Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Pri pestovaní jabloní dochádza k najväčším stratám v dôsledku hubových ochorení, ako je chrastavitosť a múčnatka. Veľkosť výskytu a miera škodlivosti závisí od agrotechnických podmienok stanovišťa, pričom nie sú zanedbateľné vlastnosti jednotlivých odrôd, najmä ich rezistencia či náchylnosť k týmto fytopatogénom.

Leto je pre mnohých záhradkárov časom zavárania. Využime teda úrodu sezónneho ovocia naplno a pripravme si zdravé vitamínové zásoby na zimné mesiace. A pretože najzdravší cukor je len ten v prírodnom obale – teda priamo v ovocí, ukážeme si, ako prejsť z klasického precukreného spôsobu na podstatne zdravšie biozaváranie.

Dokáže sa štvorčlenná rodina zásobiť kvalitnou zeleninou po celý rok zo štvorárovej záhrady? Ako zvýšiť úrodu zeleniny a zároveň zefektívniť pestovateľskú náročnosť jednotlivých plodín? Cesta vedie cez správne zvolené osevné postupy a zohľadnenie agrotechnických nárokov jednotlivých druhov zelenín. Tie totiž výrazne ovplyvňujú rýchlejšie a kvalitnejšie dozrievanie.

V súčasnosti, keď sa šetrí nielen finančnými prostriedkami, ale aj časom a prácou, a na ekológiu sa kladie veľký dôraz, je zelené hnojenie ideálnym spôsobom na efektívne dopestovanie kvalitných a chutných potravín bez chémie. Táto stará prírodná metóda obhospodarovania je pre svoju efektívnosť vhodná pre každého pestovateľa. 

Cukor je zákerná droga. Jeho zabijacké pôsobenie je pozvoľné, nebadané a veľmi chutné. Výsledkom sú zápalové ochorenia, ktoré sú spolu s obezitou predstupňom civilizačných chorôb. Rozumnejší únik z neodolateľnej chuti na sladké je jesť sladkú prírodu – napríklad stéviu.

Jablone sú na Slovensku najrozšírenejším ovocným druhom, nielen z hľadiska počtu pestovaných stromov, ale i celkovej produkcie ovocia. V ovocinárstve je dôležité nielen dopestované množstvo plodov, ale i pravidelná rodivosť stromov.

Ak sa pozrieme do záhrad, všimneme si rovnaké chyby, ktorých sa ľudia dopúšťajú pri reze. Často režeme a neuvedomujeme si, aké majú dreviny vnútorné zákonitosti rastu a na ktorých výhonkoch sa môžu vytvárať plody.

Maximálny úžitok a minimum nákladov a námahy v úžitkovej záhrade? Toto nie je predloha k science-fiction. Ak sa rozhodneme pre biohriadku, môžeme na nej niekoľko rokov pestovať kvalitnú zeleninu či bylinky – bez chémie a veľkého úsilia.

Rastliny s dlhým vegetačným obdobím a citlivé druhy predpestúvame, to znamená, že najskôr ich vysievame pod sklo a neskôr vysádzame do voľnej pôdy. Ponúkame vám návod, ako sa dopracovať k vlastným priesadám.

Priaznivé účinky konzumácie zeleniny na naše zdravie sú všetkým určite dobre známe. Ak sa neviete rozhodnúť, čo by ste chceli pestovať na zeleninovej hriadke, môžete skúsiť šalátovú zeleninu. Ponuka je skutočne bohatá.

Čakanka šalátová – Cichorium intybus je dvojročná rastlina. Jedlou časťou čakanky šalátovej sú vybielené puky. Obsahujú vitamín C, provitamín A a inulín, ktorý je schopný regulovať látkovú výmenu v ľudskom organizme.