Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Vysoko kvalitné prípravky, ktoré sú zároveň šetrné pre životné prostredie a maximálne bezpečné pre používateľov.

Zdravá a chutná úroda nie je žiaden zázrak, ale zaslúžená odmena za to, že sme dali drevinám to, čo si vyžadujú. Metódami, ktoré sú blízke prírode, s čo najmenšími nákladmi a minimom pestovateľských chýb. Stačí poznať základné prírodné princípy.

Botanicky sú rajčiny vlastne ovocie, technicky však patria medzi bobuľoviny, no a oficiálne sú zaradené medzi zeleninu. Ak máte ambície vypestovať si ich na balkóne, mali by ste vedieť, že im vyhovuje veľa tepla a celodenné oslnenie.

Zelenkasté jadrá pistácií obsahujú podľa odrody 23 % bielkovín, 15 % sacharidov a 40 až 60 % nenasýtených tukov. Pretože obsiahnuté nenasýtené tuky relatívne rýchlo oxidujú, žltnú a horknú, mali by sme pistácie konzumovať hlavne čerstvé. 

Donedávna sme mohli pestovať subtropické ovocie iba v skleníkoch, aj to často s problémami. Dnes je situácia iná. Vedno s otepľovaním klímy napreduje aj šľachtenie čoraz mrazuvzdornejších subtropických rastlín, niektoré môžeme pestovať už aj u nás v záhradách. 

Figovník sa pestoval vo voľnej pôde na južnom Slovensku, najmä v teplých vinohradníckych oblastiach, už v minulosti. Dnes ho možno pestovať v kontajneroch aj v chladnejších regiónoch.

Systémov, ktorými skleník v zime či v predjarí vyhrievame, je veľa. Zvyčajne to nie je lacný špás. Preto sa zameriame na to, kade najviac uniká vzácne teplo zo skleníka, a pokúsime sa znížiť tieto tepelné straty.

Živá a vyhnojená pôda je základom úspešného pestovania zeleniny aj trvaliek. Veľmi rýchlo môžeme vytvoriť hromadu kompostu, ktorá nestratí svoj objem a zároveň poslúži pôde ako očkovacia násada dôležitých pôdnych organizmov. A to všetkolen za 18 dní!

Cieľom tohto článku je predstaviť spôsob, akým sa dá na tejto planéte žiť. Možno aj vy patríte k ľuďom, ktorí potrebujú pravidelný kontakt s prírodou, čerstvý vzduch, zdravé potraviny, kvitnúcu lúku, stromy, jazierko a dostatok priestoru patriaceho iba im a ich rodine.

Získali sme záhradu, teda pôdu, a chceme, aby naplno rodila. Najprv je vhodné overiť si testami a rozborom jej kvalitu, úrodnosť a tú upraviť podľa nášho pestovateľského zámeru, respektíve podľa požiadaviek rastlín, ktoré chceme pestovať.

Poznali ich už naši dedovia a staré matere – liečebné účinky drevín, ktoré sa teraz znovu začínajú objavovať v našich záhradách. Ak uvažujete, no ešte stále váhate nad výsadbou moruše, jarabiny, ginka, arónie či ruží, možno vám budú pri rozhodovaní nápomocné nasledujúce riadky.

Metóda fermentovania, kvasenia, nezahŕňa žiadnu destiláciu, pálenie, a pritom ponúka možnosť jednoducho si vyrobiť trvanlivý a výživný alkoholický nápoj. Presne taký, aký bol obľúbený celé veky u našich predkov. V podstate živý, nevarený.

Kde sa diskutuje