Zdroj: Gmundner Keramik
Jemné lístkové cesto, lahodná plnka a maliny: Vyskúšajte odľahčenú verziu populárneho dezertu
Mille feuille (čítajte mil foej) znamená v preklade tisíc listov. Populárny francúzsky dezert sa skladá z niekoľkých plátkov jemného lístkového cesta, plnky a ovocia. Pripravte si na Valentína jeho ľahšiu a diétnejšiu verziu.
Z nasledujúceho receptu vám vyjdú štyri kúsky dezertu. Originálne cesto síce tvaroh neobsahuje a prácu si viete zjednodušiť aj kupovaným lístkovým cestom, odľahčený vlastnoručne vyrobený variant sa však ráta dvojnásobne.
Budeme potrebovať
Na cesto:
- 150 g špaldovej múky
- 150 g jemného nízkotučného tvarohu
- 100 g studeného masla nakrájaného na kúsky
- 50 g trstinového cukru
- ½ ČL mletej škorice
- kôra z polovice bio citróna
- štipka soli
- práškový cukor na posypanie
Na krém:
- 250 g jemného nízkotučného tvarohu
- 250 g šľahačkovej smotany
- 50 až 70 g trstinového cukru
- ¼ ČL mletej vanilky
- 100 g malín (môžu byť aj mrazené)
Postup prípravy mille feuille s malinami
- Zmiešame si všetky suroviny na cesto a miesime, kým nebude hladké. Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na malý obdĺžnik. Jednu kratšiu stranu preložíme do stredu a cez ňu preložíme druhú stranu. Skladanie zopakujeme a cesto dáme odpočívať do chladničky na 30 minút.
- Zachladené cesto vyberieme a opäť rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske a vykrajujeme srdiečka, ktoré budú mať v strede otvor. Môžeme na to použiť dve rôzne veľké formičky na vykrajovanie v tvare srdca, alebo si pomôžeme šablónami z papiera na pečenie. Srdiečka z cesta uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na jeden dezert potrebujeme tri vrstvy.
- Nakoniec cesto jemne posypeme práškovým cukrom a pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C asi 12 minút dozlatista. Potom ho necháme úplne vychladnúť.
- Teraz prichádza na rad krém – dohladka si rozmixujeme maliny s tvarohom, cukrom a vanilkou. Šľahačku vyšľaháme dotuha a metličkou vmiešame do malinového krému.
- Krémom naplníme vrecko so špičkou. Prvé srdiečko z cesta položíme na dezertný tanierik a nastriekame plnku. Na ňu položíme druhé srdce z cesta a postup opakujeme. Navrch dáme posledné tretie srdce z cesta, nanesieme krém a ozdobíme celými malinami.
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Text: Sláva Štefancová
Foto: Gmundner Keramik
Komentáre