Pečené jablká s orechmi a škoricou
Zdroj: istock.com

Orechy a jablká patria k sebe. Vyskúšajte jeden z troch najlepších jesenných receptov!

Blížiaca sa jeseň prináša viacero chutných druhov ovocia, ktoré sa oplatí zužitkovať v kuchyni. Jednou z najlepších kombinácií tejto sezóny sú jablká a orechy. Vyskúšajte ich v nových receptoch, určite si ich obľúbite!

Šťavnatý jablkovo-orechový koláč

Vlhký jablkovo-orechový koláč je jeden z najlepších receptov, ktorý môžete pripraviť počas sezóny zberu jabĺk. Koláč je plný chuti a nepotrebuje ani žiadnu polevu. Jednoduchý poprašok z práškového cukru bude stačiť, ale ani ten nie je potrebný.

Ingrediencie

  • 3 veľké vajcia
  • 1 a ¾ šálky cukru
  • 1 šálka repkového oleja
  • 1 lyžička vanilky
  • 2 šálky univerzálnej múky, cca 270 gramov
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička škorice
  • ¼ čajovej lyžičky soli
  • 5 jabĺk olúpaných a nakrájaných
  • 1 šálka nasekaných vlašských orechov
  • ¼ šálky práškového cukru

Postup prípravy

Rúru predhrejte na 180 ℃. V stredne veľkej miske zmiešajte vajíčka, cukor, olej a vanilku. V samostatnej miske zase preosiatu múku, sódu bikarbónu, škoricu a soľ. Obe zmesi zmiešajte. Pridajte jablká a orechy.

Plech vymažte maslom, olejom alebo použite sprej na pečenie. Nalejte cesto a pečte 35 – 38 minút.

Koláč nechajte vychladnúť a potom vrch môžete posypať práškovým cukrom.

Šťavnatý jablkovo-orechový koláč
Zdroj: istock.com

Pečené jablká s orechmi a škoricou

Sladké pečené jablká sú dokonalým dezertom, ak chcete vyskúšať niečo iné ako koláč. Vlašské orechy a hrozienka skvele dopĺňajú rozkrojené pečené jablká.

Ingrediencie

  • ¾ šálky jablčného muštu
  • 1 a ½ čajovej lyžičky masla
  • ¼ šálky hnedého cukru
  • 1/3 šálky nasekaných vlašských orechov
  • 2 lyžice hrozienok
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • ½ lyžičky vanilky
  • 6 veľkých jabĺk
  • 2 lyžice javorového sirupu

Postup prípravy

Predhrejte rúru na 180 °C. Jablkový mušt nalejte na dno pekáča s rozmermi 9 x 13 palcov a odložte ho.

Maslo nechajte v mikrovlnke roztopiť – stačí 30 sekúnd pri vyššom výkone. S rozpusteným maslom zmiešajte hnedý cukor, vlašské orechy, hrozienka, škoricu a vanilku.

Jablká pozdĺžne prekrojte na polovice a jadrovníky vyberte naberačkou na melón. Odstráňte stonku.

Vyčistené jablká vložte do pripraveného pekáča. Plniacu orechovú zmes rovnomerne rozdeľte na jablká a pokvapkajte javorovým sirupom.

Jablká pečte odkryté 30 minút, alebo kým nezmäknú. Pred podávaním každé pokvapkajte šťavou z pekáča. Podávajte teplé.

Pečené jablká s orechmi a škoricou
Zdroj: istock.com

Jablkovo-orechový šalát

Svieža chutná príloha alebo ľahký dezert, ktorý máte pripravený za desať minút.

Ingrediencie

  • 1 veľké zelené jablko, nakrájané na kocky
  • 1 veľké červené jablko, nakrájané na kocky
  • ½ šálky hrozienok
  • ½ šálky bieleho jogurtu
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 1 lyžica čerstvej pomarančovej šťavy
  • ½ šálky nasekaných vlašských orechov, opečených

Postup prípravy

Vo veľkej mise zmiešajte jablká a hrozienka. V malej miske zmiešajte jogurt, cukor a pomarančovú šťavu. Dresingom zalejte jablkovú zmes a dobre premiešajte. Tesne pred podávaním vmiešajte opečené vlašské orechy. Hrozienka môžete nahradiť sušenými brusnicami. Podávajte hneď alebo uložte do chladničky.

Jablkovo-orechový šalát
Zdroj: istock.com

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje