Použitie octu v kuchyni na čistenie
Zdroj: shutterstock.com

Prekvapí vás svojou silou! 10 skvelých tipov, ako vám ocot pomôže v kuchyni

Ocot je v kuchyni všestranným dochucovadlom a mnohým pokrmom dodáva nezameniteľnú kyslú chuť. Jeho vlastnosti a zloženie ho však predurčujú aj na to, aby v kuchyni zvládol široké spektrum ďalších úloh. Ak budete nabudúce držať v ruke fľašku s octom, možno si na niektorý z nasledujúcich tipov spomeniete.

Čistenie drevenej dosky a riadu

Drevené dosky a drevený riad patria k obľúbenej kuchynskej výbave – a to aj napriek súčasnej dostupnosti iných materiálov. Sú odolné, vyzerajú dobre a ani údržba nie je komplikovaná. Avšak majú tendenciu rýchlo do seba absorbovať pachy z aromatických potravín, akými je napríklad cesnak, cibuľa či ryby. Ak chcete drevené kuchynské dosky a náčinie osviežiť, urobte im octový kúpeľ. Zmiešajte 4 diely vody s 1 dielom bieleho octu a drevené náčinie ponorte na pár minút.

Dezinfekcia a čistenie drezového odtoku

Pomaly odtekajúci odtok býva v kuchyni predzvesťou vážnejších komplikácií. Ak tomu chcete predísť, udržujte jeho priechodnosť priebežne. S tým vám vie byť nápomocná reakcia jedlej sódy a octu. Vyberte z drezu sitko a do odtoku sa cez otvory pokúste nasypať aspoň 3 lyžice jedlej sódy. Následne nalejte do drezu približne 100 ml octu. Objaví sa výrazná šumivá reakcia a zvuk bublania. Nechajte chvíľu prebublávať a za ten čas zohrejte liter horúcej vody, ktorú nalejete do odtoku. Mastné usadeniny poddajú a aj zápach z odtoku bude podstatne slabší.

Čistenie odtoku sódou bikarbónou a octom
Zdroj: shutterstock.com

Uvoľnenie pripálenín

Ako odstrániť pripáleniny na dne hrnca či panvice? Skôr, ako siahnete po prípravku na odstránenie pripálenín, vyskúšajte ocot. Stačí naliať na dno malú vrstvu octu zmiešaného s vodou v pomere 1:1 a priviesť k varu. Pripáleniny sa uvoľnia. Tento postup je vhodný predovšetkým pre nerezové hrnce. Na hliníkových môže zapríčiniť zmenu farby.

Potlačenie zápachu v chladničke

Zadný odtokový kanálik v chladničke je spriechodnený, poličky aj boxy vyčistené a tesnenie vydrhnuté, no napriek tomu nie je vôňa v chladničke ideálna. Príčinou môže byť samotný obsah chladničky a s ním arómy niektorých potravín a jedál. Jednoduchým riešením, ako tomu predísť, je uskladniť ich v samostatných vzduchotesných nádobách. Je tiež dobré vedieť, že väčšina nepríjemných pachov je spôsobená zásaditými molekulami. Ocot ich ako kyselina pomáha rozložiť. Miska s bielym octom vložená do chladničky tak predstavuje jednoduchý a lacný spôsob, ako neutralizovať nepríjemné pachy.

Zachovanie zelenej farby

Potrebujete uvariť mladé fazuľky alebo brokolicu, no nechcete, aby stratili žiarivú zelenú farbu? Riešenie je jednoduché a extra rýchle – pridajte do vody, v ktorej sa varia, 1 lyžicu octu.

Varenie zelenej fazuľky s malým množstvom octu
Zdroj: shutterstock.com

Precíznejšie čistenie ovocia a zeleniny

Na ochranu ovocia a zeleniny pri preprave sa používajú rôzne chemické látky, ktoré majú za úlohu predĺžiť ich trvanlivosť a zabrániť kazeniu. Ak máte pocit, že umývanie z obchodu donesenej zeleniny a ovocia iba čistou vodou nestačí, povolajte na pomoc ocot a pridajte ho do vody. Ocot pomôže uvoľniť chemikálie z povrchu, pôsobí antibakteriálne a taktiež ničí spóry plesní.

Leštenie pohárov

Matný a zakalený vzhľad skla spôsobujú najmä usadeniny vodného kameňa. Ak chcete, aby boli opäť ukážkovo lesklé, ponorte ich do teplej vody s bielym octom (pomer 2:1). Ocot tieto usadeniny uvoľní a bez veľkej námahy vyleštíte poháre do požadovaného lesku.

Dokonalé stratené vajcia

Stratené vajce (alebo i pošírované vajce) je vajce, ktoré sa varí bez škrupiny v mierne vriacej vode. Je skvelé k raňajkám aj čoraz populárnejším brunchom. Po vložení vajíčka do vriacej vody však neraz dochádza k oddeleniu bielka od žĺtka. Na rýchlejšie stuhnutie bielka, ktorého úlohou je rovnomerne obaliť žĺtok, sa osvedčilo pridanie malého množstva octu do vriacej vody.

Čistenie mikrovlnnej rúry

Tento tip s octom nie je žiadnou novinkou, no nezaškodí si ho pripomenúť. Hravo si totiž poradí s fŕkancami a mastnotou na vnútorných stenách mikrovlnky a vďaka nemu sa prácne čistenie zmení na jednoduché zotieranie. Ako na to? Do sklenenej misky nalejte vodu a ocot v pomere 1:1. Misku vložte do mikrovlnky a nastavte ju na vyšší výkon a spustite ohrev na 3 – 5 minút. V mikrovlnke bude veľa „kyslej“ pary, preto ju hneď neotvárajte, ale nechajte ďalších 5 minút paru pôsobiť. Potom už stačí len opatrne horúcu misku vybrať a steny mikrovlnky pozotierať dohladka.

TIP – Nemáte radi intenzívnu arómu octu? Použite miesto neho pri čistení mikrovlnky šťavu z jedného či dvoch citrónov. Kuchyňa bude prevoňaná citrusmi.
Čistenie mikrovlnky pomocou octu
Zdroj: shutterstock.com

Odstránenie vodného kameňa z rýchlovarnej kanvice

Hoci je dno na moderných rýchlovarných kanviciach ploché a usadzovanie vodného kameňa sa už nedeje na špirále, predsa len si vodný kameň nájde miesta a ryhy, v ktorých sa zachytí. Hrdlo rýchlovarných kanvíc pritom nebýva natoľko široké, aby ho bolo možné vnútro ručne ľahko očistiť. Aj tu si vezmite na pomoc ocot. Do kanvice nalejte 300 ml octu a 300 ml vody. Nechajte prejsť varom, no nevylievajte hneď. Ponechajte ocot s vodou v kanvici ďalších 30 minút. Vodný kameň sa uvoľní. Obsah kanvice vylejte, steny zľahka pozotierajte a kanvicu niekoľkokrát opláchnite čistou vodou.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje