image 21302 25 v1
Galéria (12)

Jarný šalát z hrantíku za 4 týždne

Iba štyri týždne stačia na to, aby ste si vo veľkom samozavlažovacom hrantíku vypestovali krehký jarný šalát. Je jedno, či ho dáte na verandu pri vstupe do dvora alebo na balkón panelákového bytu. Sezóna listovej zeleniny trvá celý rok.

Galéria

Šalátový záhon - 11_MilanGigel_SalatyZahradne
Šalátový záhon v hrantíku
Šalátový záhon v hrantíku
Šalátový záhon v hrantíku
Šalátový záhon v hrantíku
Šalátový záhon v hrantíku
Šalátový záhon v hrantíku
Šalátový záhon v hrantíku

UROB SI SÁM

náročnosť: **
čas: 1 hodina
náklady: 10 €
ľudia: 1
obdobie: jar, leto, jeseň

KONTROLNÝ ZOZNAM

MATERIÁL                                od 10 €
• samozavlažovací hrantík      od 5,30 €
určený do exteriéru
• substrát na zeleninu                  4,20 €
substrát s vermikompostom na zeleninu, napr. Rašelina Soběslav 50 l
• šalátové osivo                           0,50 €
napr. SEMO zmesi šalátu na rez

NÁRADIE A POMÔCKY
• lopatka
• rozprašovač
• osievacie sito
(tzv. riečica)

PRACOVNÝ POSTUP

1. HRANTÍK
Samozavlažovací hrantík zložíme podľa pokynov výrobcu. Tradičnou výbavou sú knôty na vzlínanie vody, vodoznak a prepady. Foto: Milan Gigel 

2. SUBSTRÁT
Hrantík naplníme substrátom. Volíme prírodný rašelinový substrát so zásobným organickým hnojením. Pripravíme si osivo. Foto: Milan Gigel 

3. VÝSEV
Osivo listového šalátu určeného na rez rozsýpame po povrchu substrátu tak, aby boli semienka od seba rovnomerne vzdialené 1 až 2 cm. Foto: Milan Gigel 

4. PRIKRYTIE
Výsev prikryjeme 1-centimetrovou vrstvou jemného substrátu. Pomôžeme si riečicou s okami 5 × 5 mm, cez ktorú prepadnú najdrobnejšie čiastočky. Foto: Milan Gigel 

5. ZÁLIEVKA
Substrát prevlhčíme do hĺbky a zaistíme vlahu až do vyklíčenia. Pomôcť si môžeme prikrytím tabuľkou skla alebo fóliou. Foto: Milan Gigel 

6. ROSENIE
Vyklíčené rastlinky zalievame jemnou hmlou z rozprašovača. Zabránime tak ich políhaniu, kým sa dostatočne neupevnia v substráte. Foto: Milan Gigel 

7. PODMOK
Po týždni je koreňová sústava rozvinutá a vlásočnice siahajú do hĺbky hrantíka. Zalievame podmokom z rezervoára, ktorý preberie starostlivosť. Foto: Milan Gigel 

8. ZBER
V treťom týždni môžeme začať s prerieďovacím zberom, vo štvrtom už postupujeme plošne. Z hrantíka 40 × 100 cm zozbierame až 1,5 kg šalátových lístkov. Foto: Milan Gigel 

9. MIZUNA
Vďačnou listovou zeleninou je mizuna, ktorá v letných teplých mesiacoch vyrastie už za 14 dní. Je šťavnatá a jemná. Foto: Milan Gigel 

10. RUKOLA
Rovnakým spôsobom môžeme pestovať aj rukolu, ktorá je typická svojou jemne horkastou chuťou a nezameniteľnou korenistou arómou. Foto: Milan Gigel 

11. ŠPENÁT
V jarnom a jesennom období možno v hrantíku pestovať aj špenát. Na rovnakej ploche možno počítať s úrodou až do 250 g. Foto: Milan Gigel 

hrantík

dobrá rada

K jarnej stratégii pestovania listovej zeleniny patrí aj miešanie osiva. Ak skombinujete viacero druhov listovej zeleniny určenej na rez, vznikne vám pestrá šalátová zmes, vďaka ktorej sa vám svieže vitamíny nezunujú. Ak si zaobstaráte dve nádoby, ktoré budete vysievať s dvojtýždenným odstupom, vždy budete mať čo zbierať, aby ste oživili pokrmy na svojom stole.

SAMOZAVLAŽOVACÍ HRANTÍK
Do veľkého samozavlažovacieho hrantíka Hozelock 2811 sa vmestí až 30 l záhradného substrátu a 15 l vody, čím sa stáva ideálnou nádobou na vytvorenie listovej úžitkovej záhradky. Kapacita rezervoára je dostatočne veľká na to, aby v horúcich dňoch udržala zásobu vody až na 14 dní. Zelenina tak neutrpí pri pestovaní stres a lístky si zachovajú sladkastú chuť.
CENA 34 €, www.mountfield.sk

hrantík

Text a realizácia: Milan Gigel, redaktor denníka SME
Foto: Milan Gigel
Zdroj: časopis Urob si sám, JAGA GROUP, s.r.o.

  1. webmasterwebov says:

    hrantik je zbytocne predrazeny, samozavlazovacie sa daju kupit aj za 6eur v hociktorom inom obchode.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.