Ako pripraviť najlepšie palacinky
Zdroj: iStock

Nedarí sa vám pripraviť perfektné palacinky? S týmito trikmi to zvládnete

Palacinky v rôznych podobách miluje celý svet, od slaných po sladké, od tenkých až po hrubé, malé i veľké. Stačí pár ingrediencií a za pár minút ich máte na stole. Ak sa vám v minulosti nedarili alebo nevyšli vždy najlepšie, prečítajte si naše tipy. Zaručene sa vám podaria!

Múku prevzdušnite

Múku a soľ preosejte do veľkej misy cez sitko z výšky, aby sa prevzdušnila. V strede urobte jamku, do nej pridajte rozšľahané vajcia a potom postupne mlieko. Vymiešajte hladké cesto a nakoniec gumenou špachtľou dočistite okraje misky.

Cesto vypracujte len jemne

Ak budete palacinkové cesto šľahať dlho, výsledkom bude ťažšie cesto. Pomôžte si elektrickým šľahačom a cesto máte za minútu. Ak vám náhodou zostali stále hrudky, preceďte zmes cez husté sitko, nešľahajte ďalej.

Pridajte perlivú vodu

Ak do cesta pridáte perlivú vodu, bude ľahké a chrumkavé. Bublinky vytvárajú vzduchové vrecká, ktoré sa teplom rozširujú a poskytujú ľahšiu textúru.

Klasické palacinky

Treba cesto nechať odpočívať?

V receptoch na palacinky sa často uvádza, že cesto treba pred pečením nechať 20 minút odpočívať. Je to kvôli tomu, že za ten čas sa škrobové zrná v múke zväčšia, čím získate ľahšie cesto. Ak však nemáte čas, veľký rozdiel to nebude.

Maslo alebo olej?

Maslo dodá palacinkám viac chuti ako olej. Najprv rozpáľte panvicu, ponatierajte ju maslom a môžete robiť palacinky. Nedávajte veľa masla, nechcete predsa vyprážať. Maslo sa pripaľuje ľahšie ako olej, preto ho sledujte. Ak uprednostňujete olej, vyberte si bez chuti, napríklad slnečnicový. Pred naliatím cesta zohrejte panvicu a potom znížte oheň na strednú úroveň.

Investujte do správnej panvice

Každý kuchár potrebuje skvelý nôž, ale aj poriadnu panvicu. Liatina je výborná, ale je ťažká a rukoväť vás môže páliť. Lepšou voľbou je kvalitná nepriľnavá panvica. Na prehadzovanie palaciniek je vhodný plochý a široký paletový nôž, špachtľa alebo obracačka.

Prvá palacinka sa nikdy nepodarí najlepšie

Neprepadajte panike, ak prvá palacinka skončí ináč, ako by ste očakávali. Jednoducho prvú palacinku vnímajte ako test, či je panvica dobre rozpálená a či ste naň dali správne množstvo cesta. Stáva sa to aj najlepším kuchárom. Druhá a ďalšie budú už iné.

Palacinkové cesto
Zdroj: iStock

Menej je určite viac

Keď pripravujete tenké palacinky, pridajte na panvicu radšej menej cesta ako viac. S menším množstvom je väčšia pravdepodobnosť, že sa vám podaria krásne tenké palacinky. Nakoniec – vždy môžete pridať trochu viac cesta, aby ste vyplnili všetky medzery.

Kedy palacinku prevrátiť

Správny čas na obrátenie palacinky je vtedy, keď povrch začne bublať a na okrajoch uvidíte mierne zhnednutie.

Ako zamraziť palacinky

Upečené palacinky navrstvite medzi kúsky papiera na pečenie a zabaľte do potravinovej fólie. V mrazničke vydržia mesiac. Keď ich chcete jesť, palacinky rozmrazíte pri izbovej teplote a zohrejete pri nízkej teplote v rúre.

Naplnené palacinky s tvarohom
Zdroj: iStock

Osvedčený recept na klasické palacinky

Ingrediencie

  • 2 vajcia
  • 4 – 5 lyžíc hladkej múky
  • 2 lyžičky kryštálového cukru
  • 300 ml mlieka (1 dl mlieka môžete nahradiť perlivou vodou)
  • 1 štipka soli

Postup

Vymiešajte vajcia, múku, cukor a soľ a za stáleho miešania pomaly pridávajte mlieko (a perlivú vodu – ak používate).

Naberte cesto naberačkou a nalejte na horúcu, maslom vymastenú panvicu. Nakláňaním zmes dostanete na celé dno panvice.

Približne po 2 minútach bude palacinka pripravená na obrátenie. Prevráťte ju špachtľou alebo obracačkou a opečte aj z druhej strany – asi 1 minútu. Myslite na to, že ďalšie palacinky budú rýchlejšie hotové.

Text: Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje