Tipy na dopestovanie zdravej zeleniny z vlastnej záhrady

Tipy na dopestovanie zdravej zeleniny z vlastnej záhrady

Na jar potrebuje naše telo zvýšený prísun vitamínov. Prinášame zopár tipov na nenáročné druhy zeleniny, ktoré nesklamú z hľadiska obsahu vitamínov či náročnosti pestovania a ani nevybielia vašu peňaženku. Vypestujete si svojpomocne zdravú jarnú zeleninu.

Špenát a špargľa v jednom

Mangold – repa obyčajná zeleninová – sa u nás pestuje menej. Poznáme ju ako mangold listový a mangold stopkový. Konzumujú sa celé listy. Listové stopky chutia ako mladá špargľa, používajú sa i na šalát; listové čepele sa používajú ako špenát. Listy tvoria prízemnú ružicu. Sú veľké, dlhé približne 50 až 60 cm. Listové stopky sú hrubé, dužinaté, červené, svetlozelené, oranžové, žlté či krémovobiele. Vysievame v apríli do riadkov od seba vzdialených 30 až 50 cm, jednotíme na 20 až 30 cm. Počas vegetácie okopávame, zavlažujeme.

mangold

V prípade skoršieho zberu zakrývame bielou netkanou textíliou. Zberáme olamovaním listov v júni až júli. Z mangoldu stopkového zberáme staršie listy, z listového mladé čepele. Možno ich aj zmraziť.

Kel kučeravý

Z hlúbovín je najmenej náročný na pestovanie. Volá sa aj kel palmový či stromčekový, používa sa ako okrasná rastlina. U nás dorastá do výšky 0,2 až 1,5 m. Konzumujú sa nápadne kučeravé listy – surové, uvarené, zapekané. Dorastajú do dĺžky asi 50 cm. Zberáme hneď, len čo rastliny vytvoria väčšie listy. Najlepšie však po prvých mrázikoch a cez zimu; vtedy majú listy príjemnú sladkastú chuť. Vyhovujú mu vlhké, hlboké, úrodné, maštaľným hnojom alebo kompostom pohnojené pôdy. Znáša aj polotieň. Vysievame priamo na záhon od polovice mája, začiatkom júna. Riadky aj jednotlivé výsevy (semienka) od seba vzdialime 50 až 80 cm. Ak pestujeme z priesad, vysádzame ich do sponu 50 × 50, 80 × 80 cm. Nevyžaduje si časté zalievanie – stačí jedenkrát za 14 dní; kypríme pôdu, pri vyšších rastlinách prihrnieme k hlúbiku pôdu alebo ho priviažeme k opore. Vysoký kel vysadený okolo záhonu teplomilnej zeleniny (paprika, rajčiny) zlepšuje jej mikroklímu.

Kalerábik modrý, biely, zelený

Chutí deťom i dospelým. Stvorený na chrumkanie v čerstvom stave. Je veľmi nenáročný a má krátky čas vegetácie. Žiada si stredne ťažké až ľahké pôdy a dostatok vody. Pestujeme ho z priamej sejby i z priesad. Skoré odrody vysádzame koncom marca, začiatkom apríla – ak sme v januári až februári nezabudli vysiať osivo do skleníka a dopestovali a otužovali sme priesady. Priamo na vonkajší záhon vysievame v priebehu apríla. Vysádzame do riadku presne (semienka vložíme 20 cm od seba) alebo na husto a po vzídení rastlinky jednotíme. Spon 20 × 20 cm. Priesady vysádzame plytko, aby sa rýchlo vytvorila buľvička – zdužnatená stonka. Zberáme o štyri až päť týždňov po výsadbe.

kaleráb

dobrá rada

Ako správne vysadiť priesadu?
Sadíme „na vodu“. Motyčkou vyhĺbime primerane hlbokú a širokú jamku. Veľkosť závisí od spôsobu dopestovania priesad – voľne koreniace alebo s koreňovým balom. Nalejeme do jamky vodu, necháme vsiaknuť, aby vznikla kašovitá hmota. Vložíme priesadu, lepšia je s koreňovým balom. Jemne ju vtlačíme do pôdnej kaše, rozprestrieme korienky, opäť prihrnieme pôdnu kašu z bokov jamky aj suchú pôdu. Nepolievame, lebo priesada má zásobu vody v jamke. Ak by sme poliali povrch, pôda sa zleje, vytvorí sa pôdny prísušok a voda sa vyparí bez úžitku pre rastlinku. Priesadu stačí poliať o tri až štyri dni. Pôdny prísušok včas skypríme.

Keď ide o fazuľky

Kríčková fazuľka určená na zber zelených strukov, popínavá na zber mladých semien a obe na zber suchých semien by nemali v záhradke chýbať. Fazuľa je náročná na teplo, vyhovuje jej asi 22 °C aj viac. Potrebuje slnečné, chránené stanovište, ale dobre rastie aj v tieni, pod stromami či viničom. Pôdy – stredne ťažké, kypré, hlinitopiesočnaté, s dostatkom vlahy počas klíčenia a tvorby strukov. Vysievame koncom apríla, začiatkom mája priamo na stanovište, do hĺbky 3 až 5 cm. Do vyhĺbenej jamky vhodíme 10 až 12 semien. Jamky od seba vzdialime na 30 cm. Vysievať môžeme aj do vyhĺbenej ryhy. Pri sejbe popínavej rastliny stačí dať k opore tri až štyri fazuľky. Presádzaná fazuľa neznáša pokles teplôt pod 15 °C – zožltnú jej listy a zastavuje sa rast.

Nezabudnuteľná pažítka

Čerstvé, na drobno nasekané, duté, jemne štipľavé, plné vitamínu C, na maslovom či mastnom chlebe – to sú listy pažítky. Dopestujeme ju priamym výsevom na hriadku v marci až apríli, rozdelením starších trsov na dva až tri menšie. Vysadiť, resp. presadiť, môžeme aj pažítku kúpenú v obchode. Vzdialenosť medzi trsmi je 20 až 30 cm. Pažítka je trváca cibuľovina – na jednom mieste ju môžeme pestovať štyri aj päť rokov. Zber môžeme opakovať viackrát.

Text: Ing. Hana Szabóová
Foto: autorka a thinkstock.com
Zdroj: časopis Urob si sám, JAGA GROUP, s.r.o.

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.