Sezóna zberu bazy je tu! Prečo sa oplatí zbierať a ako ju môžeme doma zužitkovať?
Zrejme ste si už počas prechádzky všimli, že kríky bazy čiernej začínajú kvitnúť. Nastáva preto najvyšší čas na zber a spracovanie jej listov, kvetov a čochvíľa i zrelých plodov. Že neviete ako? Poradíme vám, keďže možností je mnoho a najmä sú zdraviu prospešné.
Galéria
Už naše staré mamy tradovali, že baza má liečivé a blahodarné účinky. Preto si ju ľudia zvykli sadiť pred vchodové dvere do domu – aby ochraňovala ich zdravie. Po spracovaní sa používala pri liečení rôznych chorôb, ale aj v kuchyni. Napríklad ako džem, sirup či v podobe bazového vína alebo želé.
Baza obsahuje silné farbivo, takže sa kedysi využívala aj na farbenie odevov a pri maľbe obrazov.
Pozor! Surová baza je jedovatá, preto sa ju nepokúšajte konzumovať priamo z kríku. Vždy ju treba najskôr prevariť – kvety aj plody. A rovnako tak nie je vhodná ani pre tehotné a dojčiace ženy.
Zber bazových kvetov a plodov
Baza dozrieva postupne. Listy sa rozvinú od marca do apríla, od júna do júla má kvety. Ako posledné dozrievajú plody, ktoré môžete zbierať priebežne takmer do konca leta – od augusta do septembra. Pri baze sa zbiera najmä kvet, menej plod a zriedkavo list. V bylinkárstve sa využíva i kôra a dreň.
Zatiaľ čo plod jednoducho odtrhnete a vysušíte, kvet zbierame tak, že celé súkvetie necháme zvädnúť, potom jednotlivé kvietky otrháme a usušíme. Samotná fáza sušenia je pred spracovaním bazy veľmi dôležitá. Oplatí sa k nej pristupovať dôsledne a vyhýbať sa sušeniu na priamom slnku. Práve v kvetoch tkvie čaro bazy a jej všestranných účinkov. Obsahujú glykozid samunigrín, rutín, trieslovinu, živicu, kyseliny a iné zložky.
Ako využiť bazový kvet, listy a plody
Po tepelnom spracovaní môžete bazové kvety použiť pri prechladnutí, žalúdočných problémoch, plynatosti, bolestiach hlavy, žlčníkových ťažkostiach aj pri trápeniach s močovým ústrojenstvom. Užívajú sa vnútorne vo forme odvaru.
Odvar z kvetov si pripravíte povarením dvoch hrstí usušených kvetov, napríklad v pomere jeden liter vriacej vody. Takto pripravenú tekutinu možno využívať aj navonok – ako čistič mastnej pleti.
Ak si chcete pripraviť čaj z kvetu na prechladnutie, vriacou vodou si do hrnčeka zalejte pár kúskov a nechajte 15 minút lúhovať.
Z bazových kvetov si môžete pripraviť aj silnejší extrakt, ktorý po lyžičkách užívate vždy, keď sa necítite dobre. Vezmite 150 gramov sušených kvetov a zalejte ich pol litrom vriacej vody. Nádobu s vodou uzavrite a odložte na tmavé miesto. Raz za tri dni tekutinu premiešajte a po 30 dňoch ju môžete precediť.
A čo s bazovými listami? Skvelo poslúžia, keď vás trápia boľavé kolená, kĺby či reuma. Vezmite si pár lístkov a rozdrvte ich na kašu. Ideálne v mažiari. Vznikne vám zelená kaša, ktorú si naneste na boľavé miesto a nechajte pôsobiť. V tejto forme je baza prospešná aj pri rôznych vredoch, popáleninách či rezných ranách.
Odvar zo sušených plodov je zase vhodný pre diabetikov. Pri pravidelnom užívaní dokáže upraviť hladinu cukru v krvi. Stačí, ak dáte sušené plody do hrnca, zalejete vodou a následne 15 minút varíte vo vriacej vode.
Ako využiť bazu v kuchyni
Bazový sirup
Na jednu várku budete potrebovať kilogram bazových kvetov, liter vody a kilo cukru alebo medu. Môžete dochutiť citrónovou šťavou, klinčekmi či škoricou. Tekutinu spolu povarte, aby sa ingrediencie spojili. Po uvarení preceďte, naplňte ňou sklenené fľašky a odložte na suché, tmavé a chladné miesto. Takto môžete sirup skladovať a popíjať po celý rok.
Bazový lekvár
Jednoduchý a zároveň lahodný je lekvár z bazy. Vyčarujete ho tak, že povaríte bazové plody v hrnci, pridáte cukor a prípadne dochutíte citrónom, limetkou alebo mätou. Fantázii sa medze nekladú. Keď bude lekvár prevarený, dajte ho do sklenených pohárov a následne ich zavarte.
Baza ako prímes do medu
Bazovým kvetom môžete ochutiť aj čerstvý med. Kvet zalejete medom, necháte minimálne týždeň odstáť a následne kvety odstránite. Med tak získa lahodnú a jemne aromatizovanú chuť.
Bazový ocot
Počuli ste už o bazovom octe? Kvet bazy zalejete octom a na tmavom mieste necháte lúhovať 3 týždne až mesiac. Následne kvet odstránite a získate lahodný ocot s vôňou a chuťou bazy. Týmto spôsobom môžete využiť takmer každú surovinu – napríklad bazový cukor, bazové víno, bazová ryža atď.
Stáročiami overené účinky bazy
Baza sa právom označuje za jednu z našich najužitočnejších rastlín.
Vo farmácii sa využíva na prípravu odvarov a liečivých čajov, keďže má významný potopudný a močopudný účinok. Ľudoví liečitelia odporúčajú liečivo vo forme čaju pri chorobách z prechladnutia, pri vodnatieľke a pri chorobách dýchacieho ústrojenstva. A napríklad šťava z kôstkovičiek bazy sa kedysi používala pri zápale trojklaného a sedacieho nervu.
Text: Veronika Vandrašeková
Foto: istock.com
Komentáre