Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.
Ovocné dreviny sú neodmysliteľnou a aj mimoriadne vhodnou súčasťou vidieckych záhrad. Nie vždy sa ale oplatí nimi záhradu preplniť. Niekedy stačí jeden či dva exempláre, ktoré sa postarajú nielen o úrodu, ale aj o estetický
… Na jeseň chystáme zásoby potravín na zimné mesiace. Okrem zaváranín, ovocia a zeleniny sú to aj zemiaky. Pri ich nákupe na zimné uskladnenie by sme si však mali dávať pozor na ich kvalitu. Vydržia nám
… Drieň obyčajný (Cornus mas L.) poznali už dávno naši predkovia a jeho plody využívali tak ako všetko, čo im príroda ponúkala. Z drienok sa vyrábali džemy, kompóty, sirupy a chutný likér. Dokázali z nich vypáliť
… Ak nemáme možnosť kúpiť si sadenice kríčkových egrešov v špecializovaných predajniach, môžeme si ich vypestovať rozmnožovaním z vlastných kríčkových egrešov v záhradke. Poznáme niekoľko spôsobov takéhoto rozmnožovania.
Supermarkety a hypermarkety ponúkajú spotrebiteľom široký sortiment tovaru s rôznymi cenovými zľavami, napríklad, ovocie a zeleninu zo všetkých kútov sveta, ale aj „naše“, vzhľadovo dokonalé a lesklé jabĺčka bez škvrniek na šupke... Ako však boli
… Rajčiny, rajčiaky, paradajky či rajské jabĺčka – ako ich občas volajú v susednom Česku – pochádzajú zo Strednej a Južnej Ameriky, odkiaľ ich k nám doviezli koncom pätnásteho, či začiatkom šestnásteho storočia. Najprv sa uchytili
… Dnes sa v bežnom živote stretávame s chémiou na každom kroku a, samozrejme, aj v potravinách. Rôzne emulgátory či zahusťovadlá, prísady na zjemnenie chuti alebo na jej zvýraznenie, aromatické látky, prísady kvôli lepšej vôni alebo
… Huby nás od pradávna lákajú vôňou, chuťou, vzhľadom, ale aj svojou tajuplnosťou. Rastú na skrytých miestach, akoby sa s nami hrali na schovávačku. Možno preto, že „hubačka“ - hľadanie húb, svojim charakterom pripomína poľovačku, priťahuje
…