Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Najväčšiu radosť máme z rastlín, ktoré si vypestujeme sami. Naše pestovanie je však podmienené schopnosťou rozmnožovania, ktorá je daná rastlinám. Poznáme generatívne a vegetatívne rozmnožovanie rastlín.

Aj v našich obchodoch si občas môžeme kúpiť surové nepražené arašidy – búrske oriešky, ktoré môžeme zasadiť a dopestovať si vlastné arašidy. Pozor, z olúpaných pražených semien však arašidy nevyklíčia.

V akej pôde sa naše rastliny cítia najlepšie? Z čoho sú krásne, zdravé a chutné? Samozrejme, z pôdy, hoci kvalitu a kondíciu rastlín ovplyvňuje viac faktorov. Vďaka správnemu výberu pôdneho substrátu sa bude rastlinám dariť všade – v byte v záhrade, na balkóne alebo v jazierku.

Ešte donedávna sme u nás poznali iba čučoriedky nazbierané vo voľnej prírode. Väčšina plôch s výskytom čučoriedok sa nachádza v chránených územiach prírodných rezervácií. Inde zas padajú za obeť spriemyselňovaniu lesníctva a bezohľadnosti zberačov. Preto je opodstatnené a žiaduce pestovať čučoriedky v záhradkách. Vhodné sú čučoriedky, ktoré poznáme pod názvom čučoriedka americká alebo čučoriedka veľkoplodá. Jej botanický názov je Vaccinium corymbosum. Čučoriedky môžeme pestovať na celom území Slovenska okrem polôh s nadmorskou výškou nad 800 metrov

Skúsenejší ovocinári dobre poznajú výrazy kordón a palmeta. Je to skupina ovocných stromčekov – väčšinou jabloní a hrušiek – s umelo tvarovanými korunami. Sú tvarované priestorovo alebo naplocho v jednom smere.

Keď lístie na stromoch začne meniť farbu a pod nohami nám zašuchoce prvé spadnuté lístie, je to znak, že k nám opäť zavítala jeseň. Okrem opadaných listov k tomuto obdobiu neodmysliteľne patria aj pod lístím ukryté hladké hnedé plody – gaštany

Zdravé, šťavnaté a chutné slivky sú znakom vrcholiaceho leta. Ich pestovanie nie  je náročné, darí sa im skoro v každej záhrade. Ak slivky radi konzumujeme v čerstvom stave, tak potom ich máme medzi ovocím na poprednom mieste. Chuť obratej, zrelej  a slniečkom ohriatej slivky odtrhnutej priamo zo stromu je neprekonateľná.

Funkčnosť a kompozíciu záhrady ovplyvňuje umiestnenie a prepojenie jednotlivých stavieb, prvkov a výsadieb. Špecifickú atmosféru záhrady – jedinečný dojem z nej, náladu zákutí, pôsobenie výsadieb – vytvárajú použité farby. Využitím farieb a ich kombinácií v záhrade môžeme vyvolať dojem vážnosti a dôstojnosti (tmavšie farby ihličnanov i kombinácia s bielou), veselosti a optimizmu (využitím žltých a oranžových tónov), ale aj modernosti (šokujúcimi farebnými kombináciami s väčším využitím kontrastu).

Ovocie z vlastnej záhrady je vynikajúcim zdrojom vitamínov a iných cenných látok a je vítaným spestrením stravy. Záhradkár často vyprodukuje ovocia viac, ako dokáže bezprostredne po zbere skonzumovať. Dlhšie uskladnenie ovocia s čo najmenšími stratami na množstve i kvalite vyžaduje dodržanie niektorých zásad a voľbu vhodného spôsobu a podmienok skladovania v závislosti od druhu ovocia, ktoré sa má uchovať.

Pestovanie drobného ovocia je u záhradkárov veľmi obľúbenou činnosťou – vyžaduje minimálny priestor, získajú sa chutné a atraktívne plody s vysokou nutričnou hodnotou, vhodné na rôzne priamu konzumáciu či spracovanie. Väčšina druhov a odrôd je pritom nenáročná na pestovanie.

V pokračovaní článku o letnom reze ovocných drevín sa budeme špeciálne zaoberať rezom viniča hroznorodého, povieme si ešte niečo o letnom reze vo všeobecnosti a nevynecháme ani prednosti a nedostatky letných rezov jabloní a hrušiek.

Každý ovocný strom, bez ohľadu na to či ho režeme alebo nie, bude po čase rodiť. Ak však chceme dosiahnuť bohatú a hlave pravidelnú rodivosť, musíme stromy rezať. Otázkou však je: ako najlepšie?