Mille feuille s malinami
Zdroj: Gmundner Keramik

Jemné lístkové cesto, lahodná plnka a maliny: Vyskúšajte odľahčenú verziu populárneho dezertu

Mille feuille (čítajte mil foej) znamená v preklade tisíc listov. Populárny francúzsky dezert sa skladá z niekoľkých plátkov jemného lístkového cesta, plnky a ovocia. Pripravte si na Valentína jeho ľahšiu a diétnejšiu verziu.

Z nasledujúceho receptu vám vyjdú štyri kúsky dezertu. Originálne cesto síce tvaroh neobsahuje a prácu si viete zjednodušiť aj kupovaným lístkovým cestom, odľahčený vlastnoručne vyrobený variant sa však ráta dvojnásobne.

Budeme potrebovať

Na cesto:

  • 150 g špaldovej múky
  • 150 g jemného nízkotučného tvarohu
  • 100 g studeného masla nakrájaného na kúsky
  • 50 g trstinového cukru
  • ½ ČL mletej škorice
  • kôra z polovice bio citróna
  • štipka soli
  • práškový cukor na posypanie

Na krém:

  • 250 g jemného nízkotučného tvarohu
  • 250 g šľahačkovej smotany
  • 50 až 70 g trstinového cukru
  • ¼ ČL mletej vanilky
  • 100 g malín (môžu byť aj mrazené)
Mille feuille s malinami
Zdroj: Gmundner Keramik

Postup prípravy mille feuille s malinami

  1. Zmiešame si všetky suroviny na cesto a miesime, kým nebude hladké. Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na malý obdĺžnik. Jednu kratšiu stranu preložíme do stredu a cez ňu preložíme druhú stranu. Skladanie zopakujeme a cesto dáme odpočívať do chladničky na 30 minút.
  2. Zachladené cesto vyberieme a opäť rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske a vykrajujeme srdiečka, ktoré budú mať v strede otvor. Môžeme na to použiť dve rôzne veľké formičky na vykrajovanie v tvare srdca, alebo si pomôžeme šablónami z papiera na pečenie. Srdiečka z cesta uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na jeden dezert potrebujeme tri vrstvy.
  3. Nakoniec cesto jemne posypeme práškovým cukrom a pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C asi 12 minút dozlatista. Potom ho necháme úplne vychladnúť.
  4. Teraz prichádza na rad krém – dohladka si rozmixujeme maliny s tvarohom, cukrom a vanilkou. Šľahačku vyšľaháme dotuha a metličkou vmiešame do malinového krému.
  5. Krémom naplníme vrecko so špičkou. Prvé srdiečko z cesta položíme na dezertný tanierik a nastriekame plnku. Na ňu položíme druhé srdce z cesta a postup opakujeme. Navrch dáme posledné tretie srdce z cesta, nanesieme krém a ozdobíme celými malinami.
Mille feuille s malinami
Zdroj: Gmundner Keramik

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Text: Sláva Štefancová
Foto: Gmundner Keramik 

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.