku. Zavčasu vysiaty špenát i valeriánka obyčajne bez problémov prezimujú, poškodzujú ich len mimoriadne holomrazy alebo veľké striedanie teplôt. Pre zimný šalát je dobré, ak ho zakryjeme tenkou vrstvou zdravej čistej slamy, ktorú skoro na jar odstránime.
Z hlúbovín na jarný zber pestujeme kel druhu Arkta.

Čerstvá zelenina aj v zime
Aj počas trvalých mrazov môžu niektoré druhy zeleniny zostať na hriadke po celú zimu. Môžeme ich zberať v dňoch bez mrazov ako čerstvú zeleninu.

Z hlúbovín sú to predovšetkým kel kučeravý a takmer rovnako mrazuvzdorný kel ružičkový. Pred príchodom mrazov rastliny ponechané na hriadke nakopcujeme tak, aby ich vietor a ťažký sneh nepováľali. Zber ružičkového kelu dokončíme začiatkom februára, pretože neskôr sa začínajú ružičky otvárať a rastlina sa pripravuje na kvitnutie.

Z koreňovej zeleniny je značne mrazuvzdorný koreňový a vňaťový petržlen. Vňať petržlenu môžeme zberať aj spod snehovej prikrývky. Keď sú však listy celkom zamrznuté, tvrdé, nedotýkame sa ich. Lístky po rozmrznutí opäť obnovia svoje životné funkcie a v zbere môžeme pokračovať.

Veľmi cennou, ale u nás málo pestovanou zeleninou je čierny koreň. Je to typická zelenina vhodná na zimný zber. Dieteticky je veľmi cenná, pretože sa môže konzumovať v surovom stave i po kuchynskej úprave. Miesto cukrov obsahuje polysacharid inulín, patrí preto aj do diabetickej diéty.
–>
Z cibuľových zelenín je vhodný na priamy zber v zime pór. Pred zimou porast zakryjeme tenkou vrstvou suchého lístia alebo posekanej slamy, aby pôda veľmi nepremrzla a rastliny sme mohli zberať celú zimu.

Z trvácich zelenín môžeme po celú zimu zberať chren a topinambur.

Text: Ing. Katarína Kettmannová
Foto a kresby: Jozef Pobjecký, Wikimedia Commons (Hans B., Tarquin, David Monniaux), archív JAGA
Zodpovedný redaktor: Stanislav Botur
Zdroj: časopis Urob si sám, JAGA GROUP
s.r.o. –>

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



Komentáre

  1. topinambur – invazívna rastlina. Ak vám ju nájdu – pokuta od 3000 do 10000 euro

    1. Presne…. Na indexe je topinambur od roku 2011. Je minimálne čudné, že niekto 3 roky potom, čo je táto rastlina zakázaná pestovať tu niekto píše o zbere….

      P.S.: údajne sa má vyhláška meniť a topinambur sa bude môcť zas pestovať – ale nepôjde už o pôvodnú verziu, ale o šľachtenú, ktorá by sa nemala samovoľne rozširovať.

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.