Nedarí sa vám pripraviť perfektné palacinky? S týmito trikmi to zvládnete
Palacinky v rôznych podobách miluje celý svet, od slaných po sladké, od tenkých až po hrubé, malé i veľké. Stačí pár ingrediencií a za pár minút ich máte na stole. Ak sa vám v minulosti nedarili alebo nevyšli vždy najlepšie, prečítajte si naše tipy. Zaručene sa vám podaria!
Múku prevzdušnite
Múku a soľ preosejte do veľkej misy cez sitko z výšky, aby sa prevzdušnila. V strede urobte jamku, do nej pridajte rozšľahané vajcia a potom postupne mlieko. Vymiešajte hladké cesto a nakoniec gumenou špachtľou dočistite okraje misky.
Cesto vypracujte len jemne
Ak budete palacinkové cesto šľahať dlho, výsledkom bude ťažšie cesto. Pomôžte si elektrickým šľahačom a cesto máte za minútu. Ak vám náhodou zostali stále hrudky, preceďte zmes cez husté sitko, nešľahajte ďalej.
Pridajte perlivú vodu
Ak do cesta pridáte perlivú vodu, bude ľahké a chrumkavé. Bublinky vytvárajú vzduchové vrecká, ktoré sa teplom rozširujú a poskytujú ľahšiu textúru.
Treba cesto nechať odpočívať?
V receptoch na palacinky sa často uvádza, že cesto treba pred pečením nechať 20 minút odpočívať. Je to kvôli tomu, že za ten čas sa škrobové zrná v múke zväčšia, čím získate ľahšie cesto. Ak však nemáte čas, veľký rozdiel to nebude.
Maslo alebo olej?
Maslo dodá palacinkám viac chuti ako olej. Najprv rozpáľte panvicu, ponatierajte ju maslom a môžete robiť palacinky. Nedávajte veľa masla, nechcete predsa vyprážať. Maslo sa pripaľuje ľahšie ako olej, preto ho sledujte. Ak uprednostňujete olej, vyberte si bez chuti, napríklad slnečnicový. Pred naliatím cesta zohrejte panvicu a potom znížte oheň na strednú úroveň.
Investujte do správnej panvice
Každý kuchár potrebuje skvelý nôž, ale aj poriadnu panvicu. Liatina je výborná, ale je ťažká a rukoväť vás môže páliť. Lepšou voľbou je kvalitná nepriľnavá panvica. Na prehadzovanie palaciniek je vhodný plochý a široký paletový nôž, špachtľa alebo obracačka.
Prvá palacinka sa nikdy nepodarí najlepšie
Neprepadajte panike, ak prvá palacinka skončí ináč, ako by ste očakávali. Jednoducho prvú palacinku vnímajte ako test, či je panvica dobre rozpálená a či ste naň dali správne množstvo cesta. Stáva sa to aj najlepším kuchárom. Druhá a ďalšie budú už iné.
Menej je určite viac
Keď pripravujete tenké palacinky, pridajte na panvicu radšej menej cesta ako viac. S menším množstvom je väčšia pravdepodobnosť, že sa vám podaria krásne tenké palacinky. Nakoniec – vždy môžete pridať trochu viac cesta, aby ste vyplnili všetky medzery.
Kedy palacinku prevrátiť
Správny čas na obrátenie palacinky je vtedy, keď povrch začne bublať a na okrajoch uvidíte mierne zhnednutie.
Ako zamraziť palacinky
Upečené palacinky navrstvite medzi kúsky papiera na pečenie a zabaľte do potravinovej fólie. V mrazničke vydržia mesiac. Keď ich chcete jesť, palacinky rozmrazíte pri izbovej teplote a zohrejete pri nízkej teplote v rúre.
Osvedčený recept na klasické palacinky
Ingrediencie
- 2 vajcia
- 4 – 5 lyžíc hladkej múky
- 2 lyžičky kryštálového cukru
- 300 ml mlieka (1 dl mlieka môžete nahradiť perlivou vodou)
- 1 štipka soli
Postup
Vymiešajte vajcia, múku, cukor a soľ a za stáleho miešania pomaly pridávajte mlieko (a perlivú vodu – ak používate).
Naberte cesto naberačkou a nalejte na horúcu, maslom vymastenú panvicu. Nakláňaním zmes dostanete na celé dno panvice.
Približne po 2 minútach bude palacinka pripravená na obrátenie. Prevráťte ju špachtľou alebo obracačkou a opečte aj z druhej strany – asi 1 minútu. Myslite na to, že ďalšie palacinky budú rýchlejšie hotové.
Text: Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre