Ako dopestovať chutný hlávkový šalát aj bez veľkých skúseností?
Pestovanie jarných šalátov je veľmi vďačné a obľúbené. Najjednoduchšie sa pestuje listový šalát, ktorý vytvára ružicu krehkých, no za to voľných listov. V tesnom závese za ním je hlávkový šalát, ktorý vytvára uzavretú a kompaktne vyzerajúcu hlávku jemnej a vyváženej chuti. Jeho listy sú chutné a chrumkavé. Na skoré pestovanie sú vhodné odrody jarného hlávkového šalátu, ktorým vo všeobecnosti vyhovujú podmienky nevykurovaných fóliovníkov.
Silné šalátové priesady – predpoklad úspešného výsledku
Ak chceme mať hlávky šalátu už v máji či júni, je vhodné začať s výsevom semien vo februári alebo v marci. Siahnite po odrode hlávkového šalátu s vegetačným obdobím 60 – 75 dní.
Semená skorého hlávkového šalátu sa najčastejšie vysievajú do živinami dobre zásobenej zeminy v parenisku. Hĺbka sejby by nemala byť viac ako 1 – 1,5 cm. Pre rast silných priesad šalátu je dôležitá pravidelná primeraná zálievka, teplota okolo 15 °C a opakované vetranie, aby boli pred vysadením do fóliovníka privyknuté aj na občasné prúdenie chladnejšieho vzduchu. V nevetranom parenisku totiž narastá riziko skorej hniloby priesad. Akonáhle majú priesady aspoň 4 lístky, sú tie najsilnejšie z nich pripravené na presadenie.
Pestovanie hlávkového šalátu
Hlávkový šalát s krátkym vegetačným obdobím sa zvyčajne pestuje skoro na jar ako predplodina, no taktiež i na jeseň ako následná plodina. V apríli sa priesady s dostatočne silným koreňovým systémom vysádzajú do skyprenej a prevzdušnenej pôdy v fóliovníku. Mrazuvzdorné odrody sľubujú, že zvládnu aj vysadenie vo voľnej pôde, no záleží od jarného počasia a podmienok v konkrétnom regióne krajiny. Prvé dva týždne po vysadení sú zásadné a rozhodnú o tom, ako sa sadeničky ujmú. Nezabúdame na pravidelnú zálievku.
Priesady sa odporúča vysádzať do sponu 20 × 20 cm alebo 25 × 25 cm. Hlávkový šalát plnej veľkosti totiž dorastá do priemeru 20 – 25 cm a každá priesada by mala mať dostatok priestoru na zdravý a rovnomerný rast.
Ako docieliť, aby šalát tvoril hlávky a nešiel skoro do kvetu?
Mnohí domáci pestovatelia dávajú prednosť listovému šalátu pred hlávkovým. V prípade hlávkového šalátu sa totiž objavuje nedostatok – vybiehanie do kvetu. Akonáhle sa objaví vysoká ružica s kvetmi, hlávkový šalát zhorkne.
Pre hlávkový šalát ide o celkom prirodzený proces. Je to snaha vyprodukovať semená na ďalšie množenie. Dochádza k tomu najmä s nástupom dní, kedy je denné svetlo už viac ako 12 hodín a pri náraste denných a nočných teplôt. Problém s kvitnutím však môže súvisieť aj s voľbou nevhodnej odrody hlávkového šalátu. Ako tomu predísť? Ako kvitnutie oddialiť?
Jednou z možností, ako zamedziť skorému kvitnutiu, je výber odrody hlávkového šalátu, ktorá je vyšľachtená tak, aby bola vysokoodolná voči vybiehaniu do kvitnutia. Niektoré odrody v teplých a svetlých podmienkach totiž kvitnú ešte predtým, ako tvoria hlávky. Za skúšku stojí aj čiastočné zatienenie – či už pomocou vyšších susedných rastlín alebo pevnou prekážkou. Menej priamych slnečných lúčov a nižšie teploty v tieni môžu pomôcť k vytvoreniu kompaktných a chutných hlávok.
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Komentáre