Cibuľa a cesnak posilňujú našu imunitu, neznamená to však, že sú tieto rastliny neohrozené. Hniloba, hrdza či pleseň sú choroby, ktoré môžu spraviť škrt cez rozpočet aj pri správnom postupe pestovania, ošetrovania a skladovania.
Zelenina a ovocie
Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.
Ovocných druhov je veľa a každá drevina má osobitné požiadavky na rez a tvarovanie. My si priblížime najzákladnejšie princípy tvarovania jadrovín, najmä najpestovanejšieho druhu u nás, teda jabloní, ktoré sú v pestovaní v mnohom totožné s hruškami.
Krasoň ostružinový nie je nový ovocný druh ani odroda, ale rozšírený škodca malín, ostružín (černíc) a malinoostružín. Poškodenie výhonkov, ktoré tento škodca spôsobuje, pestovatelia omylom pripisujú sychravému, chladnému a veternému počasiu.
Predstava záhrady, v ktorej by sme mohli celý rok zberať chutnú zeleninu a ovocie, je lákavá. Za istých podmienok ju môžeme zrealizovať v podobe skleníka alebo fóliovníka, v ktorom si môžeme predpestovať priesady v čase, keď je vonku ešte mráz, a zásobiť sa skorou jarnou zeleninou.
Všetky civilizačné choroby, teda aj cukrovka, sú zapríčinené naším spôsobom života. Príroda do nás vložila program zdravia i šťastia a ponúka nám na jeho celoživotné udržanie aj chutné suroviny. Hoci máme genetické predpoklady na nejakú chorobu, nemusíme ju „zobudiť“. Záleží na správnej životospráve.
Táto nezvyčajne odolná drevina, pôvodom južanka, pochádzajúca z oblasti Stredozemného mora, dnes už patrí medzi vzácne druhy ovocných stromov. Aj preto vyvíjajú záhradkári snahu o rozšírenie jej pestovania. Viete, že oskorušové drevo je veľmi kvalitné a plody oskoruše sú vhodné aj pre diabetikov?
Hniezdne búdky sú pre vtáčatá nielen MIESTOM NA ROZMNOŽOVANIE, ale aj ÚTOČISKOM za mrazivých zimných nocí. Ochránia ich pred predátormi a pomôžu spomaliť prudké znižovanie ich stavov. Tu ponúkame ROZMERY jednotlivých BÚDOK.
Tak ako väčšina okrasných rastlín aj tie interiérové potrebujú pred zimou našu pozornosť. Aby bez ujmy prežili nadchádzajúce chladné obdobie, treba ich správne ošetriť. Nie je to nič náročné – ani časovo, ani finančne.
Existuje pomerne veľa druhov zeleniny, ktoré môžu zimovať na hriadke v záhrade. Sú to druhy, ktoré pripravujeme na jarné pestovanie a skorý zber a niektoré mrazuvzdorné druhy, ktoré sme dopestovali v priebehu vegetácie.
Záhradkársky rok sa jeseňou a zberom zaslúženej úrody uzatvára. To, čo sme si dopestovali nad priamy konzum po zbere úrody, kvalitne uskladníme. Aby nám úroda ovocia vydržala čo najdlhšie, povieme si viac nielen o podmienkach skladovania, ale aj o zbere. Tam sa to totiž všetko začína.
Ovocie počas zimného skladovania často postihujú choroby, ktoré sú vyvolané rôznymi fyziologickými poruchami alebo mikroorganizmami. Plody napadnuté skladovými hubovými chorobami sú často príčinou významných strát počas uskladnenia, ale najmä po ich vyskladnení a následnej konzumácii. Ako si teda môžeme zachovať čo najviac z úrody?
Po letnom a jesennom reze stromov vzniká otázka, čo so záhradným odpadom. Obyčajným spálením obťažujeme susedov dymom. Cenný materiál môžeme využiť hospodárnejšie pomocou drvičov a štiepkovačov.
Kde sa diskutuje