Ako mať úrodu ružičkového kelu počas celej zimy?
Väčšina záhradkárov vie, že ružičkový kel uprednostňuje chladné teploty. A nielen to, odrastený v chlade má lepšiu chuť a pevnejšiu konzistenciu. Pozitívne je, že pri správnej starostlivosti môžeme mať úrodu ružičkového kelu počas celej zimy.
Galéria
Pestovanie zeleniny ružičkového kelu v zime sa až tak nelíši od pestovania v lete. Avšak namiesto toho, aby sme bojovali s teplom, budeme čeliť chladu. Na to, aby sa nám to podarilo, potrebujeme poznať základné vlastnosti tejto plodiny:
- Ružičkový kel patrí k plodinám s dlhým vegetačným obdobím – od výsadby do zberu prejde 80 až 130 dní, v závislosti od odrody.
- Darí sa mu pri teplotách medzi 7 až 23 °C a krátkodobo zvládne aj – 6 °C.
- Mierny krátkodobý mráz vylepší chuť klíčkov a urobí ich sladšími. Je to preto, že rastlina reaguje na nízke teploty rozkladom škrobov v bunkách na cukry, ktoré pôsobia ako prírodná nemrznúca zmes.
- Do chladnejších oblastí si vyberajte odolnejšie odrody, na juhu Slovenska zvyčajne nie je potrebná žiadna špeciálna zimná starostlivosť. Jedine počas dní, kedy teplota klesne prudšie pod nulu.
Ako vybrať ideálne miesto na pestovanie ružičkového kelu?
V studených oblastiach vyberme na zimné pestovanie ružičkového kelu miesto, kde je o čosi teplejšie ako inde v záhrade. Ideálne je miesto v blízkosti cementovej alebo murovanej steny, pretože tieto múry absorbujú teplo a pôsobia ako prirodzený ohrievač. Navyše bránia prievanu.
Rozhodne by sme nemali sadiť ružičkový kel v blízkosti vody, ale ani na svahu, kde je silný vietor. Dobrou ochranou pred vetrom je živý plot. Dôležité je tiež, aby pôda bola dobre odvodnená – pred sadením môžete do vrchnej časti pôdy pridať piesok.
Kedy zasadiť zimný ružičkový kel?
Najlepší na zber ružičkového kelu je začiatok zimy. Najlepšiu chuť má totiž, keď prejde jedným alebo dvoma slabšími mrazmi, ale nehrozí riziko silného mrazu. Vyberte si osivo, ktoré podľa dĺžky dozrievania vyhovuje tomuto termínu, samozrejme, v teplejších polohách môžete vysievať aj neskôr. U väčšiny odrôd ružičkového kelu trvá dozretie asi 100 dní. Takže, ak by sme chceli mať na sviatočnom stole čerstvé kelové ružičky, mal by byť zasiaty už od začiatku septembra. Sú však aj rýchlejšie odrody.
Ako chrániť ružičkový kel pred silnejším mrazom?
Ak ste zasiali kel neskoro alebo bývate v oblasti s chladnejším počasím, bude potrebné rastliny chrániť. Hoci krátkodobé a prízemné mrazíky kelu neuškodia, dlhodobé silné mrazy, pri ktorých tuhne pôda, ružičkový kel zabijú.
Rastliny ochránite nanesením vrstvy mulča, alebo prekrytím hriadok netkanou textíliou. Silná vrstva slamy alebo lístia zvýši teplotu pôdy a zabráni jej zamrznutiu. Mulčovanie tiež pomáha chrániť zem pred dôsledkami opakovaného zmrazovania a rozmrazovania. Okolo každej rastliny dajte niekoľko centimetrov mulča, alebo jednoducho zakryte celú hriadku.
Ak si zvolíte ochranu netkanou textíliou, nezabudnite ju dôsledne upevniť kameňmi, kolíkmi alebo tehlami. Dbajte o to, aby sa netvorili žiadne medzery, kadiaľ by mohol vkĺznuť studený vzduch. Takáto ochrana je vhodná v chladnejších oblastiach, kde sa dlhodobo udržiavajú teploty pod bodom mrazu.
Neprehliadnite:
Kráľ zimnej záhrady! Odľahčite kelom sviatočný jedálniček
Sabína Zavarská
Foto: istock
Na ružičkový kel si musíte zvykať, ale potom naň nedáte dopustiť. Malá rada tým, ktorým nechutí: Zo začiatku sa systematicky vyhýbajte mrazenému.