10 neobvyklých byliniek, ktoré sa oplatí pestovať pre svoje výnimočné chute

Bylinky v miske

Rozmarín, bazalku, tymian, petržlenovú vňať či mätu pestujú mnohí z nás v záhradke alebo priamo v kuchyni. Sú všeobecne známe a bežne sa vyskytujú v receptoch. Viete však, že okrem nich existujú aj iné, menej bežné bylinky, ktoré sa tiež oplatí pestovať? Týchto desať dodá vašim jedlám alebo nápojom neočakávané a výnimočné chute!

Cibuľa poschodová (Allium cepa Proliferum)

Poschodovej cibuľke sa hovorí aj kráčajúca alebo stromová cibuľa – je to kvôli jej prekvapivému vzhľadu. Na vrchole stoniek totiž vytvára zhluk „guľôčok“ – cibuliek. Stonky môžu dosiahnuť výšku až 1,5 m. Cibuľky používajte na varenie rovnako ako bežnú cibuľku a mladé stonky zase ako jarnú cibuľku. Máte dva v jednom a navyše veľmi dekoratívnu ozdobu záhrady. Stromovú cibuľu je najlepšie pestovať na plnom slnku.

Cibuľa poschodová
Zdroj: iStock

Pažítka čínska (Allium tuberosum)

Čínska pažítka je známa aj pod názvom pažítka cesnaková. Má ploché listy, ktoré sú vhodné na použitie rovnako ako obyčajná pažítka, no majú jemne pikantnú cesnakovú príchuť. Biele kvety sú tiež jedlé a sú zaujímavou ozdobou na chlebíčkoch i na šaláte.

Tieto odolné rastliny dosahujú výšku 40 cm. Ak vytvoria veľké zhluky, na jeseň ich rozdeľte. Ďalšou zaujímavou alternatívou k pažítke je sibírska pažítka – Allium nutans.

Pažítka čínska

Lablab obyčajný (Lablab purpureus)

Lablab obyčajný alebo lablab purpurový nesie struky plné čiernych fazúľ s bielym pruhom po boku. Pred konzumáciou je ich však treba dlho variť, aby sa z nich vyplavili jedovaté zlúčeniny. Listy lablabu môžete použiť v kuchyni namiesto listov viniča. Lablab je menej mrazuvzdorný ako fazuľa, preto ho nevysádzajte, kým nepominie riziko mrazu.

Lablab obyčajný (Lablab purpureus)
Zdroj: iStock

Brutnák (Borago pygmaea)

Brutnák či borák trpasličí má nízky vzrast a od júna do októbra atraktívne malé modré kvety. Je veľmi odolný a dobre rastie aj v problémových oblastiach, ako sú suché tienisté miesta. Nádherné kvietky i stonky sa tiež používajú ako bylinky – kvety zmrazte v kockách ľadu a pridajte ich do obľúbených nápojov. Stonky chutia trošku ako uhorky a oceníte ich v šalátoch i v polievkach. Táto rastlinka je liečivá – pôsobí protizápalovo, podporuje trávenie, znižuje krvný tlak.

Brutnák (Borago pygmaea)
Zdroj: iStock

Lípia sladká (Lippia dulcis)

Lípia, ktorej sa hovorí aj aztécky cukor, je trvalka v lete pokrytá bielymi jedlými kvetmi. Najlepšie sa pestuje v bohatých, vlhkých pôdach na chránenom, čiastočne zatienenom alebo slnečnom mieste. Chutí ako sladkastý gáfrový olej a môžete ju použiť ako prírodné sladidlo alebo na ochutenie ovocného šalátu.

Lípia sladká (Lippia dulcis)

Koriander vietnamský (Persicaria odorata)

Koriander vietnamský je tropická trvalka, ktorú možno identifikovať podľa výraznej kresby v tvare písmena V na listoch – ako rybia kosť.

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



Majú horkú korenistú chuť, vďaka čomu sú chutným doplnkom k hranolkám a karí. Bylinka sa pestujte na plnom slnku v dobre odvodnených kvetináčoch, ktoré môžete v zime priniesť dovnútra.

Koriander vietnamský (Persicaria odorata)
Zdroj: iStock

Zázvorová mäta (Mentha x gracilis „Variegata“)

Hybridný druh mäty má na jasne zelených listoch žltú kresbu. Vďaka tomu je atraktívnym doplnkom do bylinkovej záhrady. Keďže sa veľmi rýchlo rozširuje, je lepšie pestovať ju v kvetináči, aby vám nezahltila celý pozemok. Chuťovo je zaujímavá – má neobvykle jemnú zázvorovú príchuť.

Zázvorová mäta (Mentha x gracilis „Variegata“)
Zdroj: iStock

Štiav štítnatý (Rumex scutatus)

Štiav štítnatý, známy tiež ako francúzsky šťavel, je menej kyslý ako štiav kyslý (Rumex acetosa), ale zaujímavý je výrazným nádychom chute jabĺk a citrónu. Táto odolná trvalka preferuje slnečné miesto, kde dorastá do výšky 30 cm. Mladé listy používajte do miešaných listových šalátov a na zimu rastlinu presuňte do interiéru.

Štiav štítnatý (Rumex scutatus)

Aksamietnica lesklá (Tagetes lucida)

Aksamietnica lesklá sa v niektorých oblastiach už po stáročia používa ako kulinárska a liečivá bylina. Je vyššia a silnejšia ako nechtík lekársky, dosahuje výšku 80 cm. V kuchyni sa používa ako žiarivá náhrada estragónu. V zime potrebuje ochranu pred silným mrazom.

Aksamietnica lesklá (Tagetes lucida)

Saturejka horská (Satureja montana)

Saturejka horská, ktorej sa tiež hovorí „zimné potešenie“, je trvalka narastá do malého krovinatého trsu. Koncom leta sa na ňom objavujú malé biele kvety. Po odkvitnutí je potrebné upraviť rezom tvar rastliny.

Listy a končeky stoniek môžete použiť čerstvé alebo sušené – dodajú bylinkovým zmesiam pikantnú chuť a výborne sa hodia do plniek, paštét a k strukovinám. Tejto saturejke sa najlepšie darí na plnom slnku a v dobre priepustnej pôde.

Saturejka horská (Satureja montana)

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.

Ak už registráciu máte, prihláste sa.