Najlepší spôsob, ako upiecť bravčové mäso, aby bolo chutné a voňavé
Ak vás zaujíma odpoveď na otázku, ako upiecť to najchutnejšie bravčové mäso, ste na správnom mieste. V článku preberieme všetko podstatné, aby vás výsledok očaril nielen chuťou, ale aj vôňou a textúrou.
Na pečenie je najlepšie bravčové stehno, pliecko alebo karé
Výborne sa pracuje s mäsom, ktoré je vykostené a zrolované do rolády spevnenej špagátom, pretože sa najľahšie narezáva a udrží si šťavu uprostred, pričom na povrchu vznikne chrumkavá kôrka. Určite sa oplatí investovať do ostrého noža. Okrem narezávania budete musieť mäso pri pečení prepichnúť, aby ste vedeli, či je už hotové alebo nie. Ak vytečie šťava, bravčové mäso je upečené; ak je stále ružové, potrebuje dlhší čas. Vrstva tuku na mäse ho udržuje počas pečenia vlhké.
Prikrývať bravčové mäso pri pečení alebo nie?
Ak pečiete bravčové mäso, ktoré má hrubú vrstvu tuku, a chcete ho pripiecť na chrumkavý oškvarkový obal, mäso nezakrývajte. Avšak niektoré kusy mäsa vyžadujú zakrytie, aby sa nevysušili alebo príliš nezhnedli. Je to dôležité najmä vtedy, ak odstránite tuk.
Upečené mäso nechajte odpočívať
Bravčové mäso po dopečení určite prikryte fóliou a nechajte odpočívať. Tento postup je dôležitý, pretože vďaka nemu bude šťavnatejšie.
Za aký čas upečiete 1 kg alebo 2 kg bravčového mäsa?
Vo všeobecnosti platí, že pečenie bravčového mäsa trvá 30 – 35 minút na 500 g a približne 30 minút pečenia pri vysokej teplote na začiatku.
1 kg bravčového mäsa upečiete za 1 hodinu až 1 hodinu 10 minút + 30 minút na začiatku, 2 kg budú trvať 2 hodiny až 2 hodiny 20 + 30 minút na začiatku.
Skontrolujte vnútornú teplotu mäsa
Dobrým spôsobom ako zistíte, či je mäso hotové – a najmä bezpečné – je použiť kuchynský teplomer. Skontrolujte, či má vo vnútri aspoň 75 °C. Bravčové musí dosiahnuť vnútornú teplotu 75 °C aspoň na 2 minúty, aby zanikli všetky škodlivé baktérie.
Pri akej teplote piecť bravčové mäso?
Prvých 30 minút pečte mäso pri teplote 220 °C a potom znížte teplotu na 180 °C. Toto funguje pri pečení rolovaného pliecka, stehna alebo bravčového karé.
Ako pridať do mäsa lahodnú chuť
Malým nožom vytvorte v mäse zárezy, pod kožu vložte plátky cesnaku. Do povrchu potom vmasírujte soľ, bylinky a koreniny. Ak máte čas, takto upravené mäso nechajte cez noc v chladničke a hodinu pred pečením ho vyberte, aby sa upieklo rovnomerne.
Text: Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre