Príprava kôpru na skladovanie
Zdroj: shutterstock.com

Kde všade možno využiť kôpor a ako ho najlepšie uskladniť? Niektoré tipy vás možno prekvapia

Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že kôpor nie je populárny, iba máloktorá bylina má po sebe pomenovanú omáčku. Bez kôpru by aj zaváraným uhorkám predsa len čosi chýbalo. Stačí, ak sa na záhrade objaví raz a ďalšie roky vyrastie zas a znova. Ak máte s kôprom dobrý vzťah a chcete si z neho pripraviť zásoby na ďalšie mesiace, pozrite si nasledujúce spôsoby, ako na to.

Kde sa dá kôpor použiť?

Chuť kôpru je náročné opísať, no zvyčajne sa jeho priaznivci zhodnú na tom, že v ňom cítiť anízové či feniklové chute. Zároveň je v ňom istá citrusová sviežosť. Zaujímavé uplatnenie našiel pri príprave nakladanej a sterilizovanej zeleniny a pri pokrmoch, v ktorých dominujú mliečne výrobky. Asi najznámejšie je jeho použitie v kôprovej omáčke, ku ktorej sa podáva knedľa a dusené hovädzie mäso. Okrem toho dochutí aj ďalšie prívarky, v ktorých má hlavné slovo smotana a zelenina – zemiakový, fazuľový či tekvicový. V českej kuchyni nájdete kôpor v tradičnej kulajde a v stredomorských kuchyniach sa zase používa na dochutenie rýb (najmä lososa) a do rôznych marinád, studených omáčok či dipov (napríklad grécke tzatziki).

Viete o tom, že v ľudovom liečiteľstve sa kôpor už po stáročia využíva na upokojenie a podporu trávenia? Vie byť nápomocný najmä pri nadúvaní, kŕčoch a plynatosti.
Príprava kôpru na skladovanie
Zdroj: shutterstock.com

Akými spôsobmi kôpor uskladniť?

Pestovanie kôpru sa radí k nenáročným. Trvá približne 6 – 8 týždňov od zasiatia po zber prvej vňate. V našich podmienkach sa hlavná kôprová sezóna viaže najmä s dozrievaním uhoriek, no vzhľadom na rýchly rast a nízke pestovateľské nároky si môžete kôpor vysiať aj opakovane alebo ho pestovať ako bylinku v kvetináči. Je celkom bežné, že kôpor už po jednej či dvoch letných sezónach začne na záhrade rásť medzi hriadkami náhodne (tzv. samovýsev). Ak neutláča zeleninu, medzi ktorou rastie, nemusíte ho výrazne redukovať. Poslúži vám a rozdať ho môžete i susedom.

Z kôpru je spotrebovateľná a jedlá celá nadzemná časť – stonky, jemné pierkovité listy (vňať) aj kvety a semená.
Príprava kôpru na mrazenie
Zdroj: shutterstock.com

Pri uskladňovaní sa najčastejšie pracuje s kôprovou vňaťou, ktorá má sviežu, sladkastú chuť s jemnými tónmi anízu. Ak chcete mať kôpor pri varení po ruke ešte dlhé mesiace, pripravte si jeho zásoby.

Mrazenie kôpru

Pri mrazení kôpru sa osvedčilo viacero postupov – od veľmi jednoduchých, po precíznejšie z pohľadu „formy“. Tým najjednoduchším spôsobom je umyť čerstvú kôprovú vňať, nechať ju vysušiť a naplniť ňou vákuové vrecká. Vytlačte z vreciek čo najviac vzduchu a odložte ich do mrazničky.

Okrem toho sa dá kôpor uskladniť i v podobe mrazených kociek. Nasekanou vňaťou naplňte formičky na ľad, v každom „okienku“ vňať utlačte a zalejte ju malým množstvom čistej vody. Kúsky je lepšie po zamrznutí vyklopiť z formy a preložiť do plastovej nádoby alebo vrecka, vďaka čomu v mrazničke ušetríte aj viac miesta a forma nebude dlhé mesiace obsadená.

Mrazenie byliniek v kockách
Zdroj: shutterstock.com

Kôpor v oleji

Milovníkom pesta sa bude nápad s kôprom v oleji páčiť! Umytú, osušenú a nadrobno nakrájanú kôprovú vňať zmiešajte s trochou soli a primeraným množstvom neutrálneho rastlinného oleja, aby vznikla hustejšia tmavozelená zmes.

Kôprovou zmesou naplňte menší zavárací pohár, obsah pohára utlačte a na vrch dolejte tenkú vrstvu oleja. Pohár s takto pripraveným kôprom skladujte v chladničke. Ak máte radi cesnak, pridajte i pár prelisovaných strúčikov cesnaku a malé množstvo šťavy z citróna.

Kôpor v oleji
Zdroj: shutterstock.com

Kôpor v soli

Soľ pôsobí ako konzervant – a platí to aj pri uskladnení kôpru. Umytú a dôkladne osušenú kôprovú vňať nasekajte nadrobno a zmiešajte ju soľou v pomere 4:1 (teda napríklad na 400 g kôpru treba pridať 100 soli). Zmes soli a kôpru premiešajte a po premiešaní ju natlačte do čistého a suchého uzatvárateľného pohára. Vrch zasypte tenkou vrstvou soli. Kôpor v soli skladujte na chladnom mieste alebo v chladničke.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje