4 rady, ako úspešne pestovať subtropické plody

image 27309 25 v1

Donedávna sme mohli pestovať subtropické ovocie iba v skleníkoch, aj to často s problémami. Dnes je situácia iná. Vedno s otepľovaním klímy napreduje aj šľachtenie čoraz mrazuvzdornejších subtropických rastlín, niektoré môžeme pestovať už aj u nás v záhradách. 

Snažme sa teda využiť výhody klimatických zmien na ozvláštnenie a spestrenie sortimentu rastlín v našich záhradách. Tak si budeme môcť pochutnávať na skutočnej chuti subtropických plodov. Okrem toho, že budú lepšie chutiť, aj obsah vitamínov bude vyšší ako v ovocí z obchodu (to sa vo svojej domovine trhá nezrelé a dozrieva mimo slnka počas prepravy alebo v umelých dozrievacích komorách za pomoci chémie, čo je horší prípad). Aby bolo pestovanie týchto exotických rastlín úspešné, oplatí sa:

1 Oboznámiť sa s rastlinou

Podrobne sa oboznámiť s klimatickými charakteristikami zemepisnej oblasti, z ktorej pochádza vybraný rastlinný druh, ako aj s jeho pestovateľskými nárokmi.

2 Voliť mrazuvzdorné odrody

Napriek určitej mrazuvzdornosti vybraných ovocnín, berme ich ako rastliny, ktoré budeme (až do výraznejšieho oteplenia) ešte stále pestovať „na hrane“ možností. Podľa toho im treba upraviť prostredie a optimalizovať celý pestovateľský postup – hnojenie, zavlažovanie, rez, redukciu úrody a podobne. Tak sa nám podarí existujúci stupeň mrazuvzdornosti nielen udržať, ale ho možno aj zvýšiť.

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



3 Preventívne chrániť rastliny pred chladom

Preventívna ochrana pred negatívnym vplyvom chladu zahŕňa:
• vhodný výber stanovišťa, najlepšie južne orientovaný svah, vylúčenie mrazových dolín a lokalít otvorených severnému vetru; ideálne sú väčšinou vinohradnícke lokality,
• na výsadbu uprednostňujeme závetria budov či živých plotov (najlepšie zo vždyzelených drevín), prípadne si môžeme vybudovať drevenú zástenu,
• väčšinu subtropických rastlín treba minimálne prvé 2 roky pestovať v teplom a chránenom prostredí, čo znamená, že po záhradnom letnení ich treba zimovať,
• na trvalé stanovište do záhrady ich vysádzame len na jar a aspoň ďalšie 2 roky ich v zime chránime slamou, čečinou či papierom; mladé rastliny totiž majú až o 10 °C menšiu mrazuvzdornosť ako dospelé,
• dobré je vedieť, že pôdny vegetačný kryt, napríklad trávnik, znižuje rýchlosť prenikania mrazu do pôdy, podobne ílové pôdy premŕzajú do menšej hĺbky ako piesčité, drobivé alebo čerstvo zrýľované,
• korene rastlín sú obyčajne menej mrazuvzdorné ako ich nadzemné časti, preto je vhodné na jeseň rastliny dobre zavlažiť (v zime často skôr uschnú ako zmrznú) a namulčovať ich okolie v šírke koruny obohateným kompostom, lístím alebo polystyrénovými doskami, na ktoré navrstvíme lístie a konáre (pri kmeni necháme asi 20-centimetrovú medzeru na prípadné zavlažovanie),
• niektoré dreviny pučia a kvitnú skoro na jar, preto sa pripravme na ich ochranu pred neskorými jarnými mrazíkmi,
• pučanie a kvitnutie drevín sa dá trochu oddialiť tak, že spomalíme jarné rozmŕzanie, prehrievanie pôdy a nadzemnej časti dreviny (dlhšie ponechaný zimný obal chráni drevinu, tieni ju pred teplými slnečnými lúčmi),
• ak oddialime rozmŕzanie pôdy, oneskorí sa aj aktivita koreňov a „zobudenie“ dreviny; stačí prihrnúť sneh ku koreňom dreviny a prekryť ho lístím a chvojinou,
• cez zimu sa nám podarí ľahšie a účinnejšie chrániť stenové tvary drevín vedené pri južnej stene budovy či nižšie krovité tvary.

4 Nezanedbať ošetrovanie

Ošetrovanie musí byť zacielené na to, aby sme drevo dobre vyzrelo a vytvoril sa dostatok ochranných zásob v drevine. Len tak totiž bude môcť odolávať zimnému ataku:
• pri hnojení dbáme na komplexnú výživu, najmä na dostatočný prísun draslíka, vápnika, horčíka a stopových prvkov, ako aj na primeraný, nie však nadbytočný a neskorý letný prísun dusíka, ktorý v konečnom dôsledku zhoršuje vyzretosť dreva a mrazuvzdornosť,
• aj neskorý a nevhodný rez ovplyvňuje vyzretie drevných pletív,
• nadmerná neregulovaná úroda, ako aj veľký výskyt škodcov tiež oslabujú drevinu.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: thinkstock.com
Zdroj: časopis Urob si sám, 04/2015, JAGA GROUP, s.r.o.  

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.