Najjednoduchší spôsob, ako ošúpať a nasekať cesnak? Takto to robia šéfkuchári!
Či už pripravujete kuracie mäso, dusenú zeleninu, fašírky, marinádu alebo dresing – cesnak urobí každé jedlo ešte chutnejším. Nehovoriac o tom, že je plný zdraviu prospešných látok. Jediný problém je jeho lúpanie. Tenké vrstvy šupiek sa neodstraňujú najľahšie, našťastie aj na to vymysleli šikovní kuchári zjednodušenie.
Odstraňovanie jemnej cesnakovej šupky kúsok po kúsku je nielenže zdĺhavé, ale šupky majú tendenciu lepiť sa na prsty, čo celý proces sťažuje. V niektorých predajniach ste možno videli už vopred ošúpané struky, tie však nie sú také čerstvé a to sa odzrkadlí aj na chuti. Ako teda najjednoduchšie olúpať cesnak? Ako to robia skúsení šéfkuchári?
Šúpanie cesnaku metódou drvenia
Na túto jednoduchú, a predsa účinnú metódu nepotrebujete nič viac len dosku na krájanie a kuchársky nôž.
Krok č. 1
Vyberte z cesnaku jeden strúčik, položte ho na dosku na krájanie koreňovým koncom smerom k vám. Aby sa doska nešmýkala, podložte ju vlhkou kuchynskou utierkou.
Krok č. 2
Priložte plochú stranu 15 až 20 centimetrového kuchárskeho noža na strúčik cesnaku tak, aby ostrá strana smerovala od vás. Rukou jemne udrite po plochej strane na strúčik priloženého noža. Niekedy je potrebné strúčik pritlačiť ešte raz.
Tento trik mierne rozdrví strúčik cesnaku a uvoľní šupku. Potom ju jednoducho odstránite za pár sekúnd a pokračujete ďalej s ostatnými strúčikmi, ktoré do jedla potrebujete.
Prečo je metóda šúpania cesnaku rozdrvením najlepšia?
Jedným z dôvodov, prečo ju obľubuje mnoho kuchárov a gazdiniek je fakt, že nepotrebujete žiadne špeciálne nástroje alebo vybavenie. Potrebujete len dosku na krájanie a kvalitný nôž.
Zároveň takto olúpete cesnak bez toho, aby ste museli prerušiť prípravu jedla na nejaký čas – urobíte to rýchlo popri ostatných veciach, dokonca takto stihnete olúpať cesnak aj za krátku chvíľu, kým sa rozpáli olej na panvici.
Bonusom navyše je skutočnosť, že pri tomto spôsobe lúpania cesnaku strúčik zároveň jemne rozdrvíte, čím sa uvoľní časť síry a zintenzívni sa chuť cesnaku.
Ako nasekať cesnak úplne najemno, aby vynikla jeho chuť?
Sekanie cesnaku najemno je kľúčovou zručnosťou v každej kuchyni, určite ju využijete aj v tej vašej. Malé kúsky cesnaku jedlu dodajú intenzívnejšiu chuť ako nahrubo nasekaný cesnak. Je to preto, že poškodené bunkové steny cesnaku uvoľňujú zlúčeniny aliín a aliináza, ktoré navzájom reagujú a vytvárajú aromatickú sírovú zlúčeninu alicín. Čím viac sú bunkové steny narušené (buď sekaním, mletím, drvením), tým je cesnaková aróma štipľavejšia.
Použite stabilnú dosku na krájanie (alebo ju podložte vlhkou utierkou) a pripravte si ostrý nožík. Najskôr cesnak nakrájajte pozdĺžne na tenké plátky. Posúvajte prsty tak, aby ste sa neporezali. Potom otočte nakrájaný cesnak o 90 stupňov, pridržte hornú časť noža ľavou rukou pri doske a kývavým pohybom nakrájajte cesnak. Špička noža zostáva stále na doske, ale koniec rukoväte noža posúvate doľava a doprava a hore a dole po cesnaku, aby ste ho nakrájali na veľmi malé kúsky. Raz alebo dvakrát v procese sekania zotrite najemno nasekaný cesnak z čepele noža a pokračujte.
Takto pripravený cesnak použite do 15 minút, aby ste dosiahli čo najlepšiu chuť.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Zdroj: eatthis.com, thekitchn.com
Komentáre