Artičoky z vlastnej záhradky? Nielen chutné, ale aj krásne!

artičoky
Zdroj: istock.com

Artičoka zeleninová nie ju u nás typickou plodinou, hoci má mnoho výhod. Pochádza zo severnej Afriky a Malej Ázie, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Dnes je obľúbenou gurmánskou zeleninou a v záhrade pôsobí veľmi dekoratívne – najmä vďaka zaujímavým hlavám kvetov.

Majú veľmi jemnú chuť a množstvo prospešných látok. Artičoky si môžete vypestovať zo semien, ale je to dlhý a náročný proces, preto je jednoduchšie začať s predpestovanými rastlinami, ktoré vysádzame na jar.

Rastliny artičoky vyrastajú do výšky jeden a pol metra a rozrastajú sa do metrovej šírky. Sú charakteristické množstvom zubatých, vyklenutých striebristo-zelených listov. Každá rastlina vyprodukuje až 12 jedlých hlavičiek kvetov.

Ak plánujete pestovať viac ako jednu rastlinu, vysaďte artičoky do vzdialenosti 60 cm od seba a medzi riadkami vynechajte približne 75 cm. Kvalitné predpestované sadenice zoženiete v záhradníckych obchodoch, ale aj v e-shopoch.

artičoky v záhrade
Zdroj: istock.com

Príprava pôdy na pestovanie artičoky

Najdôležitejším krokom pri pestovaní artičoky, je nájsť správne miesto pre jej rast. Potrebuje dobre priepustnú pôdu a slnečné miesto. Na zlepšenie odtoku pridajte do ílovitej pôdy záhradnícku drť a na miesto výsadby doplňte kvalitný hnoj, aby bola pôda bohatá na živiny a úrodná. Môžete pridať aj univerzálne hnojivo.

Ako sadiť artičoky

Vykopte jamu, ktorá je väčšia ako koreňový bal rastliny. Rastlinu posaďte do rovnakej hĺbky, ako bola zasadená predtým – podľa stôp hliny na stonke. Pri rastline zeminu utlačte, aby v nej pevne stála.  Artičoky kvitnú v polotieni a na plnom slnku.

Prečo pestovanie tejto zeleniny najčastejšie zlyháva? Existujú dva hlavné dôvody. Prvým sú letné suchá a druhým opak – podmáčaná pôda. Rastlinu ochránime pridaním kompostu, ktorý zlepšuje schopnosť pôdy odvádzať vodu v zime a zadržiavať ju v lete.

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



artičoky v záhrade
Zdroj: istock.com

Starostlivosť o artičoky

Základom je dostatočné zavlažovanie, najmä počas horúceho počasia. Na jeseň odrežte stonky a k rastline naneste hustý mulč z kôry (alebo iných prírodných materiálov). Mulč odstráňte vtedy, keď sa začnú tvoriť puky. Na jar podporíte rast artičoky pridaním kompostu a hnoja.

V chladnejších oblastiach je lepšie artičoku prezimovať v studenšom interiéri ako vonku, pretože je citlivá na mráz. V teplejších oblastiach chráňte rastlinu netkanou textíliou a hrubou vrstvou mulču so slamou či lístím.

artičoky v kuchyni
Zdroj: istock.com

Kedy a ako zberať úrodu?

Počas prvého roka sa rastliny sústredia na vegetatívny rast, aby v budúcnosti mohli tvoriť chutné a zdravé kvety. V prvom roku je dôležité odstrániť všetky hlávky kvetov, už keď sa tvoria. V druhom roku sa môžete tešiť na chutnú letnú úrodu. Jedlé púčiky vždy zberáme zhora, vyberáme veľké pevné hlávky – ešte skôr ako sa ich lupene začnú otvárať. To je mimoriadne dôležité, pretože artičoky s púčikmi, ktoré sa už otvárajú, strácajú jemnosť. Tie, ktoré majú úplne otvorené púčiky, nie sú jedlé.

artičoky v kuchyni
Zdroj: istock.com

Aké živiny artičoky obsahujú?

Pravdepodobne žiadna iná rastlina nemá taký vysoký obsah cynarínu. Je to biologicky aktívna zložka, ktorá chráni pečeň, žlčník a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Okrem toho sú artičoky bohatým zdrojom kyseliny listovej, draslíka, flavonoidov, vlákniny, obsahujú organické kyseliny, horčiny, triesloviny, inulín, tanín, vitamíny A, B a C, železo, horčík. Majú tiež výrazné protialergické účinky, osvedčili sa napríklad pri liečbe ekzémov.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.