Pečené bravčové mäso
Zdroj: istock.com

Najlepší spôsob, ako upiecť bravčové mäso, aby bolo chutné a voňavé

Ak vás zaujíma odpoveď na otázku, ako upiecť to najchutnejšie bravčové mäso, ste na správnom mieste. V článku preberieme všetko podstatné, aby vás výsledok očaril nielen chuťou, ale aj vôňou a textúrou.

Na pečenie je najlepšie bravčové stehno, pliecko alebo karé

Výborne sa pracuje s mäsom, ktoré je vykostené a zrolované do rolády spevnenej špagátom, pretože sa najľahšie narezáva a udrží si šťavu uprostred, pričom na povrchu vznikne chrumkavá kôrka. Určite sa oplatí investovať do ostrého noža. Okrem narezávania budete musieť mäso pri pečení prepichnúť, aby ste vedeli, či je už hotové alebo nie. Ak vytečie šťava, bravčové mäso je upečené; ak je stále ružové, potrebuje dlhší čas. Vrstva tuku na mäse ho udržuje počas pečenia vlhké.

Prikrývať bravčové mäso pri pečení alebo nie?

Ak pečiete bravčové mäso, ktoré má hrubú vrstvu tuku, a chcete ho pripiecť na chrumkavý oškvarkový obal, mäso nezakrývajte. Avšak niektoré kusy mäsa vyžadujú zakrytie, aby sa nevysušili alebo príliš nezhnedli. Je to dôležité najmä vtedy, ak odstránite tuk.

Upečené mäso nechajte odpočívať

Bravčové mäso po dopečení určite prikryte fóliou a nechajte odpočívať. Tento postup je dôležitý, pretože vďaka nemu bude šťavnatejšie.

Upečená bravčová roláda
Zdroj: iStock

Za aký čas upečiete 1 kg alebo 2 kg bravčového mäsa?

Vo všeobecnosti platí, že pečenie bravčového mäsa trvá 30 – 35 minút na 500 g a približne 30 minút pečenia pri vysokej teplote na začiatku.

1 kg bravčového mäsa upečiete za 1 hodinu až 1 hodinu 10 minút + 30 minút na začiatku, 2 kg budú trvať 2 hodiny až 2 hodiny 20 + 30 minút na začiatku.

Skontrolujte vnútornú teplotu mäsa

Dobrým spôsobom ako zistíte, či je mäso hotové – a najmä bezpečné – je použiť kuchynský teplomer. Skontrolujte, či má vo vnútri aspoň 75 °C. Bravčové musí dosiahnuť vnútornú teplotu 75 °C aspoň na 2 minúty, aby zanikli všetky škodlivé baktérie.

Pri akej teplote piecť bravčové mäso?

Prvých 30 minút pečte mäso pri teplote 220 °C a potom znížte teplotu na 180 °C. Toto funguje pri pečení rolovaného pliecka, stehna alebo bravčového karé.

Avšak niektoré kusy bravčového mäsa, napríklad bravčový bôčik, sa pečú dlhšie. Napríklad známy televízny šéfkuchár bez čapice Jamie Oliver pečie bôčik až 1 hodinu na kg, pričom mäso dlhšie pečie aj na úvod pri vyššej teplote, a to 40 až 50 minút.
Príprava bravčového mäsa na pečenie
Zdroj: iStock

Ako pridať do mäsa lahodnú chuť

Malým nožom vytvorte v mäse zárezy, pod kožu vložte plátky cesnaku. Do povrchu potom vmasírujte soľ, bylinky a koreniny. Ak máte čas, takto upravené mäso nechajte cez noc v chladničke a hodinu pred pečením ho vyberte, aby sa upieklo rovnomerne.

Text: Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.