Najlepší spôsob, ako skladovať rajčiaky
Obdobie, keď sú rajčiaky v našich záhradkách veľké, šťavnaté, zrelé, krásne voňajú a ešte lepšie chutia, nie je dlhé. Samozrejme, závisí od odrody a miesta pestovania. Či si túto chutnú zeleninu pestujete sami alebo úrodu „zberáte“ na trhu, dôležité je vedieť, ako rajčiaky správe uskladniť, keď prídete domov. Vďaka tomu ušetríte čas i peniaze. Žiaľ, mnohí opakujeme tú istú chybu.
Pri izbovej teplote ľahko prezrejú
Aj vy máte rajčiaky uložené v chladničke? Farmári tvrdia, že rajčiaky by sme mali skladovaním ochladiť, ale určite nie vychladiť. Teplota, pri ktorej plody naďalej dozrievajú a ľahko aj prezrejú (ak už sú zrelé), sa nazýva „poľné teplo“. Je mierne vyššia ako bežná izbová teplota, takže, aby nám zrelé rajčiaky rýchlo neprezreli, musíme ich ochladiť v priestore, kde je teplota nižšia. Ideálnym miestom je pivnica na koreňovú zeleninu alebo vínna pivnica, v ktorej sa pohybuje teplota vzduchu medzi 12 až 20 °C. Funguje tiež chladná technická miestnosť, komora, veranda.
Do chladničky nepatria
Hoci treba rajčiaky schladiť, ak chceme zastaviť proces zrenia, umiestnenie v chladničke nie je správne riešenie. Čo sa stane, ak dáme zrelé, šťavnaté plody do chladničky? Zastavíme aktivitu enzýmov, čím narušíme ich chuť, textúru a dokonca aj farbu. Ak takto skladujeme nezrelé rajčiaky, nikdy nebudú mať typickú lahodnú chuť a zvyčajne ani pevnú dužinu.
Pred použitím vyložte
Keď predsa skladujete rajčiaky v chladničke alebo na mieste s teplotou nižšou ako 12 °C, pár hodín pred použitím ich nechajte odstáť pri izbovej teplote. Až potom ich začnite spracovávať. Toto mierne zahriatie znovu naštartuje enzýmovú aktivitu a budú chutnejšie, voňavejšie, sviežejšie.
Rajčiaky vždy ukladajte hore „nohami“
Ďalšia chyba, ktorú mnohí robíme pri skladovaní rajčiakov, je ich nesprávna poloha. Často ich uložíme tak, ako rastú na stonke, teda pevnejšou časťou (ktorá je bližšie k stonke) hore. Lenže táto časť je nielen pevnejšia, ale aj ťažšia, a tak sa jemnejší spodok plodu ľahšie poškodí, či praskne a pokračovanie už poznáte.
Keď obrátime rajčiak naopak, položíme ho na pevné „ramená“, slabšia spodná časť bude odbremenená od námahy a plody dlhšie vydržia. Ak sa aj pevná časť mierne zošúverí, nehrozí také poškodenie, ako pri skladovaní v opačnej polohe.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre