Domáce slivkové gule
Zdroj: shutterstock.com

Bez zemiakov, tvarohové a zo starých rožkov! Pripravte si tradičné slivkové gule na viacero spôsobov

Hoci si slivkové gule môžeme pohodlne kúpiť v obchode, v tých domácich sa ukrýva čosi čarovné. Kedysi sa vo väčších rodinách pripravovali slivkové gule aj z troch kíl zemiakov a do ich „výroby“ sa zapájala celá rodina. Ak máte na takýto sladký obed chuť, pozrite si kompletný postup, ako slivkové gule pripraviť. Okrem klasického zemiakového cesta tu nájdete tipy na ďalšie cestá – bez zemiakov, tvarohové, či zo starých rožkov, ktoré sa dajú využiť aj na ďalšie ovocné gule.

Slivkové gule – rozpis ingrediencií

Na slivkové gule budeme potrebovať:

  • menšie zrelé slivky bez kôstky (približne 25 – 30 ks)
  • 800 g zemiakov uvarených v šupke
  • 300 – 350 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • kryštálový cukor alebo kocky cukru (do sliviek)
  • maslo
  • na posypanie – mak, mleté orechy, opraženú strúhanku, škoricový cukor, tvaroh alebo práškový cukor
Umyté slivky pripravené na slivkové gule
Zdroj: shutterstock.com

Ako pripraviť slivkové gule a na čo si dávať pozor?

Uvarené a vychladnuté zemiaky očistíme od šupiek a nastrúhame na strúhadle. Nastrúhané zemiaky ponecháme v mise, kde k nim na úvod pridáme približne 300 g polohrubej múky, 1 vajce a pol čajovej lyžičky soli. Rukami vypracujeme cesto. Ak sa príliš lepí, prisypeme ešte menšie množstvo múky. Nie však veľa, inak sa cesto po uvarení stane príliš tvrdým. Aby bolo cesto rovnomerné, spracujeme ho rukami ešte na pomúčenej doske.

Príprava cesta na slivkové gule
Zdroj: shutterstock.com

Umyté a osušené slivky narežeme tenkým nožom, skontrolujeme, či v nich nie sú larvy hmyzu a vyberieme kôstky. Ak sú slivky málo sladké, vložíme do ich vnútra kocku cukru alebo kryštálový cukor pomocou lyžičky.

Je dobrým zvykom rozdeliť zemiakovo-múčne cesto na 2 časti a z nich vytvarovať hrubšie valce, z ktorých sa budú odkrajovať niekoľkocentimetrové okrúhle kúsky. Tieto kúsky zľahka roztlačíme na väčší priemer. Množstvo cesta na jednu slivku by malo pasovať na jej veľkosť. Preto je dobré si vyskúšať prvý „obaľovací“ pokus nanečisto, či bude dané množstvo stačiť a až potom sa pustiť do vytvárania úhľadných gúľ, kde je cesto pekne celistvé a nikde nechýba, ani sa netrhá. Ak sa cesto lepí, ruky si priebežne vždy pomúčime.

Nemusí byť všetko cesto použité na obalenie sliviek. Veľmi obľúbené sú aj šúľance – niekoľkocentimetrové tenké kúsky vytvarované na doske.

Počas práce s cestom a slivkami necháme v hrnci zovrieť mierne osolenú vodu. Gule vkladáme do vriacej vody dierovanou naberačkou. Pozor, vždy len také množstvo slivkových gúľ, aby sa vedľa seba zmestili aj po vyplávaní na hladinu. Slivkové gule krátko po vložení skontrolujeme vareškou, aby sa neprichytili o dno. Po niekoľkých minútach varenia začnú vystupovať na hladinu. V tejto fáze ich ešte pár minút povaríme.

Uvarené slivkové gule vyberieme naberačkou a preložíme ich do maslom vymasteného pekáča alebo misy. Pred podávaním ich prelejeme horúcim maslom a posypeme tým, čo máme najradšej. Obľúbený je mletý mak s cukrom, opražená strúhanka so škoricovým cukrom, mleté orechy, rozdrobený hrudkový tvaroh alebo iba obyčajne – práškový cukor.

Domáce slivkové gule
Zdroj: shutterstock.com

Cesto na ovocné gule – bez zemiakov, tvarohové a zo starých rožkov

Nielen slivky, ale i marhule, väčšie bobule čučoriedok a jahody sú skvelou voľbou na ovocné gule. Okrem ovocia však môžete zmeniť aj samotné cesto. Uvádzame základný recept a postup prípravy cesta. Po vytvorení gúľ je už varenie pre všetky tri cesta rovnaké – vložiť hotové gule do vriacej, mierne osolenej vody, nechať vyplávať na hladinu a ešte pár minút povariť (3 – 5 minút podľa hrúbky cesta a veľkosti ovocných gúľ).

Krupicové cesto – bez zemiakov

Na sladké a chuťovo lahodné krupicové cesto, ktoré zbožňujú malí aj veľkí, budeme potrebovať:

  • 500 ml mlieka
  • 150 g detskej krupice
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 250 – 300 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • štipku soli

Postup: Z mlieka, detskej krupice a kryštálového cukru uvaríme hustú kašu. Necháme ju vychladnúť. Po vychladnutí kašu vyklopíme na pomúčenú dosku, pridáme múku, vajce a štipku soli. Rukami vypracujeme tuhšie cesto a na doske ho rozvaľkáme na plát s hrúbkou cca 4 – 5 mm. Plát rozrežeme na štvorce takej veľkosti, aby sme nimi dokázali obaliť vybrané ovocie.

Domáce jahodové gule
Zdroj: shutterstock.com

Tvarohové cesto

Toto cesto presvedčí každého, kto nechce variť zemiaky či pripravovať krupicovú kašu. Rýchle a veľmi chutné! Na tvarohové cesto na ovocné gule budeme potrebovať:

  • 500 g jemného hrudkovitého tvarohu
  • 270 – 320 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • štipku soli

Postup: Tvaroh, múku, vajce a štipku soli vypracujeme do tuhého cesta, z ktorého vytvarujeme valček. Z valčeka odkrajujeme rovnomerne hrubé „plátky“, ktoré zľahka roztlačíme prstami alebo rozvaľkáme. Do stredu umiestnime ovocie a vyformujeme guľky.

Domáce čučoriedkové gule
Zdroj: shutterstock.com

Cesto zo starých rožkov

Máte radi recepty, ktoré dokážu zužitkovať prebytočné potraviny? Na ovocné gule môžete použiť aj tzv. rožkové cesto. Na jeho prípravu budeme potrebovať:

  • 4 rožky
  • mlieko
  • cca 380 – 400 g polohrubej múky
  • štipku soli

Postup: Rožky nakrájame na malé a rovnomerné kúsky. Dáme ich do misky a zalejeme ich primeraným množstvom mlieka. Mlieka pridáme iba toľko, aby sa rožky rozmočili. Nesmú v mlieku stáť, mali by mlieko nasať a zmäknúť. Necháme ich odstáť 15 minút. Ak sa aj stane, že mlieka bude veľa, zlejeme ho ešte pred zmiešaním s múkou. Pridáme štipku soli a začneme s prisypávaním múky. Cesto v mise spracovávame postupne a pridávame múku dovtedy, kým sa nezmení na vláčne a nelepivé. Rožkové cesto rozvaľkáme na doske a nakrájame na štvorce. Naplníme ovocím a vyformujeme gule. Toto cesto sa osvedčilo aj pri príprave pirohov.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje