Ovsené lievance s jablkami a škoricou
Máte radi lievance a chceli by ste vyskúšať aj iné, možno trošku výživnejšie, nadýchanejšie a zdraviu prospešnejšie verzie? Máme pre vás recept na lievance, ktoré prospejú vášmu tráveniu a zároveň fantasticky chutia. Veľká časť múky je v nich nahradená ovsenými vločkami a nastrúhaným jablkom, vďaka čomu sú vláčne a plné vlákniny.
Galéria
Ingrediencie:
400g ovsených vločiek
500 ml kyslého mlieka
2 bal. vanilkového cukru
1 bal. škoricového cukru
50 g masla
3 vajíčka
1/3 bal. prášku do pečiva
1 jablko
150g hladkej múky
nastrúhaná citrónová kôra
štipka soli
Postup:
1. Pripravíme si ingrediencie. Jablko nastrúhame na hrubšom strúhadle, maslo rozpustíme.
2. Vo väčšej mise zmiešame kyslé (acidofilné) mlieko s vločkami, vanilkovým a škoricovým cukrom a štipkou soli. Primiešame vlažné rozpustené maslo (nesmie byť horúce)
3. V múke si rozmiešame prášok do pečiva a následne múku aj s práškom zamiešame do cesta. Pridáme 3 vajcia a celé dôkladne premiešame.
4. Do cesta vmiešame nastrúhané jablko a citrónovú kôru. Dobre premiešame.
5. Na panvici určenej pre lievance (alebo na obyčajnej panvici na ktorú si položíme okrúhlu formičku na pečivo a do nej vlievame cesto) pripravíme lievance. Pred každou dávkou cesta panvicu potrieme troškou oleja. Z každej strany opekáme niekoľko minút, až kým nie sú lievance hotové.
6. Podávame ideálne ešte teplé s ovocím, džemom, šľahačkou či čokoládovou polevou. Sú výborné v kombinácii s lesným a exotickým ovocím.
Želáme dobrú chuť!
Text a foto: Anna Martausová
S 0,5 l mlieka som mala cesto prilis huste, musela som dat skoro cely liter aby sa to dalo nalievat
Monika má pravdu, cesto je veľmi husté, myslím, že niekde v recepte je nejaká chyba. Tých ovsených vločiek treba ozaj 400 gramov ? Je to dosť hutné !