
Ako uskladniť cesnak? O tom, ako dlho vydrží dopestovaný cesnak, rozhodujú nenápadné detaily
Cesnak patrí k nezameniteľným prísadám pri príprave jedál. Ak ste rozhodli dopestovať si vlastný cesnak, určite vás bude zaujímať, kedy cesnak zo zeme vybrať a ako cesnak uskladniť, aby si čo najdlhšie uchoval svoje kvality.
Cesnak na záhradách dozrieva postupne – zvyčajne v termíne od júla do septembra. Termín úzko súvisí s dobou sadenia a odrodou cesnaku. Zimný cesnak sa zvyčajne zbiera v priebehu júla, na jar sadené odrody zase v auguste až septembri. Ak chcete, aby doma dopestovaný cesnak vydržal čo najdlhšie, musí byť správne dozretý. Predčasný, no aj neskorý zber trvácnosti neprospieva.
Ako spoznať, že je ten správny čas na výber cesnaku z pôdy?
Jasným indikátorom je pri nepaličiakoch stav listov – konkrétne žltnúce listy (približne ⅔ listov) a mäknúci vňaťový krčok. Pri paličiakoch prezrádzajú zrelosť narovnávajúce sa kvetné stvoly, ktoré boli dovtedy špirálovito zatočené. Všímať si tiež môžete stav hlavičky pod zemou. Vykonajte kontrolný výkop niekoľkých cesnakov a zamerajte sa na obalové šupky. Na zrelých cesnakových hlávkach sú aspoň 3 celistvé obalové šupky, mierne suché a od seba sa oddeľujúce. V takomto stave už dokážu vyvinutým strúčikom poskytovať dostatočnú ochranu aj pri dlhšom skladovaní.
Tipy na úspešný zber cesnaku
- Na zber cesnaku z pôdy si vyhliadnite teplejší deň. Pôda by mala byť suchá. Z mokrej pôdy by ste vyberali cesnak nadmerne nasiaknutý vodou, čo by sťažilo a zbytočne predĺžilo jeho presychanie. Ak aj nedávno pršalo, počkajte, kým pôda a hlávky cesnaku v nej mierne preschnú.
- Cesnak neťahajte z pôdy za vňať plnou silou. Pomôžte si rýľom alebo vidlami a pôdu pod hlávkami cesnaku zľahka podoberte. Zlomená vňať (často v mieste krčku) skomplikuje plné vyzretie a zvyšuje náchylnosť na poškodenie hlávky plesňami.
- Ak je po vytiahnutí z pôdy na cesnaku zem, nezbavujte sa jej prudkým oklepávaním. Strúčiky cesnaku utŕžia pomliaždenie a na šupkách sa objavia praskliny. Počkajte pár dní, kým prichytená zem vyschne a rukami ju kus za kusom oberte.
Ako cesnak skladovať? Klasický postup
Kedysi bolo zvykom nechať vykopaný cesnak pár dní preschnúť priamo na mieste, kde rástol. Dážď, no aj vysoké letné teploty však môžu celú snahu prekaziť. Začne hniť alebo sa uvarí? Istejšou voľbou je nechať pár dní presychať cesnakové hlávky aj s vňaťou na suchom, dobre vetranom a hlavne krytom mieste. Môže to byť prístrešok pri dome, altánok alebo otvorená garáž či dielňa.
Pred skladovaním cesnaku sa rozhodnite, aká forma je pre vás najpraktickejšou. Osvedčilo sa viazanie cesnaku do vrkočov/copov, ukladanie presušených hlávok do sieťky, prúteného košíka alebo uloženie cesnaku do debničiek v jednej vrstve.
Približne po týždni od vykopania zo zeme pristúpte k prvému skráteniu vňate – cca o tretinu (ak sa nechystáte pliesť cesnakové vrkoče). Pamätajte, že cesnak sa v procese sušenia musí zbaviť prebytočnej vlhkosti. Vďaka tomu strúčiky vyzrejú, stanú sa chuťovo výraznejšie a zníži sa riziko zaplesnenia. K tomu budú potrebovať orientačne 6 – 8 týždňov sušenia v ideálnych podmienkach – bez vlhkosti či nadmerne vysokých teplôt. Postupne tiež môžete skracovať vňať a na záver z nej na každej cesnakovej hlávke ponechajte približne 3 cm. Nožnicami zastrihnite dorovna korene. Cesnak skladujte na tmavom, suchom a chladnejšom mieste s teplotou cca 15 °C.
Ďalšie spôsoby, ako „uskladniť“ cesnak a mať ho pri varení rýchlo po ruke
Používate cesnak pravidelne pri varení a čistenie strúčikov vás zdržiava? Časť úrody sa dá spracovať spôsobmi, vďaka ktorým budete mať cesnak do varenia či pečenia dostupný v priebehu chvíľky.
- Sušený cesnak: Očistené cesnakové strúčiky nakrájajte na tenké plátky a nechajte rovnomerne rozložené sušiť v rúre na plechu alebo v sušičke potravín. Teploty by nemali presiahnuť 50 °C, aby sa plátky nespálili. Vysušené plátky cesnaku spoznáte podľa toho, že šuštia a praskajú pod prstami. Podrviť ich môžete buď v mažiari (výraznejšia drť), alebo pomlieť v mixéri do jemnejšieho prášku. Cesnakovú drť/prášok skladujte v čistej, suchej a uzatvárateľnej nádobke bez prístupu vzduchu, inak sušený cesnak nasiakne opätovne vlhkosť a znehodnotí sa.
- Mrazené kocky cesnaku: Očistené strúčiky cesnaku prelisujte alebo nastrúhajte najemno. Naplňte nimi vyhradenú formu na ľad, vložte ju do mikroténového vrecka a dajte do mrazničky. Mrazené kocky prelisovaného cesnaku využijete do polievok či omáčok.
- Cesnaková soľ: Ani prípravy domácej cesnakovej soli sa netreba obávať. Na jeden diel cesnaku sa pridávajú 4 diely kuchynskej soli. To znamená, že napríklad k 100 gramom očistených strúčikov cesnaku sa pridáva 400 g soli. Strúčiky vložte do mixéra/sekáčika spolu so soľou a mixujte dovtedy, kým nevznikne rovnomerná zmes. Rozprestrite ju na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte niekoľko dní sušiť pri izbovej teplote. Poprípade vložte tento plech do rúry vyhriatej na 50 °C a cesnakovú soľ sušte, kým nebude na dotyk úplne suchá. Pre získanie požadovanej jemnosti a štruktúry ju môžete ešte krátko pomlieť v mixéri. Hotovú cesnakovú soľ skladujte vo vzduchotesnej nádobe na tmavom a chladnom mieste.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre