Cesnaková pasta
Zdroj: iStock

Domáca cesnaková pasta, ktorá vám vydrží celé mesiace!

Ak máte radi domáce delikatesy, tento tip na prípravu cesnakovej pasty vás zásobí na celé mesiace. Výhody? Lacná, čisto prírodná, bez chémie a „éčok“, navyše vždy poruke. Cesnak má silu posunúť takmer každé jedlo na úplne novú úroveň, takže niet pochýb o tom, že pastu využijete. I keď šúpanie cesnaku sa javí ako náročná práca, najmä ak ide o veľké množstvo, výsledok určite stojí za to. Ako si vyrobiť domácu cesnakovú pastu – zdravú, chutnú a všestranne použiteľnú?

Samotná vôňa cesnaku je fascinujúca. Pri príprave pasty si ju vychutnáte dostatočne, pozitívne je, že i keď začiatok vyzerá náročne, pastu máte veľmi rýchlo hotovú a prakticky uloženú. Niekoľko mesiacov budete sami sebe ďakovať, že ste sa na to dali. Kedykoľvek totiž budete potrebovať cesnak – nemusíte bežať do obchodu, lúpať ani strúhať – jednoducho vytiahnete pár kociek pasty z mrazničky a priamo použijete.

Cesnakovy dip a bagetka
Zdroj: iStock

Čo potrebujete na cesnakovú pastu?

Nič iné, len cesnak (množstvo podľa toho, koľko pasty chcete pripraviť) a olivový olej. Najskôr treba očistiť cesnakové strúčiky. Očistené strúčiky dajte do mixéra a pridávajte po kvapkách olivový olej a zároveň mixujte. Pridávajte toľko oleja, aby vznikla pasta. Ideálne je, keď máte mixér, ktorý môžete nechať pracovať, kým pridávate olej. Ani sa nenazdáte a celý váš byt bude voňať cesnakom a pasta bude na svete.

Mrazenie na dvakrát

Dôležitý je však aj ďalší postup, ak chcete pastu využívať dlhé obdobie. Hlbší plech vysteľte papierom na pečenie a rozotrite naň cesnakovú pastu. Ak jej máte veľké množstvo, dávkujte pastu na plech vo vrstvách, medzi ktoré vždy položíte papier na pečenie. Takto uloženú pastu nechajte zmraziť do pevného stavu. Keď je tuhá, nakrájajte jednotlivé vrstvy pasty na menšie kocky a uložte ich do vákuovo uzatvárateľných nádob.

Skladujte v mrazničke a vždy, keď budete potrebovať pár kociek cesnakovej pasty alebo cesnaku, máte ich poruke. Takýmto spôsobom bude pre vás hračkou a otázkou len niekoľkých minút príprava inak náročnej cesnakovej polievky, pastu si vychutnáte na cestovinách, hriankach, v kombinácii s mäsom, hydinou, rybami, hubami i pečenou zeleninou. Možnosti sú nekonečné, výsledok vás poteší. 

NÁŠ TIP
Keď sa vám páči pôvodný recept, odporúčame vytvoriť si rôzne druhy cesnakovej pasty. Ako? Do jednej časti pridajte čerstvý zázvor, do druhej bazalku, do ďalšej bylinkovú soľ, údenú papriku či iné zaujímavé koreniny. Taktiež môžete vyskúšať rôzne druhy oleja, napríklad avokádový, tekvicový…

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

  1. Ferdinand Pačes says:

    Mraziť???
    Ak do pasty pridáme soľ, uchová sa v uzatvorenom pohári v špajzi donekonečna. Soľ je konzervant, platí to pre výrobu všetkých domácich pást. Ja tak robím kuchynský cesnak, medvedí cesnak, chilli pastu (aj keď tu soľ byť nemusí, kapsaicín je podstatne silnejší konzervant), rybie pasty na čínu a pod.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje