Sezóna zberu bazy je tu! Prečo sa oplatí zbierať a ako ju môžeme doma zužitkovať?

Kvety bazy čiernej
Zdroj: iStock

Zrejme ste si už počas prechádzky všimli, že kríky bazy čiernej začínajú kvitnúť. Nastáva preto najvyšší čas na zber a spracovanie jej listov, kvetov a čochvíľa i zrelých plodov. Že neviete ako? Poradíme vám, keďže možností je mnoho a najmä sú zdraviu prospešné.

Už naše staré mamy tradovali, že baza má liečivé a blahodarné účinky. Preto si ju ľudia zvykli sadiť pred vchodové dvere do domu – aby ochraňovala ich zdravie. Po spracovaní sa používala pri liečení rôznych chorôb, ale aj v kuchyni. Napríklad ako džem, sirup či v podobe bazového vína alebo želé.

Baza obsahuje silné farbivo, takže sa kedysi využívala aj na farbenie odevov a pri maľbe obrazov.

Pozor! Surová baza je jedovatá, preto sa ju nepokúšajte konzumovať priamo z kríku. Vždy ju treba najskôr prevariť – kvety aj plody. A rovnako tak nie je vhodná ani pre tehotné a dojčiace ženy.

Baza čierna
Zdroj: iStock

Zber bazových kvetov a plodov

Baza dozrieva postupne. Listy sa rozvinú od marca do apríla, od júna do júla má kvety. Ako posledné dozrievajú plody, ktoré môžete zbierať priebežne takmer do konca leta – od augusta do septembra. Pri baze sa zbiera najmä kvet, menej plod a zriedkavo list. V bylinkárstve sa využíva i kôra a dreň.

Zatiaľ čo plod jednoducho odtrhnete a vysušíte, kvet zbierame tak, že celé súkvetie necháme zvädnúť, potom jednotlivé kvietky otrháme a usušíme. Samotná fáza sušenia je pred spracovaním bazy veľmi dôležitá. Oplatí sa k nej pristupovať dôsledne a vyhýbať sa sušeniu na priamom slnku. Práve v kvetoch tkvie čaro bazy a jej všestranných účinkov. Obsahujú glykozid samunigrín, rutín, trieslovinu, živicu, kyseliny a iné zložky.

Plody bazy čiernej
Zdroj: iStock

Ako využiť bazový kvet, listy a plody

Po tepelnom spracovaní môžete bazové kvety použiť pri prechladnutí, žalúdočných problémoch, plynatosti, bolestiach hlavy, žlčníkových ťažkostiach aj pri trápeniach s močovým ústrojenstvom. Užívajú sa vnútorne vo forme odvaru.

Odvar z kvetov si pripravíte povarením dvoch hrstí usušených kvetov, napríklad v pomere jeden liter vriacej vody. Takto pripravenú tekutinu možno využívať aj navonok – ako čistič mastnej pleti.

Ak si chcete pripraviť čaj z kvetu na prechladnutie, vriacou vodou si do hrnčeka zalejte pár kúskov a nechajte 15 minút lúhovať.

Bazový čaj
Zdroj: iStock

Z bazových kvetov si môžete pripraviť aj silnejší extrakt, ktorý po lyžičkách užívate vždy, keď sa necítite dobre. Vezmite 150 gramov sušených kvetov a zalejte ich pol litrom vriacej vody. Nádobu s vodou uzavrite a odložte na tmavé miesto. Raz za tri dni tekutinu premiešajte a po 30 dňoch ju môžete precediť.

A čo s bazovými listami? Skvelo poslúžia, keď vás trápia boľavé kolená, kĺby či reuma. Vezmite si pár lístkov a rozdrvte ich na kašu. Ideálne v mažiari. Vznikne vám zelená kaša, ktorú si naneste na boľavé miesto a nechajte pôsobiť. V tejto forme je baza prospešná aj pri rôznych vredoch, popáleninách či rezných ranách.

Odvar zo sušených plodov je zase vhodný pre diabetikov. Pri pravidelnom užívaní dokáže upraviť hladinu cukru v krvi. Stačí, ak dáte sušené plody do hrnca, zalejete vodou a následne 15 minút varíte vo vriacej vode.

Ako využiť bazu v kuchyni

Bazový sirup

Na jednu várku budete potrebovať kilogram bazových kvetov, liter vody a kilo cukru alebo medu. Môžete dochutiť citrónovou šťavou, klinčekmi či škoricou. Tekutinu spolu povarte, aby sa ingrediencie spojili. Po uvarení preceďte, naplňte ňou sklenené fľašky a odložte na suché, tmavé a chladné miesto. Takto môžete sirup skladovať a popíjať po celý rok.

Sirup z bazy čiernej
Zdroj: iStock

Bazový lekvár

Jednoduchý a zároveň lahodný je lekvár z bazy. Vyčarujete ho tak, že povaríte bazové plody v hrnci, pridáte cukor a prípadne dochutíte citrónom, limetkou alebo mätou. Fantázii sa medze nekladú. Keď bude lekvár prevarený, dajte ho do sklenených pohárov a následne ich zavarte.

Baza ako prímes do medu

Bazovým kvetom môžete ochutiť aj čerstvý med. Kvet zalejete medom, necháte minimálne týždeň odstáť a následne kvety odstránite. Med tak získa lahodnú a jemne aromatizovanú chuť.

Bazový ocot

Počuli ste už o bazovom octe? Kvet bazy zalejete octom a na tmavom mieste necháte lúhovať 3 týždne až mesiac. Následne kvet odstránite a získate lahodný ocot s vôňou a chuťou bazy. Týmto spôsobom môžete využiť takmer každú surovinu – napríklad bazový cukor, bazové víno, bazová ryža atď.

Stáročiami overené účinky bazy

Baza sa právom označuje za jednu z našich najužitočnejších rastlín.

Vo farmácii sa využíva na prípravu odvarov a liečivých čajov, keďže má významný potopudný a močopudný účinok. Ľudoví liečitelia odporúčajú liečivo vo forme čaju pri chorobách z prechladnutia, pri vodnatieľke a pri chorobách dýchacieho ústrojenstva. A napríklad šťava z kôstkovičiek bazy sa kedysi používala pri zápale trojklaného a sedacieho nervu.

Text: Veronika Vandrašeková
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.

Ak už registráciu máte, prihláste sa.