Vypestujte si nenáročnú rebarboru

vypestujte si nenarocnu rebarboru

Keď nás prepadne chuť na niečo kyselkavé a sladké zároveň a nášmu jazýčku sa nezavďačí ani citrón, ani kyslé jablko, skúsme rebarboru.

Ako ju spoznáme

Vyzerá ako veľký lopúch, ale nie je. Na jednom mieste bez presádzania rastie 15 až 20 rokov. Listy tvoria prízemnú ružicu, čepele môžu byť široké aj 40 cm. Dužinaté listové stopky môžu byť červenkasté i žlté, dlhé 30 až 50 cm. V lete zo stredu vyrastá 1,5- až 2-metrová kvetná stonka s drobnými žltými kvietkami.

Zdravotné hľadisko

Rebarbora obsahuje minerálne látky, najmä draslík, horčík, železo, jód, ďalej kyselinu citrónovú, jablkovú, šťaveľovú, glykozidy, triesloviny, éterické oleje a pektín.
Má pozitívny vplyv na svaly, nervy a kosti. Pomáha telu zbavovať sa škodlivých látok, nápomocná je aj pri chudnutí či tráviacich ťažkostiach.

Čo je na rebarbore jedlé

Jedlé sú dužinaté listové stopky. Najlepšie, keď sú celkom mladé, jemné. Tmavočervené až bordové sú sladšie, zelené a žlté sú kyslejšie.

Kedy a ako zberať

Rebarbora sa zberá najskôr v druhom roku pestovania. Najvhodnejší termín je od polovice apríla do polovice júna. Neskorší zber nie je vhodný, lebo stopky obsahujú viac kyseliny šťaveľovej, ktorá môže citlivým ľuďom dráždiť žalúdočnú sliznicu, preto ich zberáme len skoro na jar. Listy jemne skrútime a odlomíme alebo odrežeme ostrým nožom. Najlepšie včas ráno, kým je chladno a listy sú svieže. Listovú čepeľ hneď odrežeme, necháme len vejárovitý, asi dvoj- až trojcentimetrový kúsok, aby stopka nevysychala a nezvädla. Z mladého trsu odrežeme zopár listov s celkom vyvinutou čepeľou. Zo starších rastlín môžeme odrezať až tretinu listov. Zo dva týždne vydržia aj v chladničke. Úroda z jednej rastliny je až sedem kilogramov.

Ako získať sadenice

Mladé rastlinky získame aj klasicky – sejbou osiva. Je však málo klíčivé a niekedy nevzíde. Istejšie je rozdeliť staršie trsy rýľom na viac častí a tie vysadiť.

Klasická výsadba

Rastlina sa vysádza v marci alebo apríli, ale i v októbri. Vegetačný vrchol má byť asi päť centimetrov pod povrchom pôdy. Vzdialenosť medzi rastlinami by mala byť minimálne 1,2 až 2 × 1,2 až 2 m. Mladé rastlinky pred zimou chránime prikrývkou – z čečiny, rašelinou alebo lístím. Bežne ju ošetrujeme okopávaním a pravidelným zavlažovaním. Choroby ani škodcovia ju nenapádajú. Ak chceme mať úrodu skôr, môžeme na jar prihrnúť k stopkám pôdu alebo prikryť rastliny netkanou bielou textíliou.

Rýchlenie rebarbory

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



V marci rastlinu prikryjeme starým dreveným súdkom, hrncom alebo debničkou. O mesiac, v apríli už môžeme zberať mladé stopky.

Náročnejšie je rýchlenie v tmavých miestnostiach, v pivniciach s teplotou vzduchu okolo 18 až 20 °C. Rastliny, samozrejme, musíme v októbri vybrať z pôdy a založiť do 10- až 15-centimetrovej vrstvy piesku. Korene ukladáme tesne vedľa seba a prikryjeme ich zeminou až do výšky vegetačných vrcholov. Keď narastú do dĺžky 15 cm, znížime teplotu na 12 °C. Rýchlenie trvá približne šesť týždňov. Rastliny môžeme vysadiť aj do nádob – ľahšie sa s nimi potom manipuluje.

Kuchynská príprava

Listové stopky treba ošúpať (šupka sa dá ľahko stiahnuť v pásoch), pokrájať na menšie kúsky, ideálne je krátko ju povariť a podusiť. Rebarbora je vhodná na prípravu sladkých dezertov v kombinácii s tvarohom, nákypov či kysnutých koláčov s posýpkou. Výborná je i ako príloha k mäsitým jedlám, syru či ako plnka do pečiva. Môžeme z nej vyrobiť džem, víno, šťavu alebo kompót.

