Naučte sa tieto triky na skladovanie a potraviny vám vydržia dlhšie čerstvé
Nie je dôležitý len výber kvalitných potravín, ale aj ich správne skladovanie. Bez správneho skladovania sa môže aj tá najkvalitnejšia potravina veľmi rýchlo znehodnotiť. Platí to aj naopak, menej kvalitnej vieme vhodným uložením predĺžiť život.
Ako skladovať zemiaky?
Nízke teploty premieňajú škrob v zemiakoch na cukor, ktorý môže spôsobiť zmenu sfarbenia i chuti. Preto chladnička nie je vhodným miestom na ich skladovanie. Kvalitu si lepšie udržia v dobre vetranej špajze mimo dosahu slnečného žiarenia. Nikdy ich pred uskladnením neumývajte a ak je to možné, skladujte ich v obale z vrecoviny alebo v prútenom koši.
Nakladanej zelenine stačí skriňa
Aj vy máte vo zvyku ešte neotvorený pohár nakladanej zeleniny ukladať do chladničky? Nie je to nevyhnutné – tento priestor využite lepšie. Zaváraniny, ktoré sú dobre uzatvorené, postavte do skrine či regálu. Ak však máte domáce kvasené uhorky alebo inú kvasenú zeleninu, tej bude najlepšie v chladničke.
Ako skladovať sójovú omáčku?
Na etiketách fľašiek so sójovou omáčkou je zvyčajne uvedené, že by mali byť skladované v chlade. Avšak v reštaurácie nechávajú korenia, vrátane sójovej omáčky na stoloch po celý deň. Kde je pravda? Vysoký obsah soli v omáčke znamená, že sa môže skladovať pri izbovej teplote, a to až šesť mesiacov. Takže nemusí ísť nevyhnutne do chladu.
Paradajky nepatria do chladu
Teploty v chladničke poškodzujú membrány paradajok a spôsobujú ich vodnatosť a múčnatosť. Skladovanie v chladničke tiež natrvalo utlmí ich chuť. Najlepšie je skladovať paradajky na pulte alebo v špajze „hore nohami“.
Čerstvé mäkké a tvrdé bylinky
S mäkkými bylinkami – bazalka, koriander, mäta, petržlen a kôpor, zaobchádzajte ako s kyticami kvetov – stonky zastrihnite a vložte do pohára so sladkou vodou. Tvrdé bylinky – rozmarín, tymian, šalvia a oregano zabaľte do papierovej utierky a uložte vo vzduchotesnej nádobe do chladničky (do zásuvky na zeleninu).
Ako skladovať maslo?
Ak ho pred natieraním na chlieb vopred nevyberieme z chladničky, je prakticky neroztierateľné. Keď maslo používate denne a viackrát, lepšie je skladovať ho (alebo jeho časť) v zakrytej miske na pracovnej doske. Takto vydrží jeden alebo dva dni. Samozrejme, v horúcich dňoch je vhodnejšie chladnejšie miesto, mimo dosahu priameho slnečného žiarenia. Ak nepoužívate maslo často, najlepšie je uchovať ho v chladničke a vždy pred použitím vopred vyložiť.
Broskyne neskladujte v chladničke
Nenechajte sa zlákať a neskladujte čerstvé broskyne v chladničke, ak ešte nie sú zrelé. Rovnako, ako pri iných jadrovinách, aj v prípade broskýň bránia nízke teploty procesu dozrievania. Hrozí im tiež väčšie riziko poškodenia. Namiesto toho ich uložte na dosku a chlaďte len mierne vtedy, keď sú dozreté, aby vám dlhšie vydržali.
Ani banány nemajú rady zimu
Na správne dozretie banánov sú potrebné teplé teploty okolo 15 – 20 °C. Keď ich dáte do chladničky, tento proces zastavíte. Navyše, šupka rýchlo sčernie.
Neukladajte spolu cibuľu a zemiaky
Podobné požiadavky na skladovanie a trvanlivosť potravín, nás môžu lákať, aby sme ich skladovali vedľa seba. Ak však chcete uložiť zemiaky a cibuľu vedľa seba, je to zlý nápad. Cibuľa produkuje malé množstvo etylénu, čo má veľmi výrazný vplyv na zemiaky. Hľuzy začnú pučať a môžu rásť plesne spôsobujúce rozpad. Keď ich od seba oddelíte, v špajze vám vydržia až mesiac. Stojí za zmienku, že je dobré skladovať cesnak spolu cibuľou.
Uhorky a mrkvu skladujte samostatne
Uhorky sú obzvlášť citlivé na etylén, takže pokiaľ nechcete byť svedkom zrýchleného rozpadu a žltnutia, držte ich čo najďalej od iného ovocia alebo zeleniny. V chladničke tiež nevydržia veľmi dlho, iba šesť dní – takže si kúpte iba toľko, koľko spotrebujete v priebehu pár dní.
Aj mrkva je citlivá na etylén. V chladničke vydrží až tri týždne, ale len vtedy, ak ju budete mať uloženú mimo potravín, ktoré vyrábajú etylén (jablká, zemiaky alebo paradajky), inak si začne pomerne rýchlo vytvárať horkú chuť a vädnúť.
Vajíčka potrebujú chlad
Vajíčka je ideálne skladovať pri teplote od 5 do 15 °C. Najlepšie urobíte, keď ich uložíte do chladničky užším koncom dole. Prečo v tejto polohe? Aby žĺtok zostal v strede vajíčka a nebol v kontakte so vzduchovým vačkom, ktorý je pri širšom konci vajca. Niektoré gazdinky odporúčajú vajcia po 10. dňoch v chladničke opäť otočiť. V chlade vydržia zhruba mesiac. Škrupinu nikdy pred skladovaním neumývajte, je na nej nanesená ochranná vrstva proti patogénom. Dobrým trikom je skladovať už uvarené vajíčka (ak ich často používate v takejto forme).
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre