Tradičný recept na prípravu pečeného bravčového mäsa s jablkami
Veľmi jednoduchý a tradičný recept je obmenou nedeľného menu či akéhokoľvek jedla počas týždňa, najmä v jesennom a zimnom období. Jablká bravčovému mäsu dodajú nezvyčajnú a zaujímavú arómu aj chuť. Jedlo zvládne aj začiatočník, kvôli pečeniu vcelku si však na prípravu treba vyhradiť dostatok času.
Galéria
Ingrediencie:
1-1,5 kg bravčové mäso – chudšie (karé alebo stehno)
2-3 jablká (ideálne chemicky neošetrené)
cesnak
mletá rasca
soľ
čierne korenie
cibuľa
rastlinný olej alebo masť
Postup:
1. Mäso vcelku umyjeme a osušíme. Rozkrájame na plátky, ktoré držia pokope v spodnej časti (viď foto). Vymiešame olej s prelisovaným cesnakom, korením, soľou a rascou. Zmesou dôkladne potrieme celé mäso zo všetkých strán.
2. Následne pomedzi plátky mäsa naukladáme tenké plátky jablka, ktoré sme zbavili jadrovníkov. Nakrájame cibuľu na hrubšie krúžky do vymastenej nádoby na pečenie. Mäso umiestnime na cibuľu do jenskej misy alebo pekáča, tak, aby bolo možné ho počas pečenia zakryť.
3. Na záver poukladáme zvyšné krúžky cibule na povrch mäsa. Zakryjeme a pečieme v rúre pri teplote najprv 200 a potom 170 stupňov približne hodinu a pol až dve hodiny. Na záver nádobu odokryjeme a mäso necháme dopiecť do chrumkava.
4. Podávame s prílohou (ryža, varené zemiaky, zelenina) a podľa chuti aj s výpekom. Mäso má zaujímavú chuť vďaka jablkám, je krehké a šťavnaté.
Želáme dobrú chuť!
Text: Anna Martausová
Foto: autor
Uzasny recept
je výborné odporúčam, ja som použila karé, bez kosti,šťavu som rozmixovala /jablčka+cibuľu čo sa pieklo spolu s mäsom vo výpeku/, tak som získala fajn omáčku, ďakujem za recept.