Ako vypestovať ružičkový kel a pripraviť ho tak, aby nedostal horkastú pachuť?
Ružičkový kel nie je plodina vhodná na pestovanie pre úplných začiatočníkov, pretože je náročná na živiny i vlhkosť. Kým sa dočkáte úrody, vyžaduje si veľkú dávku trpezlivosti. Niekto má ružičkový kel veľmi rád, inému zase vadí horkastá chuť. Našťastie existuje spôsob, ako túto horkosť zmierniť.
Záhon, do ktorého kel vysievate alebo sadíte priesady, vopred výdatne pohnojte, pridajte aj kompost. Pôdu okolo rastlín pravidelne kyprite, odstraňujte burinu.
Počas vegetácie sa oplatí ružičkový kel prihnojovať dusíkatým hnojivom. Žiaľ, túto hlúbovinu obľubujú aj škodcovia a niektoré choroby: nádorovitosť koreňov hlúbovín, baktériová škvrnitosť, pleseň kapustová, zo škodcov mlynárik kapustový, mora kapustová, molička kapustová, skočky, voška kapustová, molica lastovičníková.
Kedy a ako siať a sadiť ružičkový kel?
Vyberte si odrodu podľa vlastností, ktoré očakávate a podľa miestnych podmienok. Semiačka ružičkového kelu môžete v teplejších oblastiach vysievať priamo do pôdy zhruba od polovice apríla. V rovnakom období už vysaďte aj predpestované priesady, nič sa však nestane, ak ich vysadíte v priebehu mája – podľa veľkosti priesady. Táto cenná zelenina potrebuje dostatočný priestor, preto by ste ju mali siať do sponu aspoň 60 x 60 centimetrov. Ak chcete podporiť úrodnosť, v auguste odstrihnite vrcholček rastlín.
Kedy sa dočkáte úrody?
Prvej úrody sa dočkáte zvyčajne v septembri či v októbri – podľa odrody. Výhodou však je, že na jednom hlúbe vyrastie neraz aj 40-50 ružičiek veľkosti dva až štyri centimetre. Z úrody sa môžete tešiť prakticky počas celej zimy. Prízemné mrazy kelu nielenže neublížia, ale dokonca má vďaka ním sviežejšiu chuť! Pred väčším mrazom by sme však rastliny mali chrániť, napríklad čečinou či slamou. Alebo jednoducho celú úrodu pozbierajte.
Vopred myslite na to, koľko kelu spotrebujete, pretože sa nedá dlho skladovať, rýchlo vädne. O čosi dlhšie vydrží, ak ružičky uskladníte spolu s hlúbom. Dá sa však zmraziť, ale vopred kel treba krátko blanšírovať.
Ako sa zbaviť horkosti?
Horkosť kelových ružičiek spôsobuje špeciálna fytochemikália. Pozitívne je, že ju môžeme ovplyvniť. Nepríjemná chuť sa zintenzívňuje dlhým varením. Preto, ak si chcete ružičkový kel skutočne vychutnať, varte ho len krátko – nad parou alebo vo vode desať minút. Potom ho prípadne môžete zapiecť s inými druhmi zeleniny, syrom či mäsom. Pridajte ho do šalátov, dochuťte dresingom, citrónom či octom. Citrónová šťava bojuje aj proti horkosti, prípadne pridajte rôzne korenia.
Náš tip: Horkosť ružičkového kelu zmiernite aj dôslednou starostlivosťou o rastlinu počas rastu. Pravidelné výdatné polievanie znamená chutnejšie plody.
Sabína Zavarská
Foto: istockphoto.com
Komentáre