artičoky
Galéria (6) Zdroj: istock.com

Artičoky z vlastnej záhradky? Nielen chutné, ale aj krásne!

Artičoka zeleninová nie ju u nás typickou plodinou, hoci má mnoho výhod. Pochádza zo severnej Afriky a Malej Ázie, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Dnes je obľúbenou gurmánskou zeleninou a v záhrade pôsobí veľmi dekoratívne – najmä vďaka zaujímavým hlavám kvetov.

Galéria

artičoky
artičoky v záhrade
artičoky v záhrade
artičoky v kuchyni
artičoky v kuchyni

Majú veľmi jemnú chuť a množstvo prospešných látok. Artičoky si môžete vypestovať zo semien, ale je to dlhý a náročný proces, preto je jednoduchšie začať s predpestovanými rastlinami, ktoré vysádzame na jar.

Rastliny artičoky vyrastajú do výšky jeden a pol metra a rozrastajú sa do metrovej šírky. Sú charakteristické množstvom zubatých, vyklenutých striebristo-zelených listov. Každá rastlina vyprodukuje až 12 jedlých hlavičiek kvetov.

Ak plánujete pestovať viac ako jednu rastlinu, vysaďte artičoky do vzdialenosti 60 cm od seba a medzi riadkami vynechajte približne 75 cm. Kvalitné predpestované sadenice zoženiete v záhradníckych obchodoch, ale aj v e-shopoch.

artičoky v záhrade
Zdroj: istock.com

Príprava pôdy na pestovanie artičoky

Najdôležitejším krokom pri pestovaní artičoky, je nájsť správne miesto pre jej rast. Potrebuje dobre priepustnú pôdu a slnečné miesto. Na zlepšenie odtoku pridajte do ílovitej pôdy záhradnícku drť a na miesto výsadby doplňte kvalitný hnoj, aby bola pôda bohatá na živiny a úrodná. Môžete pridať aj univerzálne hnojivo.

Ako sadiť artičoky

Vykopte jamu, ktorá je väčšia ako koreňový bal rastliny. Rastlinu posaďte do rovnakej hĺbky, ako bola zasadená predtým – podľa stôp hliny na stonke. Pri rastline zeminu utlačte, aby v nej pevne stála.  Artičoky kvitnú v polotieni a na plnom slnku.

Prečo pestovanie tejto zeleniny najčastejšie zlyháva? Existujú dva hlavné dôvody. Prvým sú letné suchá a druhým opak – podmáčaná pôda. Rastlinu ochránime pridaním kompostu, ktorý zlepšuje schopnosť pôdy odvádzať vodu v zime a zadržiavať ju v lete.

artičoky v záhrade
Zdroj: istock.com

Starostlivosť o artičoky

Základom je dostatočné zavlažovanie, najmä počas horúceho počasia. Na jeseň odrežte stonky a k rastline naneste hustý mulč z kôry (alebo iných prírodných materiálov). Mulč odstráňte vtedy, keď sa začnú tvoriť puky. Na jar podporíte rast artičoky pridaním kompostu a hnoja.

V chladnejších oblastiach je lepšie artičoku prezimovať v studenšom interiéri ako vonku, pretože je citlivá na mráz. V teplejších oblastiach chráňte rastlinu netkanou textíliou a hrubou vrstvou mulču so slamou či lístím.

artičoky v kuchyni
Zdroj: istock.com

Kedy a ako zberať úrodu?

Počas prvého roka sa rastliny sústredia na vegetatívny rast, aby v budúcnosti mohli tvoriť chutné a zdravé kvety. V prvom roku je dôležité odstrániť všetky hlávky kvetov, už keď sa tvoria. V druhom roku sa môžete tešiť na chutnú letnú úrodu. Jedlé púčiky vždy zberáme zhora, vyberáme veľké pevné hlávky – ešte skôr ako sa ich lupene začnú otvárať. To je mimoriadne dôležité, pretože artičoky s púčikmi, ktoré sa už otvárajú, strácajú jemnosť. Tie, ktoré majú úplne otvorené púčiky, nie sú jedlé.

artičoky v kuchyni
Zdroj: istock.com

Aké živiny artičoky obsahujú?

Pravdepodobne žiadna iná rastlina nemá taký vysoký obsah cynarínu. Je to biologicky aktívna zložka, ktorá chráni pečeň, žlčník a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Okrem toho sú artičoky bohatým zdrojom kyseliny listovej, draslíka, flavonoidov, vlákniny, obsahujú organické kyseliny, horčiny, triesloviny, inulín, tanín, vitamíny A, B a C, železo, horčík. Majú tiež výrazné protialergické účinky, osvedčili sa napríklad pri liečbe ekzémov.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje