Ako pestovať a využiť bazalku?

Zdroj: istock.com

Pestovanie byliniek vo vlastnej záhradke alebo na balkóne úplne zmení vaše kuchárske umenie. Sušené bylinky nikdy nemôžu priniesť takú chuť a vôňu ako čerstvo narezané.

Skúsení záhradkári a kulinári v jednej osobe pestujú bazalku (Ocimum basilicum) zo semien, pretože má sviežu chuť a nádhernú vôňu. Ako sa o ňu starať, aby sme mali čo najväčší úžitok?

Začíname pestovať bazalku

Najčastejšie pestovanou odrodou je bazalka veľkolistá. Vo vhodnom prostredí dosahuje výšku až 40 a viac centimetrov a je veľmi produktívna. Má rada teplé počasie, chlad a mráz jej ublíži.

Semiačka môžeme vysievať von, keď je pôda teplá a teplota ovzdušia neklesá pod 18 stupňov Celzia, preto sa často vypestúvajú priesady v interiéri alebo fóliovníku pod svetlom.

Vysadiť ich môžeme o 4 až 6 týždňov v čase, keď nehrozí žiaden mráz. Semiačka i priesady bazalky ocenia kompostom obohatenú pôdu a priame slnko. Nezabúdajte na pravidelnú zálievku, ale pôda by nemala byť prevlhčená.

Zdroj: istock.com

Kedy možno bazalku zbierať

Bazalka je pripravená na zber, keď dosiahne výšku približne 15 centimetrov. Optimálne by sme ju mali strihať, respektíve rezať, ráno po vyschnutí rosy a tesne nad listovým uzlom. Môžeme ju použiť čerstvú, alebo v plastových vreckách uložiť do mrazničky.

Ako sušiť bazalku

V prípade, že máme viac nazbieranej bazalky ako vieme použiť, môžeme ju vysušiť. Pre udržanie kvality ju zavesíme hore „nohami“ do tmavej, ale dobre vetranej miestnosti. Vysušené rastliny uložíme do vzduchotesných nádob.

Zdroj: istock.com

Škodcovia bazalky

Najčastejšími škodcami bazalky sú vošky, slimáky a chrústovec japonský. Ich výskyt znížime pravidelným odstraňovaním buriny, odumretých častí rastlín a nečistôt. Samozrejme, ak chceme bylinku konzumovať, mali by sme sa úplne vyhnúť chemickému zásahu, radšej zvoľme prírodné alternatívy.

Napríklad, proti škodcom nasaďme užitočný hmyz, ktorý ich ničí. Ako ochrana pred bežnými chorobami dobre fungujú organické fungicídy, napríklad roztoky medi a síry. Použime ich čo najskôr po prvých príznakoch.

Klasická veľkolistá odroda bazalky je obľúbená v ázijskej i v talianskej kuchyni. Je tiež známa ako hlavná zložka pesta. Skvelá je na cestoviny, v šalátoch, v paradajkovej polievke, v zapekaných zeleninových jedlách. Ak zmiešame bazalku s maslom, dostaneme chutné bylinkové maslo. Používa sa aj do smoothie nápojov.

Náš tip: Ak chcete mať bazalku k dispozícii nepretržite, oplatí sa robiť postupné výsevy. Navyše, ak jej naraz zasadíte veľa, nestihnete ju skonzumovať alebo spracovať. Keď ju vysievate priebežne celé leto, máte stabilnú zásobu chutnej a zdravej bylinky.

Sabína Zavarská
Zdroj: planetnatural.com
Foto: istock.com

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.