NA KUCHYNSKÚ NÔTU

Rýchly rebarborový závin

Potrebujeme
►  1 lístkové cesto
►  300 g rebarbory (môžeme pridať aj jahody)
►  50 g strúhanky
►  50 g masla
►  50 g cukru
►  1 vanilkový cukor

Postup

Cesto vyvaľkáme na polcentimetrovú hrúbku, posypeme strúhankou, umytou, ošúpanou a na drobné kúsky pokrájanou rebarborou, na ňu položíme kúsky masla a posypeme cukrom. Cesto zavinieme, dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Vo vyhriatej rúre pečieme do ružova. Posypeme cukrom. O 30 minút je hotový chutný zákusok pre celú rodinu.



Krehký rebarborový koláč s posýpkou
(Radšej pripravme hneď dvojitú dávku, aby sa ušlo každému.)

Cesto
►  100 g tuku
►  200 g hladkej múky
►  80 g práškového cukru
►  1/2 balíčka prášku do pečiva
►  1 žĺtok
►  trošku soli
►  nastrúhaná citrónová kôra

Plnka
►  100 g lekváru (nemusí byť)
►  200 g rebarbory (môžeme primiešať aj jahody)
►  5 až 6 PL kryštálového cukru
►  1 vanilkový cukor

Posýpka

►  50 g zmäknutého masla
►  75 g polohrubej múky
►  50 g kryštálového cukru

Postup
Z prísad vypracujeme cesto, ktoré roztlačíme (môžeme aj po kúskoch) na vymastený a múkou vysypaný plech alebo rozprestrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Cesto potrieme lekvárom, posypeme umytou, ošúpanou a nakrájanou rebarborou, vrch posypeme kryštálovým a vanilkovým cukrom. Z masla, múky a cukru si vyrobíme posýpku (zmiešame ju na hrudkovú zmes), ktorou posypeme koláč. Pečieme vo vyhriatej rúre do ružova.

Text: Ing. Hana Szabóová
Foto: thinkstock.com
Zdroj: časopis Urob si sám, JAGA GROUP, s.r.o.

–>

Komentáre

  1. hlavne nejest surovu, nerobi to dobre

    1. Ja si v pohode bežne prihodím do odšťavovača jednu stopku rebarbory ku jablkám.

      1. surova rebarbora obsahuje jedovate glykozidy, mozu sposobit aj smrt. okrem toho kyselina stavelova viaze mineraly, takze ich telo nevyuzije.

      2. Rebarbora je bohatá na beta karotén, biotín, vitamín C, draslík, fosfor, sodík. Obsahuje aj malé množstvo vitamínov skupiny B a stopové prvky. Áno obsahuje aj dráždivé kyseliny ale ako surový doplnok čerstvých štiav v malom množstve je neškodná a dopĺňa spektrum výživných látok.

  2. Sprite2L says:

    zaujímavé ešte stále žijem a to som ako dieťa papal surovú rebarboru s cukrom 😀

  3. sajbanovaerika says:

    rebarboru som náhodou zdedila (kúpili sme starší dom a bola tam aj ONA)teraz ju mám krásnu veľkú a používam stonky do všetkého možného jedla.Výbornú chuť dodáva aj mäsu na čínsky spôsob,len je treba pridávať tesne pred dohotovením aby sa nerozvarila.Robila som akože jablčník a každému chutila.tak na slano ako aj na sladko sa dá s ňou robiť zázrak v kuchyni kto je aj menej zručný.

    1. Aj ja som ju zdedila po babke so záhradou a čo si ja pamätám tak tam vždy bola, takže tiež musela mať už veľa rokov. Zo semena sa mi teda rebarboru nepodarilo vypestovať, vykapala a teraz nemám. Je mi za ňou veľmi ľúto.

  4. Rebarbora bola kedysi v každej poriadnej dedinskej záhrade a skoro na jar sa z nej robil kompót, ryžový nákyp, dávala sa na puding, kysnuté koláče a jedli sme ju samozrejme aj surovú.

    1. cista pravda

  5. Pred kvitnutím je treba odstrániť celú stonku s pukom kvetov, po kvitnutí a odkvitnutí sa zhoršuje kvalita stoniek, odkvitnutím končí vegetácia, a nie je už tak bohatý rast nových listov.

  6. Vladimira says:

    Ja mam rebarboru na zahradke a uz druhy rok mi vyrastu len 4listy a hned ide do kvetu.voete mi poradit co mam zmenit pri pestovani?dakujem

    1. Tiež mám ten istý problém. Poradil Vám niekto, čo s tým?

  7. Nedarí sa mi rebarbore.Nemá pekné červené výhony sú zelené a nerozrastá sa do šírky aj keď ju už máme dlho.

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.