Orechy a jablká patria k sebe. Vyskúšajte jeden z troch najlepších jesenných receptov!
Blížiaca sa jeseň prináša viacero chutných druhov ovocia, ktoré sa oplatí zužitkovať v kuchyni. Jednou z najlepších kombinácií tejto sezóny sú jablká a orechy. Vyskúšajte ich v nových receptoch, určite si ich obľúbite!
Šťavnatý jablkovo-orechový koláč
Vlhký jablkovo-orechový koláč je jeden z najlepších receptov, ktorý môžete pripraviť počas sezóny zberu jabĺk. Koláč je plný chuti a nepotrebuje ani žiadnu polevu. Jednoduchý poprašok z práškového cukru bude stačiť, ale ani ten nie je potrebný.
Ingrediencie
- 3 veľké vajcia
- 1 a ¾ šálky cukru
- 1 šálka repkového oleja
- 1 lyžička vanilky
- 2 šálky univerzálnej múky, cca 270 gramov
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička škorice
- ¼ čajovej lyžičky soli
- 5 jabĺk olúpaných a nakrájaných
- 1 šálka nasekaných vlašských orechov
- ¼ šálky práškového cukru
Postup prípravy
Rúru predhrejte na 180 ℃. V stredne veľkej miske zmiešajte vajíčka, cukor, olej a vanilku. V samostatnej miske zase preosiatu múku, sódu bikarbónu, škoricu a soľ. Obe zmesi zmiešajte. Pridajte jablká a orechy.
Plech vymažte maslom, olejom alebo použite sprej na pečenie. Nalejte cesto a pečte 35 – 38 minút.
Koláč nechajte vychladnúť a potom vrch môžete posypať práškovým cukrom.
Pečené jablká s orechmi a škoricou
Sladké pečené jablká sú dokonalým dezertom, ak chcete vyskúšať niečo iné ako koláč. Vlašské orechy a hrozienka skvele dopĺňajú rozkrojené pečené jablká.
Ingrediencie
- ¾ šálky jablčného muštu
- 1 a ½ čajovej lyžičky masla
- ¼ šálky hnedého cukru
- 1/3 šálky nasekaných vlašských orechov
- 2 lyžice hrozienok
- ½ lyžičky mletej škorice
- ½ lyžičky vanilky
- 6 veľkých jabĺk
- 2 lyžice javorového sirupu
Postup prípravy
Predhrejte rúru na 180 °C. Jablkový mušt nalejte na dno pekáča s rozmermi 9 x 13 palcov a odložte ho.
Maslo nechajte v mikrovlnke roztopiť – stačí 30 sekúnd pri vyššom výkone. S rozpusteným maslom zmiešajte hnedý cukor, vlašské orechy, hrozienka, škoricu a vanilku.
Jablká pozdĺžne prekrojte na polovice a jadrovníky vyberte naberačkou na melón. Odstráňte stonku.
Vyčistené jablká vložte do pripraveného pekáča. Plniacu orechovú zmes rovnomerne rozdeľte na jablká a pokvapkajte javorovým sirupom.
Jablká pečte odkryté 30 minút, alebo kým nezmäknú. Pred podávaním každé pokvapkajte šťavou z pekáča. Podávajte teplé.
Jablkovo-orechový šalát
Svieža chutná príloha alebo ľahký dezert, ktorý máte pripravený za desať minút.
Ingrediencie
- 1 veľké zelené jablko, nakrájané na kocky
- 1 veľké červené jablko, nakrájané na kocky
- ½ šálky hrozienok
- ½ šálky bieleho jogurtu
- 1 polievková lyžica cukru
- 1 lyžica čerstvej pomarančovej šťavy
- ½ šálky nasekaných vlašských orechov, opečených
Postup prípravy
Vo veľkej mise zmiešajte jablká a hrozienka. V malej miske zmiešajte jogurt, cukor a pomarančovú šťavu. Dresingom zalejte jablkovú zmes a dobre premiešajte. Tesne pred podávaním vmiešajte opečené vlašské orechy. Hrozienka môžete nahradiť sušenými brusnicami. Podávajte hneď alebo uložte do chladničky.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre